Grote kans dat je wel eens van hardshell en softshell hebt gehoord. Maar wat is nu precies een hardshelljas? En wanneer noem je een kledingstuk softshell? En worden beide type kledingstukken voor dezelfde doeleinden gebruikt?
De termen hardshell en softshell kom je met name tegen in combinatie met jassen (een hardshelljas of een softshelljas), maar ook voor broeken geldt dat er hardshell- en softshellvarianten zijn. Beide typen kleding betreffen de buitenste laag van al je kleding. De laag die je dient te beschermen tegen wind en regen. Hardshell en softshell gaan hier in een verschillende mate mee om.
Hardshellkleding
Hardshelljassen en hardshellbroeken scoren erg hoog als het gaat om bescherming tegen neerslag en wind. Het is dan ook niet gek om hardshellkleding en regenkleding als gelijk te zien. Toch is dit niet helemaal juist. Hardshellkleding gaat namelijk nog een stapje verder. Zo hebben hardshells ook een degelijk ademend vermogen dankzij een speciaal soort membraan. Gore-Tex is een bekend voorbeeld van een dergelijk membraan. Bij deze membranen kan de warmte in een bepaalde mate wel van binnen naar buiten, maar de neerslag en wind kunnen niet door de hele kleine openingen van buiten naar binnen. Meer hierover lees je in onze blog over waterdichte membranen.
Het materiaal van hardshellkleding is over het algemeen aan de stuggere kant. Dit betekent aan de ene kant dat het niet snel beschadigd. Aan de andere kant is het ook nauwelijks tot niet elastisch, wat uiteindelijk je bewegingsvrijheid niet ten goede komt.
Hardshellkleding heeft doorgaans ook niet de meest comfortabele voering. Doordat je hardshellkleding echter enkel als buitenste laag draagt en de voering dus weinig in direct contact met je huid komt, zou dit geen praktische bezwaren moeten opleveren.
Kenmerken
- Optimale bescherming tegen neerslag (waterdicht)
- Optimale bescherming tegen wind (winddicht)
- Afhankelijk van het membraan een degelijk ademend vermogen
- Relatief slijtvast en weinig elastisch
- Niet de meest comfortabele voering
Softshellkleding
Softshelljassen en softshellbroeken bieden een degelijke bescherming tegen neerslag en wind. Dit houdt in dat ze je prima beschermen tegen een klein buitje, maar dat je het niet droog houdt bij een flinke hoosbui of aanhoudende regen. Hiervoor krijg je wel een uitstekend ademend vermogen in de plaats.
Softshellkleding is daarnaast een stuk elastischer dan hardshellkleding. Ideaal voor als jouw activiteit een hoge bewegingsvrijheid vereist. Softshelljassen en -broeken voelen doorgaans ook prettiger aan op de huid.
Kenmerken
- Degelijke bescherming tegen neerslag (waterafstotend)
- Degelijk tot goede bescherming tegen wind (windbestendig tot winddicht)
- Uitstekend ademend vermogen
- Optimale bewegingsvrijheid
- Comfortabel aanvoelend materiaal
Wanneer een hardshell en wanneer een softshell?
Het antwoord is afhankelijk van een aantal factoren. Het belangrijkste is dat je eerst kijkt naar het avontuur dat jij voor ogen hebt en naar de weersvoorspellingen. Die bepalen voor een groot deel wat de betere keuze voor jou zal zijn.
Over het algemeen kun je het beste voor hardshellkleding kiezen als je niet weet wat voor weer het gaat worden en er een reële kans is op flink wat neerslag. Het is immers erg belangrijk dat je niet nat wordt en vervolgens onderkoelt raakt doordat je hier onvoldoende tegen beschermt bent. Dit geldt des te meer als jij je in een koude omgeving bevindt en/of als je avontuur meerdere dagen duurt.
Zijn de weersvoorspellingen duidelijk en over het algemeen gunstig? Dan wordt softshellkleding een stuk aantrekkelijker. Zeker bij bepaalde activeiten die een hoge mate van bewegingsvrijheid vereisen. Denk hierbij aan rotsklimmen of de op de technische stukken van een trektocht.
Combinaties + overige typen kleding
Uiteraard is het ook mogelijk om beide typen kleding te combineren. Sommige buitensporters kiezen bijvoorbeeld voor de combinatie van een softshellbroek en een hardshelljas. Je combineert hiermee het comfort en de bewegingsvrijheid voor het onderlichaam en de bescherming tegen neerslag (en onderkoeling) voor het bovenlichaam.
Daarnaast zijn er nog allerlei andere typen kleding die elk hun ideale toepassing hebben. Denk bijvoorbeeld aan een isolatiejas of een fleecevest. Deze kunnen ook uitstekend gecombineerd worden met hardshell- en sommige softshellkleding. Lees dan ook vooral onze blog over het 3-lagensysteem voordat je jouw definitieve keuze maakt.
Hopelijk ben je een stuk wijzer geworden na het lezen van deze blog. Mocht je alsnog met vragen zitten, dan kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. Weet je al voor welk type kleding jij gaat? Kijk dan gauw bij ons aanbod: