Geplaatst op 12-3-2024 door Jelle
Zij-aanzicht van een doorgestikte constructie, waarbij de pijlen wijzen naar de stiksels.
Zij-aanzicht van een box-wall constructie, waarbij de pijlen wijzen naar de tussenschotten.
Voordelen
Van al het te gebruiken vullingsmateriaal heeft dons de hoogste warmte-gewichtverhouding. Per gram kan het dus meer warmte bieden dan andere vullingsmaterialen zoals polyester of wol. Dons is daarnaast ook erg goed samendrukbaar. Dat wil zeggen: een donzen slaapzak met exact dezelfde isolatieprestaties als een synthetische kun je tot een veel kleiner geheel samendrukken dan de synthetische slaapzak. Het wordt overigens afgeraden om dons langdurig op deze samengedrukte wijze te bewaren. Dons heeft ook een uitstekende repuatie als het gaat om draagcomfort. Het voelt prettig en zacht aan.
Nadelen
Dons heeft helaas wel een achilleshiel. Als dons wordt blootgesteld aan vocht, dan heeft het de neiging om water op te nemen. De warmte-isolatie gaat dan heel hard achteruit. Er zijn inmiddels wel allerlei innovaties op de markt die dit probleem proberen te tackelen. Zo wordt de bovenstof van donzen jassen bijvoorbeeld vaak voorzien van een DWR-coating, zodat een licht, kortstondig buitje geen probleem is. Het dons zelf kan overigens ook een DWR-behandeling hebben gekregen. Verder zijn er ook donsjassen op de markt die het dons met synthetische vulling vervangen op plekken die een grotere kans hebben om nat te worden, zoals de capuchon en de mouwen. Al deze methoden kunnen het vochtprobleem bij dons echter slechts tot op een zekere hoogte verhelpen.
Dons is heel goed samendrukbaar
Gerecycled dons
RDS-gecertifceerd dons is dus een ethisch verantwoorde keuze, maar het lost het probleem rondom misstanden in de donswereld niet helemaal op. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid verantwoord dons beschikbaar op de markt. Dons is immers voor het overgrote deel een restproduct van voedselproductie en dus ook compleet afhankelijk van de grootte van die industrie. Met andere woorden: als de vraag naar dons groter is dan wat als restproduct kan worden geleverd, dan zal de vraag naar "onverantwoord dons" (ergens op de wereld) stijgen. Het zijn dan misschien niet de merken van Twinseasons die dit dons zullen gebruiken, maar donsafnemende merken met een andere strategie zullen zich dan wellicht genoodzaakt voelen om daar wel van gebruik te maken.
Met de keuze voor gerecycled dons kun je iets op dit vraag/aanbodprobleem inspelen. Gerecycled dons wordt verkregen door het verzamelen van gebruikte donsproducten. Deze worden grondig gereinigd, stof en onzuiverheden worden verwijderd en vervolgens kan het opnieuw worden verwerkt als vullingsmateriaal in jassen en slaapzakken. De herkomst van het oorspronkelijke dons is overigens niet altijd gegarandeerd RDS-gecertificeerd.
Patagonia maakt onder meer gebruik van gerecycled dons