Op deze pagina vind je alle informatie die jou kan helpen de wereld van technische kleding beter te begrijpen. Niet iedereen zal hier behoefte aan hebben, maar zij die dat wel hebben, kunnen hier terecht. Wij raden een ieder aan om zich een beetje te verdiepen in de materialen en de daarbijhorende eigenschappen, de verschillende bestaande technieken en technologieën en de feautures die je tegenwoordig tegen kunt komen in kleding gemaakt voor de outdoorwereld. Het zal je helpen om een goede keuze te kunnen maken die perfect aansluit bij jouw volgende avontuur.
Kleding bestaat uit allerlei verschillende materialen. Of iets (deels) gemaakt is van katoen, wol of polyester kan een wereld van verschil betekenen in hoe een kledingstuk aanvoelt of presteert in bepaalde omgevingen. Ontdek de betekenis en gevolgen van in kleding veel voorkomende materialen.
Lees verderBij veel van onze kleding vind je kenmerken als 'elastisch', 'slijtvast' of 'waterbestendig'. Hoewel meerdere van deze kenmerken nou niet echt een raadselachtige betekenis hebben, kunnen sommige je wellicht wel op het verkeerde been zetten. Daarom gaan wij voor de zekerheid al deze kenmerken bij langs.
Lees verderWel of geen capuchon? Zonder of met verstelbare broekspijpen? Voor- of achterzakken? Of allebei? Er is ontzettend veel keuze in de wereld van kleding. Om het een beetje overzichtelijker en eenvoudiger te maken, hebben wij voor jou alle van toepassing zijnde kenmerken aan elk kledingstuk gekoppeld. Mogelijk is het niet helemaal duidelijk wat we met elk van deze kledingkenmerken bedoelen. Daarom hebben wij ze allemaal op een rijtje voor je gezet en leggen we kort uit wat er onder elk kenmerk wordt verstaan. Lees verder
De kleding die je op onze website aantreft, zit boordevol met de nieuwste technieken en technologieën. Denk aan membranen die je jas of broek waterdicht maken of aan materiaalbehandelingen die ervoor zorgen dat je fleecevest langer fris blijft ruiken. Deze technieken en technologieën behoeven vaak enige uitleg. Daarom hebben wij meerdere pagina's geschreven waarin we al deze bijzondere uitvindingen beschrijven.
Membranen spelen een grote rol bij het wind- en waterdicht maken van kleding. Er zijn echter een hoop verschillende membranen op de markt. Denk aan het bekende Gore-Tex of aan Dermizax, maar er zijn er nog vele meer. Wat precies de verschillen zijn, lees je in ons overzicht.
Lees verderDe vulling van gevoerde of isolatiejassen kunnen grofweg in drie groepen worden verdeeld: dons, wol of synthetisch materiaal. Binnen deze groepen heb je ook vele verschillende varianten. Wij hebben vrijwel alle bij ons aan te treffen isolaties voor je op een rijtje gezet.
Lees verderKledingmaterialen kunnen soms één of meerdere behandelingen zijn ondergaan om de kenmerken ervan te veranderen. Denk aan een DWR-impregnering die materialen waterafstotend kunnen maken. Deze en andere materiaalbehandelingen bespreken we één voor één.
Lees verderSoftshelljassen en -broeken vormen een mooi alternatief op hardshellkleding. In deze softshells kom je ook allerlei verschillende technieken en technologieën tegen. Wij gaan ze zo veel mogelijk bij langs, zodat jij kunt achterhalen welk het meest geschikt is voor jou.
Lees verderEr zijn verschillende specialistische fabrikanten van fleecestoffen. Deze hebben voor uiteenlopende type butensporters verschillende fleeceseries ontworpen. De bekendste daarvan plus de kenmerken ervan brengen we in kaart in ons fleece-overzicht.
Lees verderTot slot hebben we nog allerlei technieken en innovaties die niet in één van de eerder genoemde "hokjes" passen. Ook die laten we niet ongemoeid en bespreken wij in dit laatste overzicht met betrekking tot technologieën in kleding.
Lees verderDe kleding die je aantreft op onze website is ontworpen om het ons gemakkelijk te maken om van de natuur te genieten. Helaas is (ook) de outdoor kledingindustrie niet altijd even goed voor het klimaat & milieu en mens & dier. Gelukkig zijn verreweg de meeste merken hiervan zich al een zeer lange tijd bewust en zitten ze middenin de transitie naar een duurzame en ethisch verantwoorde bedrijfsvoering. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje in onze encyclopediesectie over duurzaamheid.
Wij hebben vele artikelen over kleding geschreven. Deze kun je uiteraard in onze blog vinden. Hieronder een kleine selectie van wat je daar allemaal aan interessante artikelen aantreft:
Fleece, je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. Grote kans dat je zelfs één of meerdere vesten ervan in je kast hebt hangen. Maar wat is het precies? En waarom wordt het zoveel gebruikt door kampeerders, trekkers, wintersporters en klimmers? Wij bespreken het in deze blog....
Houd je van skiën, wandelen of klimmen? Dan wil je het niet te koud of te warm hebben. Onder sporters en in de outdoorwereld wordt vaak het 3-lagensysteem als dé oplossing voorgesteld, maar wat is dit systeem precies? Wat voor lagen kun je het beste aantrekken en wat is het nut hiervan? Op deze vragen geven wij je in deze blog duidelijkheid.
Water- en winddichte kleding dat tegelijkertijd goed ademt. Het bestaat, maar hoe kan een jas nou waterdicht zijn en toch ademen? In deze wat meer technische blog gaan we kijken naar membranen in kleding en hoe deze precies werken....
In veel outdoorproducten kom je dons tegen. Denk aan slaapzakken of winterjassen. Maar wat is dons eigenlijk en waarom wordt dit in deze producten verwerkt? In deze blog duiken we in de wereld van dons en gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen....
Kleding draait natuurlijk niet alleen om functionaliteit. Het is ook de bedoeling dat je er een beetje leuk bij loopt. De juiste maat en een goede pasvorm is dan ook belangrijk. Wij proberen je daar zo veel mogelijk bij te helpen door van elk kledingmerk deze informatie te geven. Dit doen wij door op de pagina van het betreffende kledingstuk een link aan te bieden naar de maattabellenpagina's. Via die link kun je eenvoudig de maattabel vinden van jouw merk. Het enige wat je dan zelf nog moet doen, is de meetinstructies volgen. Ook omschrijven wij per kledingmerk hoe de aangegeven pasvorm van het betreffende merk precies zit.