Inloggen
Winkelmandje
NederlandsNederlands

Welke soorten tenten zijn er?

Geplaatst op 30-5-2024 door Online

Of je nu de wildernis in gaat voor een trektocht, met vrienden gaat kamperen op een festival of gewoon een weekendje weg gaat met het gezin, een goede tent is jouw thuis weg van huis. Het is alleen niet altijd eenvoudig om de juiste tent te vinden. De keuze is immers reuze. En mogelijk heb je nog nooit eerder in een tent overnacht en weet je helemaal niet waar je naar moet kijken. In een serie van vier blogs willen we het jou gemakkelijker maken. Vandaag duiken we in het aanbod. Waar kun je allemaal uit kiezen? En op welke zaken moet je goed letten?

Tenttypen: een grote verscheidenheid aan constructies en modellen

Niet elke tent is op dezelfde wijze gebouwd. Er bestaan verschillende tentconstructies en -modellen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Denk aan de binnenruimte(n), de stabiliteit, maar ook aan de wijze waarop de tent opgezet dient te worden. Wij gaan ze hieronder allemaal bij langs.

Auto- en bustenten

Een auto- of bustent is een tent die je aan de achterkant of zijkant van een auto of bus kunt bevestigen. Ideaal voor kampeerders die graag hun voertuig als uitvalsbasis gebruiken. In de meeste gevallen is een dergelijke tent enkel geschikt voor specifieke auto- of busmodellen. Indien dit het geval is, dan wordt dit uiteraard nauwkeurig aangegeven bij de betreffende auto- en bustent.

Familietenten

Een familitent is ruim en comfortabel, perfect voor gezinnen of groepen die samen willen kamperen. Deze tenten bieden voldoende slaapruimte - sommige modellen beschikken over meerdere slaapcompartimenten - en hebben geregeld ook een aparte voortent. Familietenten hebben doorgaans een prima stahoogte. Het woord "familietent" zegt in principe weinig over de constructie van een tent. De meeste komen met een tunnelconstructie, maar familietenten met een koepel-, nok- of tipiconstructie zijn ook zeker te vinden.

Koepeltenten

Een klassiek ontwerp dat snel op te zetten is en stabiel staat, zelfs bij winderige omstandigheden. Door de gekruiste tentstokken heeft het de vorm van een koepel, wat relatief steile wanden tot gevolg heeft. Dit type tent staat vanwege zijn constructie erg stabiel, waardoor er minder haringen en scheerlijnen nodig zijn dan bij bijvoorbeeld de tunneltent. Koepeltenten hebben over het algemeen geen of slechts een hele kleine voortent.

Tunneltenten

Een ruime tent met een tunnelvormige constructie die veel binnenruimte biedt en vaak erg licht is. Bij een tunneltent worden de tentstokken in bogen evenwijdig aan elkaar geplaatst. Tunneltenten zijn vaak ook voorzien van een (kleine) voortent.

koepelent
Een koepeltent
tunneltent
Een tunneltent
hybride tent
Een hybride tent

Hybride tenten

Een hybride tent combineert de eigenschappen van de koepel- en de tunneltent. De constructie is iets meer gebaseerd op de koepeltent. Door een aanpassing ervan ontstaat er vaak ruimte voor één of twee kleine voortenten. Vele tenten uit het lichtgewicht assortiment zijn hybride tenten.

Opblaasbare tenten

Revolutionair in hun ontwerp, deze tenten zijn snel op te zetten dankzij de opblaasbare luchtbuizen in plaats van het gebruik van traditionele tentstokken. Net als bij de familietent verwijst de term "opblaasbare tent" niet naar de constructie. De meeste opblaasbare tenten zijn overigens wel tunneltenten.

Noktenten

Een traditioneel ontwerp met een stevige constructie, perfect voor langdurig kamperen op de camping. Bij de noktent wordt het buitendoek omhoog gehouden door één of meer verticale stokken, die vaak onderling zijn verbonden door een horizontaal liggende nokstok.

Pop-up tenten

Een pop-up tent staat voor het ultieme gebruiksgemak. Hij springt in een handomdraai op wanneer je hem uit de tas haalt. Wanneer je reis er weer op zit kun je hem zo weer opvouwen en in de draagtas bewaren. De ideale keuze voor diegene die geen zin heeft om lang bezig te zijn met het opzetten van de tent. De levensduur van deze tenten is doorgaans niet van het hoogste niveau.

Tipitenten

Een tipitent is een kegelvormige tent met meestal één lange middenstok. In het midden van de tent is er dan voldoende ruimte om te staan.

Avonturen met de tent

Er zijn vele verschillende avonturen waarvoor je een tent nodig kunt hebben. Bij elk van die avonturen verwacht je weer net iets anders van je tent. Uiteraard wordt daar door de verschillende tentmakers rekening mee gehouden. Voor welk type avonturen worden tenten dan gemaakt?

