De artikelen die je op onze website kunt vinden, zijn gemaakt van een groot aantal verschillende materialen. Op deze pagina proberen we uit te leggen wat elk materiaal precies is. Wij kunnen ons namelijk goed voorstellen dat dit niet altijd even duidelijk is bij het lezen van bepaalde productteksten of producteigenschappen. De materialen op deze pagina worden in drie verschillende groepen gecategoriseerd. Om te beginnen zijn er de synthetische materialen. Deze materialen worden ook wel kunstvezels genoemd. Het zijn materialen die door de mens worden gemaakt. Meestal op basis van aardolie. Verder zijn er de natuurlijke materialen. Dit zijn materialen afkomstig van planten, dieren of mineralen uit de natuur. Tot slot heb je de groep halfsynthetische materialen. Dit zijn natuurlijke materialen die met chemicalieën worden bewerkt.
- synthetisch -
Zie polyacryl.
- synthetisch -
Aramide - een samenvoeging van de woorden aromatische polyamiden - is een groep van zeer slijtvaste en hittebestendige kunstvezels. Ze worden met name gebruikt voor kleding voor brandweer-, ruimtevaart- of legerdoeleinden, maar vinden zo nu een dan ook hun ingang in de outdoorindustrie.
- natuurlijk (dierlijk) -
Met dons bedoelen we de zachte pluizige onderlaag van eenden of ganzen. In onze blog alles over dons vertellen we je er veel meer over. Inclusief de eigenschappen van dit materiaal. Dons komen we - uitzonderingen daargelaten - enkel als isolatiemateriaal in kleding en slaapzakken tegen.
- synthetisch -
Elastaan is een hele elastische en sterke synthetische textielvezel gemaakt uit polyurethaan. Wanneer je een product met elastaan erin uitrekt, zal het vervolgens weer naar de originele vorm terugkeren. Het materiaal wordt dan ook veel in kleding verwerkt dat elastisch dient te zijn. In het Engels (maar soms ook in het Nederlands) kom je elastaan onder de naam Spandex tegen of onder de merknamen Dorlastan of Lycra. Elastaan vind je, samen met andere materialen, vooral in thermokleding, softshells, leggings.
- natuurlijk (plantaardig) -
Hennep is een natuurlijke textielvezel dat wordt gemaakt van de stengels van de hennepplant. Hennep houdt weinig lucht vast en voelt daarom fris en koel aan. Door de anti-bacteriele werking van hennep, werkt het ook geurneutraliserend. Hennep heeft van nature ook een UV-werende werkeing. Al deze eigenschappen maakt dat we het materiaal vooral gebruikt zien worden in zomerse shirts en broeken. Gecombineerd met andere materialen, kan het echter ook worden aangetroffen in warmere kleding.
Hennep is één van de meest duurzame kledingmaterialen. De hennepplant heeft namelijk relatief weinig water nodig. Het heeft daarnaast weinig natuurlijke vijanden, waardoor bestrijding met pesticiden vaak niet nodig is. Hennep groeit ook snel, waardoor onkruid weinig kans krijgt en dus ook niet bestreden hoeft te worden. Dit zorgt er allemaal weer voor dat de hennep die gebruikt wordt door de outdoorindustrie vaak (maar zeker niet altijd) van biologische afkomst is.
- natuurlijk (plantaardig) -
Kapok is een natuurlijke holle vezel met uitstekende vochtregulerende en isolerende eigenschappen. De vezels zijn afkomstig van de vruchtpeulen van de kapokboom. Kapok wordt (nog) niet op grote schaal in de outdoorindustrie toegepast. We komen het echter wel een enkele keer tegen als isolatiemateriaal in bijvoorbeeld isolatiejassen of slaapzakken.
- natuurlijk (plantaardig) -
Katoen is een natuurlijk product dat afkomstig is van de katoenplant. De katoenvezels - het zaadpluis van de katoenplant - worden tot draden gesponnen die vervolgens gebruikt worden om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Katoen is erg stevig, is vochtabsorberend en luchtdoorlatend waardoor het prettig aanvoelt op de huid. Daarnaast is het ook gemakkelijk te reinigen. Katoen droogt echter ook minder snel, waardoor het in de outdoorwereld niet in alle situaties de eerste keuze is.
