Inloggen
Winkelmandje
NederlandsNederlands

Fjallraven

Ontstaan

Fjällräven is een Zweeds outdoormerk dat in 1960 werd opgericht door Åke Nordin. De oorsprong van het merk ligt in de persoonlijke ervaring van Nordin tijdens trektochten in de Zweedse bergen, waar hij een rugzak nodig had die comfortabel en functioneel was. Dit leidde tot de creatie van de allereerste Fjällräven rugzak, gemaakt van duurzaam en waterafstotend materiaal.

De naam Fjällräven is afkomstig uit het Zweeds en betekent letterlijk 'bergvos'. Het verwijst naar de poolvos, een dier dat zich goed kan aanpassen aan de koude en ruige omstandigheden van bergachtige gebieden. Dit past goed bij het merk, omdat Fjällräven zich richt op het ontwerpen van kleding en uitrusting die geschikt zijn voor het ruige Scandinavische landschap.

Een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Fjällräven was de introductie van de Greenland Jacket in 1968. Deze jas werd al snel een iconisch product en symboliseerde de toewijding van het merk aan functionaliteit, duurzaamheid en tijdloos design. In de jaren daarna groeide Fjällräven uit tot een bekend merk in de wereld van outdooruitrusting en -kleding. Een ander opvallend kenmerk van Fjällräven is het gebruik van G-1000, een duurzaam en aanpasbaar materiaal dat veel wordt gebruikt in hun producten. Het merk is ook bekend geworden door de Kånken-rugzak, die in de late jaren 70 werd geïntroduceerd als een praktische en stijlvolle oplossing voor Zweedse schoolkinderen.

Tegenwoordig is Fjällräven wereldwijd populair en staat het bekend om zijn hoogwaardige outdoorproducten, een gevoel voor mode en een grote nadruk op milieubewustzijn. Het merk blijft evolueren met nieuwe innovaties, terwijl het trouw blijft aan zijn Scandinavische erfgoed en kernwaarden.

Collectie

Fjällräven produceert zowel kleding als outdooruitrusting. Van een enorm divers aanbod aan rugzakken tot aan slaapzakken en tenten. Bij Twinseasons vind je hiervan een groot deel terug in ons assortiment. Met name in het kledingsegment kunnen wij jou een zeer uitgebreide keuze aanbieden.

Technieken & innovaties

Fjällräven G-1000

G-1000 is een stof die zo ideaal is voor het buitenleven dat het al meer dan 60 jaar gebruikt wordt. De grondlegger van deze technologie is Åke Nordin zelf. Hij ging aan de slag met een afgekeurd tentdoek en maakte er een jack van. Het idee om van tentdoeken kleding te maken bleef hem dusdanig boeien, dat hij het doorontwikkelde tot de G-1000. Een slijtvaste en ventilerende dicht geweven stof, vervaardigd uit polyester en katoen. In 1968 werd het geïntroduceerd als het hoofdmateriaal van de Greenland Jacket. Anno nu wordt het materiaal, waarvan inmiddels meerdere soorten zijn, gebruikt in meerdere jassen zoals de Abisko, Kiruna, Singi en Skogsö, broeken als de Barents Pro en rugzakken als de Varmland.

G-1000 wax
Met de Greenland Wax van Fjällräven geniet je langer van je G-1000 producten

G-1000 Air

De G-1000 Air is lichter dan G-1000 Original en luchtiger dan G-1000 Lite. De veel betere luchttoevoer betekent wel dat de stof niet langer bestendig is tegen nat en winderig weer en muggen. Kenmerken: niet behandeld met wax, voor meer ventilatie, lichtgewicht, gemaakt van duurzame materialen.

G-1000 Heavy Duty

G-1000 Heavy Duty is de meest slijtvaste variant van G-1000. De stof is aan beide kanten geimpregneerd met Greenland Wax. Het ventileert/ademt daardoor ook minder dan de andere G-1000 varianten. Het wordt met name gebruikt voor verstevigende stukken op delen van het product die doorgaans flink onderhevig zijn aan wrijving. Kenmerken: extra sterk, aanpasbare weersbescherming met Greenland Wax, bestand tegen zeer langdurig gebruik.

