Op wintersport en ik neem mee .... mijn rugzak

De wintersportvakantie komt steeds dichterbij en zeer binnenkort staan we weer op ons snowboard! De laatste dagen wordt Oostenrijk steeds meer bedekt onder een verse laag sneeuw en ik kan eigenlijk niet meer wachten om over dit verse pak sneeuw te knallen.

Dit jaar wel zo makkelijk om een fijne rugzak mee te nemen de pistes op. Een lekkere warme trui, mijn muts, de extra lens voor mijn goggle, mijn liga koeken en mijn safety gear moeten natuurlijk allemaal mee op avontuur. Om het allemaal wat makkelijker deel ik graag mijn ervaring met jullie.

Kies de juiste wintersport rugzak

Als ervaren wintersporter weet ik hoeveel spulletjes je bij je hebt als je de pistes op gaat. Iets te snacken, een zonnebril, muts, reservere tools. safetygear en so on. Een goede wintersport rugzak moet aan een aantal eisen voldoen, die mogelijk voor iedereen verschillend zijn.

Het is voor mij belangrijk dat een rugzak voldoende ruimte geeft, compact is en optimale bewegingsvrijheid biedt tijdens het skiën of snowboarden. Ik adviseer daarom een rugzak met een maximale liter inhoud van 24 liter. Bij meer dagen touren of trekken is ook 30 liter nog een optie, omdat je simpelweg meer uitrusting zult moeten of willen meenemen voor enkele dagen. Voor de dagelijkse runs op de pistes wordt het dragen van een backpack een stuk minder comfortabel indien deze grote is dan 24 liter. En mocht je bijvoorbeeld helemaal geen safety-uitrusting meenemen op je dagelijkse avontuur in de sneeuw dan is 18 tot 20 liter al ruim voldoende voor je bagage.

Om te zorgen dat je rugzak lekker strak op jou lichaam zit en je de rugzak niet voelt tijdens het skiën of snowboarden is een heup-borstband een must.

De specifieke wintersport rugzakken zijn veelal voorzien van verschillende bevestigingsmogelijkheden voor je helm, ski of snowboard. Ook een tube voor een eventueel drinksysteem kun je vaak prima bevestigen aan je rugzak, denk er hierbij wel aan dat je een insulated tube gebruikt tijdens de wintersport..... Ik spreek uit ervaring zullen we maar zeggen. Aan sommige rugzakken zit ook een fluitje aan de borstband, dit kun je gebruiken als je in nood bent, want veiligheid staat immers altijd voorop. Een andere ontwikkeling die ik steeds vaker tegenkom is de rugzak met rugprotectie, zoals bijvoorbeeld de Ortovox free rider 24 een welkome aanvulling naar mijn mening en als je dan de keuze hebt zeg ik doen!

Ik ga skien of snowboarden en neem altijd mee :

  • Extra laag kleding
  • Muts 
  • Extra handschoenen
  • EHBO-setje (inclusief thermo-deken)
  • Aansteker/ lucifers 
  • Reserveronderdelen voor ski/snowboard of helm
  • Headlight 
  • Safety-uitrusting (lawinepieper, sonde, en schep)
  • Snack(s) 
  • Multi-Tool

Genoeg keuze dus voor een specifieke wintersport rugzak in uitvoering, kleur en volume en enkele populaire wintersport merken zijn:

- Ortovox-

Het geluid van de bergen. Doordachte rugzakken met een hoog draagcomfort en verschillende bevestigingsmogelijkheden voor outdoor materialen. Daarnaast beschikken de Ortovox rugzakken over genoeg vakjes en ruimte voor al je benodigdheden. Rugprotectie mogelijk

- Mammut -

De specialist in outdoor. Rugzakken ontwikkeld met Zwitserse precisie en veelal bijzondere eigenschappen, die elke rugzak uniek maakt. Daarbij hebben Mammut rugzakken een stevig en hoog draagcomfort.

- Evoc -

Het gemak van een reiziger staat op nummer één. Evoc Backpacks hebben voldoende opbergvakken, zijn functioneel en modern qua vormgeving. Rugprotectie mogelijk.