Een multifuelbrander kun je voor elk type vakantie of avontuur gebruiken. Maar is het ook altijd de meest geschikte en logische keuze?
In een serie van vijf blogs bespreken we alles op het gebied van buiten koken in een minimale setting zoals tijdens trektochten, fietsreizen of klimexpedities. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:
We hebben eerder al gezien dat multifuelbranders op vele verschillende brandstoffen kunnen functioneren. Dat maakt deze branders ook zo multifunctioneel. Je kunt de multifuelbrander dan ook bij elk buitenavontuur meenemen. Dit betekent alleen niet dat het ook altijd de meest logische keuze is.
Welke overige type branders en kooktoestellen zijn er?
Naast de multifuelbranders heb je nog andere opties om je eten te koken tijdens je vakantie of tocht. Deze kun je grofweg in twee categorieën verdelen. Allereerst heb je de éénpitsbranders die je op een gascartouche kunt aansluiten. Daarnaast heb je de kooktoestellen met één of twee pitten, die meer aan een traditioneel fornuis doen denken. Ook deze toestellen werken vrijwel altijd alleen op gas. Niet enkel met aansluitingen voor gascartouches, maar geregeld ook met een aansluiting voor een gasfles.
Links: de klassieke éénpitsbrander van Campingaz. Midden: een compact kooksysteem met een éénpitsbrander van MSR. Rechts: een tweepitskooktoestel van Primus.
De éénpitsbranders zijn zeer licht van gewicht en nemen weinig ruimte in je tas in beslag. Sommige éénpitsbranders zijn daarnaast onderdeel van een zeer compact kooksysteem, waarbij zowel de brander, de gascartouche en het pannetje uiterst efficient in elkaar te schuiven zijn.
Binnen de categorie éénpitsbranders zijn er grote verschillen. Merken als Jetboil, MSR en Optimus doen er alles aan om dit soort kooksystemen zo licht en compact mogelijk te maken. Merken als Campingaz en Coleman richten zich iets meer op de traditionele kampeerder. Dat een éénpitsbrander dan niet van de lichtste materialen is gemaakt, is dan wat minder belangrijk.
Zoals gezegd werkt de éénpitsbrander enkel samen met een gascartouche. In vele situaties is dat prima, maar het maakt de brander wel minder veelzijdig dan een multifuelbrander. Een ander nadeel van de éénpitsbrander zijn de wat meer beperkte kookmogelijkheden. De brander zit vaak hoog en bloot op de gascartouche, waardoor er vrij veel vermogen verloren gaat bij een stevig windje. De zojuist besproken compacte kooksystemen houden hier gelukkig rekening mee en gaan dit vermogenverlies te lijf met een soort geïntegreerd windscherm.
De vlam afkomstig uit de éénpitsbranders is in diameter vaak ook wat kleiner, waardoor pannen met een wat groter oppervlak er minder geschikt voor zijn. Koken voor grotere groepen is dan verre van ideaal. Waar met name de compacte kooksystemen wel in excellereren, is het snel koken van water. Ideaal voor een kopje koffie of je gevriesdroogde maaltijden.
Bij een gevriesdroogde maaltijd hoef je enkel warm water toe te voegen.
Het kooktoestel met één of twee pitten is meer gericht op de kampeerder die weinig rekening hoeft te houden met gewicht en bepakkingsruimte. Deze toestellen, die vrijwel altijd op gas werken, zijn uitermate geschikt om op de camping net zo uitgebreid te koken als thuis.
|
Multifuelbrander |
Eénpitsbrander |
Kooktoestel |
Pakmaat |
klein/gemiddeld |
klein |
groot |
Gewicht |
licht/gemiddeld |
licht |
zwaar |
Geschikte brandstof |
meerdere |
één |
één |
Kookmogelijkheden |
beperkt/gemiddeld |
beperkt |
uitgebreid |
Welke brander of kooktoestel is de beste keuze voor jouw avontuur?
Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de aard van jouw avontuur én jouw persoonlijke voorkeuren. Wel kunnen we aan de hand van drie verschillende avonturen duidelijk maken wat onze keuze zou zijn.
Op de camping in Frankrijk
Ga je met je gezin kamperen en ben je van plan om met de auto naar je bestemming te gaan? Heb je nog voldoende ruimte in je auto en hou je ook wel van een beetje kokkerellen? Dan adviseren wij absoluut om voor een kooktoestel met bij voorkeur twee pitten te kiezen.
Op trektocht door de Schotse Hooglanden
Ga je een aantal dagen wandelen door de Schotse Hooglanden? En ben je voor het overnachten en eten volledig op jezelf aangewezen? Dan adviseren wij een éénpitsbrander gecombineerd met gevriesdroogde maaltijden. Misschien niet zo lekker als een uitgebreide maaltijd, maar het scheelt zo veel ruimte en gewicht in je rugzak.
Niet voor elke trektochten adviseren wij overigens een éénpitsbrander. Als je te maken krijgt met temperaturen ver beneden het vriespunt en/of hogere hoogten, dan ontraden wij het gebruik van branders op een gascartouche. In onze blog over de brandstof gas lees je dat vele gassamenstellingen onbruikbaar worden bij temperaturen onder de nul, maar dat hier voor een deel nog wel oplossingen voor zijn. De hogere hoogten en de daarbijhorende luchtdruk hebben echter ook een grote nadelige impact op de output van een gascartouche. Meer dan dit het geval is bij brandstoffen als kookpuntbenzine en petroleum. Een multifuelbrander is in dergelijke situaties daarom een betere keuze.
Fietsen over de Pamir Highway
Ga je een fietsreis maken over de Pamir Highway in Tadzjikistan? Hou er dan rekening mee dat de in de westerse wereld bekende gascartouches daar niet tot nauwelijks te vinden zijn. Wij zouden daarom voor een multifuelbrander kiezen. Je weet dan zeker dat je niet om brandstof verlegen komt te zitten.
Hopelijk geven deze drie voorbeelden wat meer duidelijkheid over welke brander of kooktoestel voor jou de beste keuze is. Vergeet niet dat je ook niet voor elk avontuur altijd voor de beste keuze hoeft te gaan. Wij kunnen ons voorstellen dat je niet in het bezit bent van én een comfortabel kooktoestel én een superlichtgewicht éénpitsbrander én een multifuelbrander. Met een éénpitsbrander overleef je het dan ook wel op de Pamir Highway en tegelijkertijd kun je ook wel met een multifuelbrander een trektocht maken door de Schotse Hooglanden.
Mocht je na deze vijf blogs over de multifuelbrander toch nog met vragen zitten over deze veelzijdige kooktoestellen, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen. Wij helpen en adviseren je graag bij je voorbereiding van je volgende avontuur.