G-1000 Lite

De G-1000 Lite is, zoals de naam al doet vermoeden, een wat lichtere en soepelere stof dan G-1000 Original. Om te voorkomen dat het zijn stevigheid verliest, is er gebruik gemaakt van ripstop-garen dat er voor zorgt dat het beter bestand is tegen scheuren. Kenmerken: luchtig weefsel, met dunne waxlaag voor lichte waterbestendigheid, ventilerend.

G-1000 Original

G-1000 Original is de originele G-1000 stof, die in de loop der jaren hier en daar een paar upgrades heeft ondergaan. Kenmerken: slijtvast, aanpasbare weersbescherming met Greenland Wax, ventilerend.

G-1000 Silent

Deze G-1000 variant is geborsteld en daardoor extra glad, zacht aanvoelend en veel stiller dan de andere G-1000 varianten. Kenmerken: glad en zacht, voorbehandeld met wax voor wind- en waterbestendigheid, muggendicht.

Eco & Stretch varianten

G-1000 Eco is de duurzamere variant van G-1000 Original. Het is gemaakt van gerecycled polyester en biologisch katoen. G-1000 Lite Eco is de duurzamere variant van G-1000 Lite. Fjällräven gebruikt bij de lancering van nieuwe modellen én bij de updates/upgrades van bestaande modellen enkel nog de Eco varianten. Langzamerhand zullen deze dus de de G-1000 Original en Lite varianten compleet vervangen.

G-1000 Stretch is de elastische G-1000 variant. De Air Stretch variant is de elastische variant van de G-1000 Air.

Het onderhoud van G-1000 producten

De beste manier om je G-1000 producten te onderhouden is met de Greenland Wax, verkrijgbaar bij Twinseasons. De wax is speciaal door Fjällräven ontwikkeld om de stof winddichter, waterbestendig en nog slijtvaster te maken. Na het aanbrengen van de wax verhit je het kledingstuk met een strijkijzer. De wax smelt tussen 55°C en 60°C, dus je wilt het strijkijzer rond deze temperatuur houden. Deze stappen kun je herhalen als je de stof nóg waterbestendiger wilt maken. Ben je in de wildernis, dan kun je ook je gasstelletje gebruiken om de Greenland Wax te laten smelten. Houd het kledingstuk dan op passende afstand (zo'n 25 cm) en zorg ervoor dat het vuur stabiel is. Om de wax te verwijderen is een paar keer wassen van je product afdoende. Kijk op het label voor verdere wasinstructies.

Fjällräven Eco-Shell

Eco-Shell is een door Fjällräven zelf ontwikkeld membraan. Het hydrofiele membraan komt zowel in een 2.5-laags- als een 3-laagsconstructie voor en is waterdicht, winddicht en ademend. Met Eco-Shell wilde Fjällräven ook een zo milieuvriendelijk mogelijk membraan aan natuurliefhebbers kunnen aanbieden. En dat is gelukt. Eco-Shell is namelijk volledig van gerecycled polyester gemaakt. Daarnaast komt het membraan ook altijd in combinatie met een PFC-vrije impregnering.

Fjällräven Hydratic

Fjällräven's Hydratic is niet per se één techniek of één type materiaal. Het is meer een soort garantie dat de stof van het betreffende kledingstuk waterdicht is maar tegelijkertijd blijft ademenen. Het hangt zeer van de gebruikte stoffen in het kledingstuk af hoe dit precies wordt bewerkstelligd. Onder de naam Hydratic kom je deze oplossingen op 3 verschillenden manieren tegen in het kledingaanbod van Fjällräven:

  • Als een losse voering in een kledingstuk (vaak gecombineerd met G-1000)
  • Als een membraan dat is gebonden aan de bovenstof van een kledingstuk (2-laags)
  • Als een membraan met een beschermende print die is gebonden aan de bovenstof van een kledingstuk (2.5-laags)

