Inloggen
Winkelmandje
NederlandsNederlands

Welke hockeystick moet ik kopen?

Geplaatst op 20-10-2020 door Roland


Wil je een nieuwe hockeystick kopen?

Zoek je informatie over welke hockeystick het best bij je speelstijl of ervaring past? De hockeystick is mogelijk één van de belangrijkste items van je hockey-uitrusting. Bij je zoektocht naar je nieuwe stick word je met veel modellen en typen geconfronteerd. Welk gewicht, lengte, kromming en materiaal is het beste? Wat voor nu je ideale stick is, hangt deels af van je ervaring, positie en je ontwikkeling. Probeer altijd een paar verschillende sticks uit van bijvoorbeeld je teamgenoten voordat je een definitieve beslissing maakt. Ga ook eens langs bij de hockeyspecialist Twinseasons en probeer een aantal sticks.

Om je toch alvast op weg te helpen met je keuze, lees hier onze tips!

Waarop moet je letten bij een hockeystick?

Bij de aanschaf van een hockeystick moet je op de volgende zaken letten:

  • Materiaal
  • Gewicht van de stick
  • Gewichtsverdeling
  • Kromming(shape)
  • Lengte van de stick.

Materiaal van de hockeystick


De basis van hockeysticks voor veldhockey is hout of kunststof. De huidige standaard qua materiaal in deze tijd is veelal kunststof. Om extra stevigheid en extra kracht te kunnen meegeven aan de bal, wordt er tegenwoordig ook carbon  toegevoegd aan de veschillende kunststof sticks. De samenstelling van een hockystick bestaat du suit fiberglas, kevlar en eventueel aangevuld met carbon. Fiberglas maakt de stick licht en toch flexibel. Carbon zorgt ervoor dat de sticks harder worden en dat je meer kracht kunt meegeven aan de bal bij het schieten. Meer ervaren spelers kiezen ook vaak voor een stick met een relatief hoog carbon gehalte (70% of hoger). Voor beginners is een stick aan te raden met een minder hoog carbon gehalte (30% of minder). Carbon heeft de eigenschap veerkracht te bieden echtr hoe meer carbon hoe minder makkelijk de bal te controleren is. Een hoog carbon gehalte vraagt ook meer van je techniek. Kevlar in de sticks zorgt er mede voor dat trillingen en klappen meer zijn te absorberen. Kevlar zorgt er dan ook voor dat de ballen makkelijker te controleren zijn  en gestopt kunnen worden tijdens je spel.

Nog een belangrijk element van de stick is het gewicht. Het gewicht geeft je ook vaak een eerste gevoel van de hockeystick. Je wil natuurlijk ook niet dat de stick te zwaar aanvoelt, echter moet je er wel genoeg kracht mee kunnen zetten. Het is een fabeltje dat je met een zwaardere stick ook harder kan slaan.. Enkel en alleen als de speler daadwerkelijk de kracht daarvoor heeft zal dit enigzins helpen. In de basis zal een te zware stick ervoor zorgen dat je dus juist minder hard slaat, maar ook minder snel  wordt in het technische spel zoals “pingelen”. Een zwaardere stick is vaak ideaal voor hockeyers in een verdedigende  positie. Ben je nog geen specialist kies dan voor een stick met een midden gewicht en laat vooral ook je gevoel meespelen bij je keuze!


Soorten gewichtsverdeling van de hockeystick

  • “Even-balanced” sticks = sticks waarbij het gewicht meer over de hele stick is verdeeld  en waardoor het makkelijker wordt je meer op je  techniek te focussen.
  • “Mid-balanced” sticks = sticks met het gewicht meer richting de krul van de stick. Hoe meer het gewicht naar beneden is verplaatst, hoe meer snelheid je kunt krijgen tijdens een slag of flats.
  • “Top-weight” sticks =  sticks met het gewicht in de krul voor de maximale kracht en snelheid tijdens het slaan of flatsen.


De balancepoints van het gewicht van de verschillende sticks staan vaak op de hockeysticks weergegeven. Een sticker met 535 gr. en 323 mm betekend dat de stick 535 gram weegt en dat het balanspunt van de stick op 32.3 cm vanuit de krul ligt.

Soorten krommingen van de hockey 

De kromming varieert bij de verschillende typen hockeysticks. De kromming van sticks varieert tussen 16mm en de 25mm. Waar je extra goed op moet letten bij de kromming is het punt waar de kromming begint. Er zijn ook sticks waarvan de kromming op specifiek 20cm van de krul begint. Deze sticks zijn vooral geschikt voor mensen die scoopen of de sleeppush doen. De kromming moet, vanuit de krul gemeten, minimaal op een hoogte van 20cm zitten.

Welke kromming is geschikt voor mij?

Om het allemaal wat duidelijker te maken verdelen we de krommingen in de meest voorkomende groepen :

  • Center Bow
  • Mid Bow
  • Low Bow
  • Extreme Low Bow

 

Center Bow:

Een stick met een kromming over de hele stick is een Center Bow. Deze stick is geschikt voor mensen die gaan beginnen met hockeyen. Je kunt hier erg goed de basistechnieken van het hockeyen mee leren. Om deze reden zie je veelal bij kinder/-juniorsticks bijna geen andere krommingen dan de Center Bow.      

Mid bow:

Een stick met een kromming over de stick van ongeveer 30 cm of zelfs van het punt waar de grip stopt tot het uiteinde van de krul noemen je een Mid bow.  Deze stick is geschikt voor de allround hockeyer. Je kunt hier makkelijk lange ballen mee slaan, pushen en flatsen maar ook een actie maken en liftpasses geven.