In principe is katoen erg duurzaam. Het is biologisch afbreekbaar en goed recyclebaar. Daarnaast komt er weinig CO2 vrij tijdens de productie. Voor de productie van katoen is echter wel veel grond nodig is. Ook wordt in de productie veel water en bij de teelt veel kunstmest, pesticiden en chemicaliën gebruikt.
- synthetisch -
Kunstleer - dat ook wel imitiatieleer, nepleer of vegan leer wordt genoemd - imiteert de eigenschappen van echt leer. Kunstleer wordt niet gemaakt van dierenhuid, maar van verschillende synthetische materialen, zoals PVC en polyurethaan.
- natuurlijk (dierlijk) -
Leer is een materiaal dat wordt vervaardigd uit de huid van dieren, meestal runderen, maar ook andere dieren zoals schapen, geiten, herten, varkens en exotische dieren kunnen worden gebruikt. Leer is een zeer sterk materiaal en het heeft - mits goed onderhouden - een lange levensduur. Leer ademt van nature erg goed. Gecombineerd met de flexibiliteit van leer, zorgt dit voor een hoog draagcomfort. Zoals gezegd, is leer afkomstig van dieren waardoor het belangrijk is om goed te controleren of het wel afkomstig is van ethisch verantwoorde producenten. Omdat er in de laatste jaren voortdurend meer niet dierlijke vormen van leer bijkomen en deze een steeds groter deel van de leermarkt bedienen, wordt de term dierlijk leer ook geregeld gebruikt om leer afkomstig van dierenhuiden aan te duiden.
- synthetisch -
Lycra is een merknaam voor het materiaal elastaan. Lycra wordt dermate veel gepresenteerd als een apart materiaal, dat wij hebben besloten om deze op te nemen in dit overzicht.
- halfsynthetisch -
Lyocell is een type vezel dat wordt geproduceerd uit cellulose, een organisch materiaal dat voornamelijk afkomstig is van houtpulp. Lyocell vezels zijn zacht, sterk en hebben een hoog absorptievermogen. Ze staan ook bekend om hun comfortabele en ademende eigenschappen, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor warm weer. Het Oostenrijkse bedrijf Lenzing is een bekende producent van lyocell en biedt dit onder de merknaam Tencel aan op de markt. Lyocell wordt beschouwd als de duurzame variant van viscose. Bij de productie ervan wordt er namelijk een stuk minder chemicaliën gebruikt.
- synthetisch -
Neopreen, ook wel bekend onder de naam polychloropeen, is een synthetische rubber. Neopreen is niet waterdicht, maar heeft wel zeer goede isolerende eigenschappen. Neopreen is vooral bekend als hoofdmateriaal voor duikpakken en wetsuits. Daarnaast komen we neopreen ook tegen in sommige winterhandschoenen.
- synthetisch -
Nylon is een merknaam van DuPont. De termen polyamide en nylon worden vaak gebruikt alsof ze hetzelfde betekenen, maar dat is niet helemaal juist. Nylon is namelijk een specifieke vorm van polyamide. Echter, in de meeste gevallen gaat het wel om nylon als we het over polyamide hebben. Dat de termen vaak door elkaar worden gehaald, is dan ook niet heel verrassend. Wij doen daar overigens ook vrolijk aan mee. Als er nylon in een specifiek product zit, dan duiden wij dat aan als polyamide.
- synthetisch -
Polyacryl (vaak enkel acryl genoemd) is een sterke en zachte synthetische vezel die veel als alternatief op óf samen met wol wordt gebruikt. Polyacryl heeft ten opzichte van wol een aantal gunstige eigenschappen. Het is lichter, sterker, krimpt minder snel, rekt niet uit, kriebelt niet en is goedkoper. Polyacryl ademt echter wel een stuk minder. Je zult het dus sneller warm krijgen en gaan zweten. Daarnaast kan polyacryl ook gaan pluizen. Als synthetisch materiaal is het ook minder duurzaam dan materialen zoals wol. Polyacryl wordt onder meer als één van de materialen in handschoenen en sokken gebruikt.
- synthetisch -
Polyamide, soms afgekort tot PA, is een synthetische vezel die veelvuldig in de kleding- en outdoorindustrie wordt gebruikt. Polyamide heeft goede ademende eigenschappen, is sterk en slijtvast, droogt snel, is kreukvrij en licht van gewicht. Polyamide neemt daarnaast geen vocht op, maar transporteert dit naar buiten. We komen polyamide erg veel tegen als het beschermende materiaal van het membraan in hardshellkleding en van isolatiemateriaal in (donzen) isolatiejassen en slaapzakken. Daarnaast wordt het veel als basismateriaal van het tentdoek van tenten uit het lichtgewicht segment gebruikt. De toepassingen van polyamide in de kleding- en outdoorindustrie zijn echter oneindig. Het gaat te ver om deze hier allemaal op te sommen.
Polyamide wordt gemaakt van aardolie en is dus niet biologisch afbreekbaar. Gelukkig kan polyamide wel goed gerecycled worden. Veel van onze merken stappen ook steeds meer over naar gerecycled polyamide. Doordat polyamide erg slijtvast is, gaan producten ervan doorgaans een stuk langer mee dan producten van natuurlijke stoffen.
- synthetisch -
Polyester is de meest gebruikte synthetische vezel in de kledingindustrie. Daar zijn goede redenen voor. Het ademt uitstekend, het kreukt bijna niet, is slijtvast, is erg kleurvast en kan goed tegen een wasbeurt (het krimpt niet snel). Polyester valt ook goed te mengen met andere stoffen zoals wol en katoen, waardoor de voordelen van beide stoffen kunnen worden benut. Net als polyamide neemt polyester geen vocht op, maar transporteert dit naar buiten. Polyester vinden we uiteraard niet enkel in kleding, maar ook in vele andere segmenten van de outdoorindustrie. Denk bijvoorbeeld aan tenten, slaapzakken, slaapmatten of wandelschoenen.
Een andere overeenkomst met polyamide, is dat polyester van aardolie is gemaakt en dus niet biologisch afbreekbaar is. Het kan wel goed gerecycled worden. Zoals je ziet, zijn de overeenkomsten met polyamide enorm. Er zijn echter wel verschillen. Zo is polyamide nog iets sterker dan polyester, maar het is ook iets gevoeliger voor warmte en moet dus op lagere temperaturen gewassen worden. Ook is polyamide iets duurder dan polyester.
- synthetisch -
Polyethyleen is een kunststof materiaal dat behoort tot de groep van polyolefinen. Het materiaal staat ook wel bekend als PE of HDPE kunststof (high density polyethyleen). Polyethyleen, dat goed te recyclen is, wordt door Gore-Tex in een geëxpandeerde vorm gebruikt voor zijn nieuwe ePE membranen. PE behoort niet tot de PFC/PFAS-familie. Polyethyleen komen we met name als membranen in waterdichte producten tegen.
- synthetisch -
Polylactide, afgekort tot PLA en ook bekend onder de naam polymelkzuur, is een thermoplastische polymeren van melkzuur. Polylactide wordt geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen, zoals suikerriet, suikerbiet, cassave en maïszetmeel. PLA is in principe biologisch afbreekbaar. We schrijven hier "in principe", omdat het specifieke omstandigheden vereist die vaak enkel door specialistische bedrijven kunnen worden gegarandeerd. Polylactide zal bijvoorbeeld niet oplossen in water of vergaan als het is weggegooid in de natuur. PLA kan heel goed worden gerecycled. In de outdoorindustrie komen we polylactide soms tegen in vullingen van isolatiejassen. Vaak gecombineerd met andere materialen.
- synthetisch -
Polypropyleen, afgekort tot PP, is een polymeer dat voor veel verschillende toepassingen wordt gebruikt, waaronder in de outdoorindustrie. Polypropyleen is sterk, slijt- en kleurvast, neemt geen vocht op en droogt zeer snel (nog meer dan bij polyester het geval is). Daarnaast is het niet statisch en bacteriewerend. Wel is polypropyleen gevoeliger voor uv-straling dan de meeste andere synthetische vezels. Als gevolg van deze eigenschappen zien we polypropyleen dan ook vooral gebruikt worden in thermokleding en sokken.