Fjällräven G-Loft Supreme

G-Loft Supreme is een synthetisch isolatiemateriaal van Fjällräven dat zij gebruiken in een deel van het winterjassenassortiment. Het wordt speciaal voor Fjällräven gemaakt door door het Oostenrijkse Goldeck Textil. G-Loft Supreme bestaat uit holle polyestervezels die lucht vasthouden en zo zorgen voor isolatie. Deze vezels bootsen de eigenschappen van natuurlijk dons na, maar behouden hun isolerend vermogen. Zelfs als ze nat worden. Hierdoor blijft de drager warm, zelfs als de omstandigheden vochtig zijn. G-Loft Supreme bestaat voor 10% uit gerecycled materiaal.

Een ander sterk punt van G-Loft Supreme is zijn vermogen om, nadat het materiaal stevig is samengedrukt, weer naar de oorspronkelijke vorm te herstellen. Dit is te danken aan de gerecyclede vezels in het polyestermengsel. Deze vezels zijn iets stijver dan die van nieuw polyester, waardoor het materiaal veerkrachtig blijft. Deze eigenschap blijft ook behouden na meerdere wasbeurten en langdurig gebruik. G-Loft Supreme kom je onder meer in de Fjällräven Kiruna Padded Parka en de Fjällräven Skogsö Padded Jacket tegen.

Fjällräven Supreme Microloft

Supreme Microloft is een door Fjällräven zelf ontwikkelde synthetische isolatiemateriaal. Het is gemaakt om warmte te bieden, zelfs in vochtige omgevingen. In vergelijking met dons is Supreme Microloft minder samendrukbaar en vereist het meer vulgewicht om dezelfde warmte te bereiken. Het voordeel van Supreme Microloft is echter dat het beter bestand is tegen vocht zonder verlies van isolerend vermogen. Het materiaal heeft een langere levensduur dan dons en is bovendien gemakkelijker te reinigen. Supreme Microloft tref je onder andere in de Fjällräven Nuuk parkas.

Voor de vullingen van zijn synthetische slaapzakken maakt Fjällräven gebruik van Supreme Microloft SB. Deze variant herstelt, na te zijn samengedrukt, sneller naar zijn oorspronkelijke vorm dan de reguliere Supreme Microloft variant.

Duurzaamheid

PFC's

Fjällräven begon al in 2008 met het langamerhand uitfaseren van schadelijke PFC's in zijn producten. Zowel in de membranen als in de DWR-impregneringen in kleding werden geen PFC's meer gebruikt. Daarmee was het bedrijf zijn tijd ver vooruit. In 2015 nam Fjällräven ook afscheid van PFC's in het textiel dat voor tenten en alle andere producten wordt gebruikt. PFC's bleken echter ook in onderdelen te zitten waar het bedrijf zich eerder niet van bewust was. Neem bijvoorbeeld ritsen. Het bleek pas in 2021 mogelijk om aan ritsen van hoge kwaliteit te komen die geen schadelijke PFC's meer bevatten. Fjällräven is momenteel samen met zijn toeleveranciers hard aan het werk om deze laatste PFC's uit zijn assortiment te verbannen.

Gercycled materiaal en biologisch katoen

30% van het textiel dat Fjällräven gebruikt, heeft als eindbestemming één van de G-1000 stoffen. Sinds 2022 worden al het G-1000 textiel (met uitzondering van de G-1000 Stretchmaterialen) gemaakt van gerecycled polyester en biologisch katoen. In onderstaand tabel is te zien dat het bedrijf door de jaren heen sowieso steeds meer gebruik maakt van gerecycled materiaal en biologisch katoen.

Jaar Gerecyled polyester Gerecyled polyamide Biologisch katoen
2019 60% 16% 70%
2020 59% 29% 68%
2021 59% 26% 76%
2022 84% 30% 96%
2025 (Doelstelling) 90% 70% 100%

De materiaalbeloftes van Fjällräven

Fjällräven maakt gebruik van dons, wol en leer. Om aan de buitenwereld te kunnen laten zien dat al deze materialen op diervriendelijke wijze zijn verkregen heeft het bedrijf de volgende beloftes opgesteld.

