Je ski en snowboardmateriaal is belangrijk, veelal prijzig en dient goed onderhouden te worden. Tijdens, maar ook na het wintersportseizoen vergt het verzorgen van het materiaal de nodige aandacht. Vocht en UV-straling zijn de boosdoeners die voor roest en slijtage kunnen zorgen. Wanneer je je skiuitrusting goed onderhoudt, kun je je materiaal beschermen en langer plezier hebben van je materiaal. Wij krijgen als wintersportspecialist elk jaar veel vragen over het onderhoud van ski en snowboards. Hieronder geven we je graag meer informatie over de do en dont’s inzake skionderhoud en we geven je graag een aantal tips. Het is voor het behoud van je materiaal, je plezier en je veiligheid belangrijk dat je je ski’s of snowboard regelmatig onderhoud of laat onderhouden door een wintersportspecialist. Wij hebben inmiddels jarenlang ervaring opgedaan met het onderhoud van ski’s en snowboards. Wij slijpen en waxen ook voor verschillende bedrijven in de regio, vanuit onze eigen werkplaats. Bij Twinseasons werken wij met Montana onderhoudsmachines, de keuze van de topsporter in de wintersport.
Wanneer Ski of Snowboard onderhoud?
Het is goed om te weten dat na ieder gebruik van je ski’s of snowboard het glijvermogen af neemt en de staalkanten bot worden. Na een week wintersport is er van de oorspronkelijke scherpte van je staalkanten gemiddeld nog maar 40% over. De staalkanten hebben als doel te zorgen voor grip en een goede sturing in de sneeuw, niet geheel onbelangrijk dus. Tijdens het skiën en snowboarden zorgt de wax voor het glijvermogen en zal het belag (onderzijde ski/-snowboard) sneller uitdrogen dan je denkt. Regelmatig je materiaal voorzien van een nieuwe laag wax is een must, want te ‘vaak’ waxen bestaat niet. Indien je belag wit is uitgeslagen, ben je te laat! Als je hiermee dan nog door gaat, ontstaat er mogelijk schade aan je materiaal door het eventueel verbranden van de poriën door de wrijving. Het plots blijven kleven in de sneeuw is dan het gevolg. Naast het slijpen en waxen wordt vaak het belang van de skibindingen onderschat. De bindingen staan namelijk continu onder spanning tijdens het skiën, waardoor de kracht afneemt. Wij adviseren jaarlijks je bindingen te controleren op beschadiging en werking.
Vanuit onze ervaring adviseren wij één onderhoudsbeurt, type I na elke wintersport week (schoonslijpen, vlakslijpen, structuurslijpen, zijkanten-slijpen/tunen, waxen en controle van de bindingen). Het ‘bij’ waxen kun je na ca 3 dagen op je locatie zelf uitvoeren of laten doen door een lokale wintersportspecialist.
Snowboard of ski slijpen staalkanten
Het slijpen van de staalkanten van je ski of snowboard is van belang voor grip en goede sturing tijdens de afdaling. Over de hele lengte moet deze staalkant, in een exact gedefinieerde hoek worden geslepen. Op onze Montana machine is de standaardhoek 88 graden. Deze kan op verzoek worden gewijzigd in 87 of 89 graden. De kanten worden geslepen met speciaal ontwikkelde keramiek banden van Montana voor een optimaal resultaat. Na het slijpen zal onze machine de zijkanten tunen. Onze Montana machine beschikt over een HTT (High Tech Tuning) en deze tuned de staalkanten die in de sneeuw snijden in een hoek van 0,5 tot 0,8 graden. Dit resultaat geeft je een perfecte grip. Goed om te weten is dat in de tip en tail van je materiaal deze ‘stomp’ dient te zijn voor een perfecte sturing, de ski of snowboard is hier ‘afgebot’.
Snowboard of ski structuur slijpen
Nu we de zijkanten scherp hebben kijken we ook specifiek naar de structuur in je belag. Dit is belangrijk voor de waterafvoer onder je ski of snowboard en je kunt dit vergelijken met de werking van een profiel op een autoband. Een goede structuur zorgt voor betere glij en stuureigenschappen en ook de opname van wax zal hierdoor verbeteren. De wax zal beter in de poriën kunnen trekken zullen we maar zeggen. Structuren zijn er in veel varianten. Na het volledig vlakslijpen zal de Montana Snowcruiser met de diamant technologie de structuur in het belag zetten, zodat je weer snel en veilig kunt knallen. Dit laatste proces is een proces dat in vele gevallen door een wintersportspecialist gedaan zal moeten worden, mits deze beschikt over de juiste machine.
Snowboard of ski structuur waxen
Nu we het over het slijpen hebben gehad, komen we uit bij het waxen van de ski of het snowboard. Naast het slijpen, is ook het waxen van je ski's een belangrijk onderdeel van de onderhoudsbeurt. Bij de afdaling ontstaat er wrijving tussen het belag van de ski's en de sneeuw. De warmte die hierbij ontstaat, laat de sneeuw smelten en geeft een dun laagje water dat aan het belag zal gaan vastkleven. Om dit effect te minimaliseren wordt er wax aangebracht in de poriën van het belag. Wax is dus eigenlijk een smeermiddel tussen je belag en de sneeuw. Het zorgt voor het ‘blij dat ik glij’ effect!
Er bestaan verschillende soorten wax, belangrijk is dat je de juiste wax onder je materiaal hebt zitten. Bij +10 graden is het aan te raden om hiervoor speciale wax aan te brengen en zo ook bij -15 graden. Bij veel wintersportwinkels wordt vaak een universele wax toegepast, mede omdat dit het meeste van toepassing zal zijn, maar ook vanwege de onvoorspelbaarheid van de condities en het weer in de bergen. Bij Twinseasons kun je verschillende soorten wax kopen voor de verschillende omstandigheden. Wij adviseren je hierin graag.
Soorten Wax
Er bestaan eigenlijk twee soorten wax. We kennen de koude wax. Deze zie je vaak in een rub down blok, spuitbus of tube. Met deze wax breng je een oppervlakkige laag wax aan op je ski of snowboard. Je strijkt of wrijft hiermee de wax in op je belag. Deze waxsoorten zijn snel en eenvoudig aan te brengen, echter zal het effect minder duurzaam zijn als warme wax. Ook is de bescherming tegen de oxidatie van je belag minder als bij het aanbrengen van warme wax. Voor het ‘snel’ bij-waxen blijft dit natuurlijk wel de oplossing. Ook voor de opslag van je ski of snowboard na het seizoen is deze toepassing een prima optie om ‘uitdrogen’ van het belag te voorkomen.
Warme wax brengen we bij Twinseasons aan met een warme wax rol of Infra rood lampen (wax-future). Door de wax op deze wijze aan te brengen dringt de wax dieper in de poriën van het belag van uw ski of board. Het op deze wijze aanbrengen zorgt voor het beter glijden en draaien van je ski of board. Bovendien heb je ook een betere bescherming tegen oxidatie, zodat het belag langer meegaat.

Twinseasons beschikt als specialist over een wax-future machine van Montana. Deze toepassing komt voort uit de wedstrijdsport en is hiermee nu ook beschikbaar voor elke wintersporter.
Wij adviseren om je om na een onderhoudsbeurt van je materiaal tijdens je wintersport na ca 3 dagen je ski of snowboards weer te voorzien van een bij voorleur warme wax laag. Mocht je niet de mogelijkheid hebben om een warme wax laag aan te brengen, dan kun je kiezen voor het aanbrengen van een koude wax. Een combinatie van een koude en warme waxlaag dan ook een werkende combinatie.
Het zelf waxen van je ski’s of snowboard is een leuke klus en dat kun je ook zelf doen.
Benodigdheden:
- belagreiniger
- schraper
- wax
- strijkijzer
- fijne borstel
Na het reinigen van je belag met de belagreiniger verwijder je de oude wax laag en reinig je het belag. Na het drogen breng je de wax aan door het blokje wax tegen het strijkijzer te laten smelten (druppelen). Vervolgens 'strijk' je de was in het belag en niet te lang op één plaats blijven strijken in verband met inbranden. Goed laten afkoelen en vervolgens met een plastic schraper de overtollige was, die boven het belag uitsteekt, verwijderen. Alleen de poriën blijven zo gevuld. Hierna met de borstel er overheen en klaar! Doe je dit waxen ná je wintersportvakantie, dan kun je de overtollige was laten zitten en pas er weer af halen als je weer gaat skiën of snowboarden. Bij deze klus kan er vooral bij het schrapen, restafval ontstaan. Leg voordat je begint, onder je werkplek een stuk papier of plastic uit, have fun!
Hoe laat jij je ski's of snowboard onderhouden?
Nu we weten dat skionderhoud belangrijk is…..Breng jij je materiaal naar een wintersportspecialist of ga je zelf de handen uit de mouwen steken? Twinseasons beschikt over een eigen professionele werkplaats en heeft jarenlange ervaring in het onderhouden van skies en snowboards. Ook kunnen wij met onze Montana Snowcruiser speciale racestructuren slijpen waardoor jij nog sneller en beter de afdaling kan inzetten. Snowboard en skionderhoud is niet zo even iets wat je kunt of moet doen. Bij deze informatie is het natuurlijk mede bepalend welk type sneeuw je hebt en hoe intensief het gebruik is van je materiaal als we kijken naar de noodzaak van het onderhoud.Oriënteer je goed en laat je voorlichten door een wintersportspecialist. Bij Twinseasons hebben we een ruim assortiment onderhoudsmaterialen, een eigen machinepark en vakkundig personeel die je graag verder helpt met je vragen of keuze.
Algemeen
- Voor het vervoeren van je ski en snowboard zijn tegenwoordig prima tassen en hoezen te verkrijgen. Deze beschermen je materiaal tegen vocht en krassen. Zorg er ook voor dat de rits een klein beetje open staat, zodat eventuele warmte en vocht kunnen ontsnappen.
- Het is belangrijk om je ski’s of snowboard na gebruik goed af te drogen. Hiermee voorkom je roest en blijven de kanten langer scherp. Corrosie vermindert de kantengrip, zelfs wanneer de roest bijna niet met het blote oog te zien is. Daarom: altijd je materiaal droog opbergen!
- Bij het opbergen van je ski en snowboard altijd zorgen dat de spanning eraf is. Je ski niet in ‘elkaar’ schuiven en opbergen, bij voorkeur los van elkaar wegzetten.
- Ski en snowboards niet bij de kachel of andere warmtebron langdurig bewaren/opslaan, dit voorkomt uitdrogen van belag en het ontstaan van haarscheurtjes.
- Een laag koude wax aanbrengen op het belag voorkomt uitdrogen.
Het proces van de professionals
In onderstaande video's laten we je graag zien hoe ski en snowboards worden onderhouden. Ook verschillende worlcup skiers en snowboarders laten hun materiaal onderhouden door Montana International, de marktleider in de technologie voor het onderhoud van wintersportmateriaal.