- synthetisch -
Polytetrafluorethyleen (PTFE) - beter bekend onder de merknaam Teflon - is een chemische verbinding dat in 1938 werd ontdekt door de firma DuPont. PTFE behoort tot de PFAS-familie en kent vele toepassingen. Denk aan de anti-aanbaklaag in koekenpannen of aan het waterafstotend en -dicht maken van kleding. In een geëxpandeerde vorm wordt polytetrafluorethyleen (ePFTE) door Gore-Tex als hoofmateriaal gebruikt voor een groot deel van zijn membranen. Polytetrafluorethyleen komen we in de outdoorindustrie dan ook vooral tegen in waterdichte producten.
- synthetisch -
Polyurethaan (PU) is een in de outdoor- en kledingindustrie veelgebruikte familie van polymeren. Het kan in veel verschillende vormen worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de vorm van schuim (PUR-schuim), als kunstvezel of als harde of rubberachtige plastic. Zoals je al op deze pagina hebt kunnen lezen wordt elastaan ervan gemaakt. Evenals sommige vormen van kunstleer. Polyurethaan kan ook worden gebruikt om waterdichte ademende membranen van te maken, zoals Dermizax dat doet. Ook komen we polyurethaan tegen als coating op regenkleding of tenten.
- synthetisch -
Spandex is een Engelse benaming (die we ook steeds vaker in het Nederlands tegenkomen) voor het materiaal elastaan.
- halfsynthetisch -
Zie het materiaal lyocell.
- halfsynthetisch -
Viscose is een stof dat wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels zoals cellulose in houtpulp, bamboe of katoen. Dit gebeurt door middel van een chemisch proces, wat viscose een semi-natuurlijke (halfsynthetische) vezel maakt. Viscose heeft verder dezelfde eigenschappen als lyocell, waar het overigens veel gelijkenissen mee heeft. Het verschil tussen beide materialen zit hem met name in het productieproces. Lyocell wordt als de milieuvriendelijke van de twee gezien.
- natuurlijk (dierlijk) -
Wol is een natuurlijke vezel afkomstig van de vacht van dieren. Hoogwaardige wol biedt warmte en blijft toch ademend. Hoewel de meeste wol van schapen komt, zijn er ook wolvarianten van geiten, alpacas, jakken en andere dieren. Hoewel er vele soorten wol zijn, kunnen we wel een aantal gemeenschappelijke eigenschappen aan wol toekennen. Zo heeft wol uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor het warmte goed vasthoudt. Het creëert een luchtlaag die helpt om lichaamswarmte vast te houden, zelfs in koude en vochtige omstandigheden. Wol heeft ook een uitstekend ademend vermogen. Ook kan het tot 30% van zijn eigen gewicht in vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Wol is zeer sterk en behoudt zijn vorm en structuur, zelfs na langdurig dragen. Dit is te danken aan de natuurlijke elasticiteit, waardoor het na gebruik steeds weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Bovendien is wol brandwerend en water- en vuilafstotend.
Een nadeel van wol is dat het wat moeilijker te wassen is. Zo krimpt het vrij snel. Daarnaast vinden sommige mensen wol ook jeuken. Zeker wanneer er sprake is van dikkere wolvezels. Niet alle wolsoorten hebben deze eigenschap. Merinowol bijvoorbeeld. Lees meer over deze veelgebruikte wolsoort in onze blog over de eigenschappen van merinowol.
Een andere veel voorkomende term in de wereld van wol is zuivere scheerwol. Dit is een beschermd kwaliteitslabel voor textiel en kan niet zo maar door fabrikant op een product "geplakt" worden. Alleen de direct verwerkte, eerste schering van gezonde levende schapen mag zuivere scheerwol worden genoemd. In tegenstelling tot gewone wol hebben deze wolvezels een natuurlijke glans. Daarnaast moet zuivere scheerwol ook vrij van chemische stoffen zijn, mag het geen synthetische bestanddelen bevatten en mag het niet zijn geverfd.
- natuurlijk (dierlijk) -
Zijde is een natuurlijke vezel afkomstig van de zijderups. De stof is glad, sterk en heeft een fijne glans. Het is daarnaast ook vrij elastisch. Zijde is verder anti-bacterieel en isothermisch. Met dit laatste wordt bedoeld dat het koud aanvoelt bij warm weer en warm bij koud weer. Omdat zijden draad de fijnste van alle natuurlijke vezels is, vereist het een voorzichtige aanpak bij het wassen.