  • Down Promise: sinds 2014 is al het dons dat Fjällräven gebruikt 100% traceerbaar. Het dons is gegarandeerd niet afkomstig van vogels die levend geplukt worden. Ook dient al het gebruikte dons afkomstig te zijn van vogels die gebruikt worden voor de slacht.
  • Leather Promise: het leer dat Fjällräven gebruikt (bijvoorbeeld voor het logo) is afkomstig van dieren die worden gehouden voor voedelsproductie. Het gebruik van leer zorgt dus niet voor de slacht van extra dieren.
  • Wool Promise: vanaf 2015 heeft Fjällräven ook de traceerbaarheid van het gebruikte wol onder handen genomen, maar door de wijze waarop wol verhandeld wordt, bleek dit een stuk lastiger dan bij dons het geval was. Wel kan het bedrijf garanderen dat het enkel samenwerkt met boerderijen die niet met de mulesing-methode werken. Al het wol dat Fjälräven gebruikt, is dus mulesing-vrije wol.

Lees de Engelstalige Animal Welfare Policy voor het complete beleid van Fjällräven op het gebied van dieren.

Arctic Fox

In 2019 is Fjällräven het Arctic Fox project gestart. Het initiatief werkt als volgt: bij aankoop van bepaalde Fjällräven producten, gaat jaarlijks een deel daarvan in de vorm van subidies naar verschillende non-profitorganisaties. De organisaties die Fjällräven heeft uitgekozen, moeten het doel hebben om het milieu te beschermen of om mensen te inspireren om tijd door te brengen in de natuur. Het eerste project dat het Arctic Fox-initiatief inspireerde was Save the Arctic Fox-project van de universiteit van Stockholm. Dit project wordt momenteel nog steeds door Fjällräven ondersteund.

Zoals je hebt kunnen lezen, is Fjällräven voortdurend bezig om zijn beleid omtrent milieu, sociaal verantwoord ondernemen en duurzaamheid te verbeteren. Mocht je hier nou nog meer over willen lezen, kijk dan ook zeker even op de eigen website van Fjällräven.

Fjallraven Store

In Nederland is Twinseasons een officiële Fjällräven dealer met een winkel en ook een uitgebreid assortiment op de webshop. Shop in onze Fjällräven store en ervaar hoe duurzaam en kwalitatief hoogwaardig de producten van Fjällräven zijn.

Prijs
tot
Prijs filteren
Categorieën
Categorie
Categorie
Geslacht
Aantal personen
Geschikt voor
Pasvorm
Inhoud
Kleur
Lichaamslengte (max)
Activiteit
Tenttype
Materiaalkenmerken
Materiaalkenmerken

Ga voor een uitleg van al deze kenmerken naar ons overzicht met materiaalkenmerken.

Materiaal
Aantal ingangen
Uiterlijke kenmerken
Uiterlijke kenmerken

Ga voor uitleg over de betekenis van alle uiterlijke kenmerken naar het volgende overzicht.

Kenmerken
Comforttemperatuur
Maat
Filter
Pagina 1 van 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Weergave:
Sorteren:
Fjällräven Byron Hat - Dark Navy
Verzending binnen 1 werkdag
49,95 -20%
39,96 33,02 Excl. BTW
Fjällräven Byron Hat - Deep Sea
Verzending binnen 1 werkdag
49,95 -12%
43,95 36,32 Excl. BTW
Fjällräven Byron Hat - Graphite
Verzending binnen 1 werkdag
49,95 -20%
39,96 33,02 Excl. BTW
Fjallraven Canvas Belt - Dusk - Riem
Verzending binnen 1 werkdag
39,95 -20%
31,96 26,41 Excl. BTW
SALE Fjällräven Fjällräven Est 1960 Cap - Terracotta Brown - L/XL
49,95 -40%
29,95 24,75 Excl. BTW
Weergave:
Sorteren:
Pagina 1 van 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Filter

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen