Waarom en welke Wandelsokken?

Wandelsokken kopen is niet het meest spannende onderdeel van je wandeluitrusting. De invloed van het wel of niet gebruiken van wandelsokken kan echter groot zijn.
Waarom wandelsokken?
Er zijn mensen die nooit blaren krijgen maar voor de meesten zijn goede wandelsokken essentieel om voetproblemen te voorkomen. Een wandel- of hikingsok heeft immers een duidelijke functie. Hij moet transpiratievocht afvoeren, wrijving tussen de wandelschoen en de voet voorkomen, z'n steentje bijdragen aan de totale schokdemping en eventueel voor de juiste isolatie zorgen.
Transpiratievocht afvoeren
Misschien wel de belangrijkste functie van de sok is het droog houden van de huid. Bij droge voeten is de kans op wrijving en dus mogelijk blaren stukken minder. Sokken kunnen prima vocht doorgeven alleen sokken hebben het bij het reguleren veel moeilijker want ze worden omsloten door schoenen. Alleen afvoeren is dus onvoldoende, ze moeten ook een bufferfunctie hebben ofwel vocht op kunnen slaan. De bufferfunctie van de klassieke wollen sok is uitstekend want wol kan zeer veel vocht opnemen zonder daarbij z’n vorm en stevigheid te verliezen. 100% wol is echter niet ideaal, want het kan irritatie veroorzaken op de huid en is niet slijtvast. Fabrikanten kiezen daarom vaak voor een combinatie van verschillende vezels in één sok: een kunstvezel aan de binnenkant om de voet droog te houden en wol aan de buitenkant voor de bufferfunctie.
Verminderde pasvorm wandelschoen opvangen
De pasvorm van een wandelschoen is natuurlijk erg belangrijk, echter een schoen zal nooit kunnen functioneren als 2e huid. Er zijn altijd onvolkomenheden en ruimtes ontstaan waardoor de voeten niet optimaal worden gefixeerd in de schoen. Sokken dienen er in dit geval ook voor dan om die ruimtes op te vullen zodat de voeten niet kunnen gaan schuiven in de schoen en er geen blaarvorming kan optreden door wrijving. Zelf experimenteren met een dunnere of dikkere sok kan de pasvorm en het draagcomfort optimaliseren tijdens het wandelen.
Verbeteren van schokdemping
Bij iedere stap die je zet krijgen lichaam en knieën een flinke schok te verwerken. Daar is ons lichaam op berekend, maar wat extra hulp kan nooit kwaad. De sok heeft namelijk verdikkingen op plaatsen waar de meeste druk komt, bijvoorbeeld bij de hiel, de bal van de voet en de tenen. Wandelsokken zorgen daardoor voor extra demping. Door zweet en vuil kunnen sokken harder worden wat de demping weer niet ten goede komt. Ook dunne sokken dempen nauwelijks, dus controleer altijd je sokken. Gebruik van wandelstokken is een ander hulpmiddel dat kan helpen bij het verbeteren van de schokdemping, maar daarover kun je informatie vinden in een andere blog.
Warme en droge voeten
Warme en droge voeten tijdens de koudere dagen en in de winter is natuurlijk een must. Mocht je geen warme en droge voeten hebben in deze periodes, dan veroorzaakt een te warme sok juist extra transpiratievocht en dus koude voeten. Tijdens de zomerdagen zijn dunne sokken afdoende bij warmer weer, een tussenmaat is een prima allrounder en ideaal voor meer intensief wandelen. De eerder genoemde dikke sok is alleen geschikt is voor lange afstanden in extreem koud weer en statisch werk, als lang stilstaan (bijvoorbeeld op ijs of staande op de markt).
Pasvorm
Alle voorgaande informatie werkt alleen bij een sok die goed om jouw voet past, dus de juiste pasvorm heeft. De perfecte pasvorm van een sok bestaat niet. Een te dikke/warme sok zal eerder irriteren dan een iets te dunne sok. Sokken mogen nooit te ruim zitten want dan kunnen ze gaan plooien wat tot irritatie en blaarvorming kan leiden. Een te krappe of te kleine sok is ook niet fijn in verband met schuurplekken of drukpunten. In een winkel zijn vaak passokken beschikbaar en kunnen ze goed adviseren over de specifieke eigenschappen van de sok. Ook kun je zelf veel zien en voelen als breedte, dik of dun, voelt het materiaal prettig aan? Is de naad bij de tenen nauwelijks voelbaar of is deze te dik en duidelijk voelbaar. Mogelijk allemaal overbodig, maar een pasvorm is de basis en voorkomt een hoop ellende.
Maatvoering
Over de maatvoering van sokken is veel discussie en hoe krijg ik nu de best passende sok? Er bestaan maatvoeringen van 36-40 en 39-42. Je zult maar maat 36 hebben, welke maat moet ik dan nemen? Of heb je maat 39, welke van de twee moet je dan kiezen? Simpel, vraag aan de verkoper of je de sokken mag passen en een goed speciaalzaak heeft ook deze maten als passerie aanwezig.
Materialen
Van welke materialen zijn nu de verschillende wandelsokken gemaakt en welke functie heeft dit materiaal? Hieronder geven we een opssoming van de meest voorkomende en gebruikte materialen in wandelsokken:
- Katoen: comfortabel, goedkoop, droogt langzaam, krimpt, slijt snel, niet vormvast. Nat katoen gaat bovendien lubberen, schuren en plakken aan de huid, waarmee de dempingsfunctie verloren gaat. Wat ons betreft de slechtste keuze qua materiaal. Goedkoop is hier duurkoop!
- (Merino) wol: zacht/comfortabel, kan veel vocht opslaan, droogt langzaam, heeft anti geur en anti-bacteriële werking
- Polyamide (nylon): waterafstotend, snel drogend, zeer duurzaam.
- Polyester: waterafstotend, snel drogend, minder slijtvast dan nylon.
- Polypropyleen: extreem waterafstotend, zeer snel drogend, slijtvast.
- Viscose: zachte, gladde, koele en deels natuurlijke vezel die vocht goed afvoert.
- Tencel/Lyocell: als viscose maar milieuvriendelijker geproduceerd.
- Elastiek (elasthaan, Lycra, Spandex): geeft de sok z'n pasvorm en voorkomt afzakken.
- Geur-neutraliserend materiaal (o.a. zilverdraad, Mythlan).
Wanneer gebruik je lange wandelsokken?
Als je in de natuur gaat wandelen in het hoge gras, dan zijn lange wandelsokken eigenlijk een ‘must’. Je kunt ze tot aan je knieën omhoog trekken en daarmee voorkom je irritaties op de huid die worden veroorzaakt door al het struikgewas. Gras kan namelijk snijden in de huid en wondjes veroorzaken. Ook zijn lange wandelsokken belangrijk tegen eventuele insectenbeten. Loop je in de bergen over rotsachtige stukken dan bieden lange wandelsokken ook extra bescherming en draag je een korte broek, dan blijven met lange sokken je benen toch warm. Het gebruik van lange sokken is dus een overweging, afhankelijk van je activiteit.
Wassen en drogen
Wasvoorschriften zijn natuurlijk leidend. Sokken waarin wol verwerkt zijnkwetsbaar. Gebruik een zacht wasmiddel (wolwasmiddel) en lauw water om krimpen en vervilten te voorkomen. Uitknijpen is beter dan uitwringen of centrifugeren. Onderweg kun je het wassen beperken tot uitspoelen in liefst lauw water. Het drogen van een kunstvezel ondersok gaat supersnel, maar het drogen van een wollen sok kan een hele tijd duren, wees dus op tijd – wandelen op natte sokken is geen goede optie…. Veel plezier met wandelen en heb je nog vragen? kom langs in onze winkel of stel je vraag op info@twinseasons.nl