Geplaatst op 29-3-2023 door Jelle
Buiten de gebaande paden, door de natuur en op onverharde ondergrond hardlopen. Dat is trailrunning. Een beleving die anders is dan over asfalt hardlopen. Als je in het bos, op het strand of in de bergen gaat hardlopen, zijn trailrunningschoenen een must-have. Trailrunningschoenen geven je in deze omgevingen de grip en het comfort die gewone hardloopschoenen je niet kunnen bieden.
Wat maakt een schoen een trailrunningschoen?
Het verschil tussen een trailrunningschoen en een hardloopschoen heeft te maken met de ondergrond waarop je rent. Trailrunning doe je met name op zachtere ondergronden als modder en zand, maar ook op oneffen terreinen zoals in de heuvels en bergen. Hardlopen gebeurt vaak op asfalt of andere verharde ondergronden. De trailrunningschoen verschilt met een hardloopschoen in het volgende:
Meer grip: het zal je niet verbazen dat de zool van een trailrunningschoen meer grip moet geven dan die van een hardloopschoen. De ondergrond waar je op rent is immers minder effen en stroef dan bij verharde ondergronden. Trailrunningschoenen hebben daarom vrijwel altijd noppen. Noppen die dicht bij elkaar staan en minder diep zijn, zijn geschikt voor een droge en vastere ondergrond. Op zachtere en gladdere ondergronden zijn diepe noppen die verder uit elkaar staan een betere keuze.
Minder demping: vanwege de doorgaans zachtere ondergrond bieden trailrunningschoenen over het algemeen minder demping dan hardloopschoenen.
Minder ondersteuning: hardloopschoenen en wandelschoenen bieden vaak veel ondersteuning en stabilisering. Bij trailrunningschoenen kom je diezelfde ondersteuning nauwelijks tegen, want het heeft minder toegevoegde waarde. De ondergrond bij trailrunning is immers vaak oneffen waardoor je voeten niet in een vlakke stand staan.
Meer bescherming: tijdens het trailrunnen kom je vaker kleine obstakels tegen. Denk aan boomwortels of scherpe stenen. Een harde plaat in de tussenzool en/of een versterkte neus bieden hier uitkomst. Ook is het bovenwerk van de schoen vaak gemaakt van duurzamere materialen om zodoende bescherming te kunnen bieden tegen water, zand en modder.
Meer aansluitende pasvorm: door het meer oneffen terrein waar jij je als trailrunner bevindt, zal je eerder met je voeten schuiven in je schoen. Dit vermindert je reactietijd en vergoot de kans op blaren. Om dit te voorkomen hebben trailrunningschoenen een meer aansluitende pasvorm.
Zijn trailrunningschoenen ook geschikt voor op asfalt?
Het antwoord hierop is nee, trailrunningschoenen zijn niet geschikt om op asfalt te gebruiken. Dit betekent niet dat je niet met trailrunningschoenen op asfalt mag lopen. Door het gebruik van trailrunningschoenen op verharde ondergronden, als asfalt, slijt de zool van de schoen alleen heel snel. Hierdoor zal je vaker nieuwe trailruningschoenen moeten kopen. Trailrunningschoenen zijn echt gemaakt voor op oneffen ondergronden.
Zijn trailrunningschoenen ook geschikt om als wandelschoenen te gebruiken?
Trailrunnningschoenen zijn niet bedoeld om te gebruiken als wandelschoenen. Toch worden de trailrunningschoenen wel vaker gebruikt om te wandelen. Dit komt doordat de schoen lichter is, meer grip biedt en vaak een hipper ontwerp heeft dan de wandelschoen. Als je op trailrunningschoenen wandelt dan slijten de zolen snel, zowel op verharde als onverharde ondergrond. Met wandelschoenen loop je namelijk van hak tot teen en de zool van de trailrunningschoenen is daar niet op gebouwd. Ook bieden trailrunningschoenen niet dezelfde ondersteuning als wandelschoenen. Dit kan zorgen voor instabiliteit en overbelasting. Ideaal is het dus niet om de trailrunningschoen als wandelschoen te gebruiken, maar het kan wel.
Hopelijk hebben we je met deze blog een beetje kunnen uitleggen wat trailrunning nu precies is. Het is echt een leuke activiteit voor diegene die van hardlopen én natuur houdt. Herken jij jezelf hierin en zou je hier ook mee willen beginnen? Lees dan onze blog waarin we ingaan op hoe je de voor jou beste trailrunningschoenen kunt vinden.