  Brabo TC 7 CC

 Grays GR 8000 midbow

Low bow:

Een stick met de kromming ongeveer 25 cm vanaf de krul noemen wij een Low Bow. Deze stick is geschikt voor de meer technische speler die graag liftpasses geeft, sneller wil dribbelen en aanvallend spel speelt. Het scoopen en de sleeppush gaat ook met deze kromming redelijk tot goed.

Brabo Elite 4 WTB LB II

Princess Competition 6 star SG-9 LB


Extreme bow:

Een stick met de kromming op minimaal 20 cm vanaf de krul noemen wij een Extreme bow. Deze stick is gemaakt voor de technisch en snelle dribbelaar. Met deze sticks ballen omhoog te pushen is erg makkelijk. Voor halfhoge ballen en de scoop een ideale stick. Ook de strafcorner wordt vaak ingesleept met sticks van deze kromming.

Dragflick: 

Een dragflick stick is een stick voor specilalisten die deze techniek goed kunnen uitvoeren. De sleep en strafcorner specialisten kiezen specifiek voor dit type hockeystick. De kromming van deze stick zit tussen de Low bow en Extreme Low bow in. Met deze stick kun je natuurlijk ook gewoon je spel spelen, maar de focus ligt op het drag-flicken.

          Brabo TC 7 Dragflick II

Goaliesticks:

Voor goalies zijn in de hockeymarkt specifieke sticks beschikbaar. Hier is vooral de gewichtsverdeling 'anders'. Veel van deze sticks zijn ontwikkeld door ervaren keepers als Vincent Vanasch, Pirmin Blaak of Maddie Hinch. Op basis van hun kennis en wensen hebben zij hun ideale stick ontworpen.

Welke lengte moet ik kiezen voor mijn hockeystick?

De lengte van de stick in inches is afgeleid van de hoogte (H) van de navel t.o.v. de grond in cm, vermenigvuldigd met een factor van 0,39. (L = H x 0,39). We geven je hier een richtlijn en zijn je in onze winkel graag van dienst voor persoonlijk advies. Het kan voor een ervaren aanvaller ook prettig zijn om met een kortere stick te spelen en voor een grotere speler die bijvoorbeeld last heeft van zijn rug om met een langere stick te spelen. Naast de basis die we erg belangrijk vinden bij jeugdige spelertjes speelt ervaring en gevoel bij de meer volwassenen spelers ook mee bij het bepalen van de lengte van de hockeystick. We zien de laatste jaren wel een duidelijke trend, veel meer spelers kiezen voor een 'verlengde' stick, de 37,5 inch. Hiermee heb je ook een betere reach uiteraard - Veel internationals van de Argentijnse en Spaanse vrouwen, spelen ondanks hun lengte met een verlengde hockeystick.


De tweede methode is volgens ons de beste. De houding die een kind aanneemt als de stick tot de navel komt, is namelijk niet de juiste houding om te hockeyen. Door een te lange stick staat een kind te recht op (rechte rug en knieën en met de armen recht naar beneden). Hierdoor ligt de bal heel dicht bij de voeten en moet er veel met het hoofd worden bewogen om te kijken waar je heen moet tijdens het drijven met de bal.

Door de juiste lengte van de stick wordt een kind in de juiste hockeyhouding gebracht en zal het hockeyspel een stuk makkelijker worden. Bij de juiste lengte van de hockeystick zal je zien dat een kind over de bal heen naar de rest van het veld kan kijken en dus alleen met zijn ogen hoeft te draaien om meer zicht op de bal te krijgen. Ook zal de technische vaardigheid hierdoor sneller toenemen.

Wanneer moet ik mijn Hockeystick vervangen?

Als fanatiek hockeyspeler raak je gehecht aan je eigen stick, en het moment dat je je vertrouwde hockeystick moet vervangen is niet altijd even gelukkig. Soms moet je een andere stick kopen omdat je bent gegroeid, dit moment kun je natuurlijk niet uitstellen. Schade en slijtage krijg je door de hoeveelheid trainingen en wedstriijden en spelen met een versleten stick is verre van ideaal. Het comfort en daarnaast ook je prestaties gaan achteruit tijdens je hockeyspel. Je presteert vaak minder als je stick niet helemaal in orde is, vooral vaak omdat de lage slijtageplekken bij de haak, invloed hebben op je slag. Het is dan het juiste moment om op zoek te gaan naar een nieuwe hockeystick. Kies dan voor een meer duurzame hockeystick van goede kwaliteit, zodat je zeker weet dat je weer enige tijd voorruit kan.

Je positie op het veld bepaald mede je keuze

We hebben het nu gehad over veel technische zaken en specificaties van de verschillende hockeysticks. Heel goed natuurlijk, echter we geven je graag afsluitend nog een goed advies:
 
Laat bij de keuze voor je hockeystick ook de positie waarop je speelt in het veld meewegen in je besluit. Er zijn verschillende sticks te koop voor aanvallers, verdedigers als middenvelders. Speel je aanvallend, technisch en snel dan is mogelijk een low bow kromming voor deze positie een goede keuze. Voor een verdediger is dit weer anders. Zij moeten de hockeybal  namelijk hard naar voren kunnen spelen en als middenvelder heb je mogelijk een goede combinatie van de verschillende eigenschappen nodig voor je spel. Voor elk type speler is er bij Twinseasons een hockeystick te koop.

Heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Kom dan langs voor een persoonlijk advies of stuur ons een mail met daarin je vragen. Bij Twinseasons vind je een grote collectie hockeysticks van Adidas, Osaka, Rituals, Dita, Brabo, Grays, Princess en TK, de beste hockeysticks voor ALTIJD de beste prijs!



Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen