Welke gasfles moet ik kopen?
Je gaat op vakantie met de camper, caravan of tent en bedenkt je dat je gasfles leeg is , je wilt samen met vrienden lekker de BBQ aansteken en hebt de verkeerde aansluiting op je gasfles of je wilt gewoon je fles gaan vullen met gas om gewoon goed voorbereid te zijn….. Er bestaan verschillende soorten gas, diverse gasflessen en ook aansluitingen. Met onderstaande informatie helpen we je graag op weg naar de juiste keuzes en geven je enkele tips.

We onderscheiden drie soorten gas: butaangas, propaangas en LPG. Butaan- en propaangas worden vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals koelboxen, kachels, kooktoestellen, barbecues, etc. Het verschil tussen butaan- en propaangas is het kookpunt (temperatuur waarbij het gas van vloeistof in gas overgaat en andersom). Bij butaan is dat 0 °C en bij propaan -44 °C. Bij temperaturen onder het vriespunt is butaangas dus niet meer bruikbaar omdat het vloeibaar wordt. Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is hierdoor het meest gebruikte gas. Voordeel van Butaangas is dat het een hogere verbrandingswaarde heeft als Propaangas.
LPG
LPG (Liquefied Petroleum Gas) is bestemd voor de aandrijving van verbrandingsmotoren. LPG is een mengsel van butaan- en propaangas, aangevuld met enige toevoegingen die zijn bedoeld voor een betere smering. LPG is een niet veel gebruikt gas voor recreatiedoeleinden. Bij de verschillende campers bestaat er een mogelijkheid om een LPG damptank te monteren. Je kunt dan kiezen voor flessen of een vaste onderbouwtank, aangepast voor recreatiedoeleinden. De medewerkers van Twinseasons adviseren u graag over de mogelijkheden, echter wij vullen geen LPG-tanks op onze locatie aan de Stockholmstraat te Groningen.
Campingaz
Één van de meest bekende gasflessen of gaspotten zijn de blauwe Campingaz R907 of de R904. Deze potten zijn gevuld met butaangas. Campingaz heeft hiervoor een ruilsysteem opgezet binnen geheel Europa. Op veel campings en bij supermarkten kun je de lege flessen inruilen voor volle, let wel goed op de algehele staat de nieuwe gasfles, want deze potten zijn je eigendom. Het gas is minder te verkrijgen in Noord Europa en houd er rekening mee dat de Campingaz flessen in verhouding duurder zijn dan andere gasflessen. De R907/R904 en de R901 zijn klein van formaat en licht in gewicht. Hierdoor zijn ze makkelijk te vervoeren en mee te nemen naar bijvoorbeeld de camping.
Welke soorten gasflessen verkoopt Twinseasons?
Je kunt bij Twinseasons in Groningen terecht voor de aanschaf, het ruilen of vullen van verschillende soorten gasflessen. Ook verkopen wij verschillende soorten accessoires en gascartouches.
- Campingaz R907/R904 en R901
- Stalen gasflessen van 2,5 en 5 kg
- BP gasflessen
- Kunststof gasflessen 5 en 10 kg
- Primagaz Easy blue
- Primagaz 10,5 kg
Wij vullen je fles per kilogram. Je kunt je gasfles in veel gevallen dus gewoon bij laten vullen, klaar terwijl je wacht!
Wanneer is een gasfles leeg?
Wanneer is je gasfles bijna leeg. Heb je werkelijk geen idee hoeveel gas er nog in je gasfles zit? Vaak wil je graag weten hoe lang je nog vooruit kunt. Te vroeg vullen is niet nodig en te laat en je zit zonder gas…. Er zijn allerlei slimme metertjes uitgevonden om te kunnen zien hoeveel gas je nog in je fles hebt zitten maar stel je hebt geen metertje, geen weegschaal dan kom je een heel eind met de onderstaande instructie, makkelijker kan het niet!
https://www.primagaz.nl/easyblue-app
Keurmerk Gasflessen
Het meest bekend is misschien wel de groene gasfles. Dit is een fles met een keurmerk voor 10 jaar. In de hals van de fles vind je het jaar waarin de fles gemaakt is. Staat er bijvoorbeeld 19 dan betekend dit dat de gasfles in 2019 gemaakt is. Zo weet je dat je gasfles tot 2029 gekeurd is. Een verlopen keurmerk betekend dat we je gasfles niet meer mogen en kunnen vullen voor je eigen veiligheid en dat van anderen. Je zult nu een nieuwe gasfles moeten kopen.
Waar kun je je gasfles inleveren?
Op verschillende gasflessen zit mogelijk statiegeld – Je kunt je statiegeld terugvragen bij inlevering van je fles en op vertoon van je aankoopbewijs. Op de eigendomsflessen zit geen statiegeld, indien deze flessen niet meer voldoen aan het keurmerk of je deze wilt inleveren kan dat kosteloos bij Twinseasons, mits deze flessen geheel leeg zijn.
Let op: een lege gasfles bevat altijd nog rest-gas!
Waar moet je je gasfles bewaren?
Na je vakantie of na de BBQ moet je je gasfles ontkoppelen en opbergen. In veel caravanstallingen is het overigens verboden om je gasfles in de disselbak te laten staan tijdens de stallingsperiode. Hieronder een aantal tips voor het goed en veilig bewaren van je gasfles.
- Bewaar een gasfles altijd rechtop en op een goed geventileerde plaats. Bij voorkeur in de open lucht, zoals in de tuin of op een balkon. Een geventileerde schuur is ook mogelijk. Zorg er zeker voor dat de gasfles niet in de zon staat, omdat gas zwaarder is dan lucht, zakt eventueel vrijgekomen gas altijd naar beneden. Wanneer je de gasfles bijvoorbeeld in je kelder opslaat, kan er gasophoping ontstaan. Ventilatie moet daarom met name onderin de opslagruimte plaatsvinden.
- Draai de gaskraan goed dicht, ook bij een lege gasfles.
- Controleer visueel op lekkage van je gasfles. Zet op kunststof gasflessen een streepje bij het niveau van de inhoud. Zo kun je de fles na enkele weken/maanden controleren of hij lekt.
- Plaats de gasflessen bij voorkeur op een goed bereikbare plaats, indien mogelijk zichtbaar voor eventuele hulpdiensten.
- Een gasfles hoeft niet vorstvrij opgeslagen te worden. Propaan kan tot temperaturen van -42 graden Celsius worden gebruikt. Een gasfles gevuld met propaan kun je dus makkelijk buiten opslaan, ook al vriest het.
- Houd gasflessen buiten het bereik van kinderen. Voorkom dat kinderen bij de gaskraan kunnen. Monteer eventueel een gas-stop. Draaien ze aan de kraan, dan zal gas-stop de gasdoorvoer meteen afsluiten.
- Hoe moet je een gasfles vervoeren?
- In de caravan, camper of vouwwagen is er een aangewezen locatie voor het vervoeren van je gasfles. In de auto kan je het beste de fles rechtop vervoeren in de kofferbak van je auto. Verzeker jezelf voor het inladen dat de kraan op de fles goed gasdicht is en niet los kan raken door bijvoorbeeld trillen, of contact met bijvoorbeeld andere bagage of met de kofferbakwand. Een kofferbak is niet geventileerd, waardoor het gas zich daar ophoopt en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Zorg ervoor dat de gasfles goed vastgemaakt is, zodat deze niet heen en weer kan rollen. Haal de gasfles op het einde van de rit direct uit de kofferbak. Ook als je een lege gasfles vervoert, moet je er altijd voor zorgen dat de gaskraan gesloten is en gelijke voorzorgsmaatregelen worden genomen. Een lege gasfles bevat namelijk altijd nog rest-gas wat kan vrijkomen bij het opwarmen van de fles.
Welke gasfles ga je kiezen?
Gasflessen zijn er in veel verschillende soorten en flessen. Op basis je wensen en het gebruik vind je bij Twinseasons altijd de geschikte gasfles of accessoires. Een gasdrukregelaar of je gasslang vervangen bij Twinseasons kan het allemaal. Heb je vragen? Laat je dan adviseren door ons vakkundig personeel. Stuur je vraag per mail of kom gerust langs.
Merken en accessoires
Twinseasons verkoopt alleen gas, gasflessen en accessoires van merken waar wij volledig achter staan en welke door ons zijn getest onder verschillende omstandigheden. Alle producten zijn gekeurd, veilig in gebruik en voldoen aan de gestelde garantie en servicevoorwaarden zoals:
Primagaz, Campingaz en Primus