Kamperen: tenten bedoeld voor kamperen, zijn gemaakt voor op de camping of andere eenvoudig toegankelijke terreinen. Van kleine koepeltentjes tot aan grote opblaasbare familietenten. Eigenlijk is elk type tent wel geschikt voor op de camping, maar de ene komt daar wel beter tot zijn recht dan de andere.

Glamping: luxe tenten met extra voorzieningen voor een nog comfortabelere kampeerervaring op de camping. Je vergeet bijna dat jij je in een tent bevindt. Tenten geschikt voor glamping zijn over het algemeen zeer ruim, beschikken over een uiterst stevige constructie en bieden een prettig leefklimaat.

Glamping
Het in vergelijking met "gewoon" kamperen luxure glamping is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen

Trekking: minimalistische tenten die ideaal zijn voor meerdaagse trektochten en overnachtingen in de wildernis. De focus bij dit soort tenten ligt echt op een laag gewicht en een kleine pakvolume. De tent moet immers overdags weer in de rugzak. Samen met je slaapzak, slaapmat en kleding. Ook belangrijk bij deze trekkerstenten is dat de tent gemakkelijk op te zetten en af te breken is én dat de tent daar ook goed tegen bestand is.

Fietsvakantie: tenten die gemakkelijk in fietstassen te vervoeren zijn en tevens een comfortabele nachtrust tijdens meerdaagse fietstochten kunnen bieden. Tenten geschikt voor fietsvakanties hebben veel overlap met tenten geschikt voor trekking. Ook een lange afstandsfietser heeft slechts een beperkte hoeveelheid aan bagageruimte beschikbaar en zal vaak dagelijks de tent weer moeten opzetten en afbreken.

Bikepacking: compacte en ultralichte tenten ontworpen voor de meer off-road fietsavonturen. Deze tenten zijn vaak gemakkelijk aan je fietsstuur te verbinden. Over het algemeen zijn bikepacking tenten (nog) lichter dan tenten voor fietsvakanties, om zodoende (nog) minder als ballast te worden ervaren op de vaak zwaardere fietsroutes.

Expeditie: robuuste lichtgewicht tenten die bestand zijn tegen extreme en koude omstandigheden en geschikt voor langdurig gebruik.

Tentdoekmaterialen

Het materiaal van de tentdoek heeft een enorme invloed op de eigenschappen van je tent. Denk daarbij aan de levensduur, de waterdichtheid en het ademend vermogen. De meest voorkomende materialen zijn polyester, polyamide, katoen en het zogenaamde technisch katoen.

Polyester

Polyester is een lichtgewicht en robuust materiaal. Het is onderhoudsvriendelijk en droogt erg snel, waardoor het een favoriet is onder reizigers die vaak van locatie veranderen. Polyester is goed bestand tegen schimmel. Het nadeel van dit materiaal is dat het geen vocht opneemt en minder goed ademt. Hierdoor ontstaat er snel condens aan de binnenkant van de tent. Dit probleem valt (deels) te verhelpen door de aanwezigheid van ventilatieopeningen in het doek. Ook is polyester niet goed bestand tegen uv-straling. Polyester tentdoeken zie je voornamelijk in het budget en midrange segment van zowel lichtgewicht tenten als familietenten.

Polyamide (nylon)

Polyamide, ook bekend als nylon, is een materiaal dat veel gebruikt wordt voor lichtgewicht tentdoeken. Door de veelvoorkomende ripstop weeftechniek worden de nylon vezels in elkaar geweven om het doek sterker te maken. Daarnaast wordt dit type tentdoek ook met een speciale coating bewerkt om het waterdicht te maken. De nadelen van polyamide is dat er net zoals bij polyester erg snel condens ontstaat. Daarnaast is het gevoelig voor uv-straling en bij nat weer rekt het doek ook uit waardoor er sneller lekkage kan ontstaan. Dit type tentdoek zie je voornamelijk in het midrange tot high-end segment van de lichtgewicht tenten.

Synthetisch tentdoek
Tenten uit het lichtgewicht segment hebben vrijwel altijd een tentdoek van polyester of polyamide

Katoen

Katoen is bij veel kampeerders de favoriet. Het heeft de langste levensduur en zorgt door zijn ademend vermogen voor een aangenaam leefklimaat in de tent. Condensvorming is dan ook geen issue. Ook is katoen goed bestand tegen uv-straling. Katoen neemt wel vocht op, waardoor het wel erg gevoelig is voor schimmelvorming. Goed onderhoud en correcte opslag is daarom van groot belang. Katoen is een stuk zwaarder dan de eerder besproken synthetische materialen. Katoenen tentdoeken vind je dan ook vrijwel uitsluitend in tenten gericht op kamperen en glamping.

Technisch katoen

Ook wel bekend als polyester-katoen, polykatoen of kortweg TC (naar het Engelse Technical Cotton). Technisch katoen is een mix van katoen en polyester die de positieve eigenschappen van zowel katoen als polyester probeert te benutten. Meestal heeft technisch katoen een verhouding van 65% polyester en 35% katoen. Enkele voordelen van TC zijn dat het lichter is, minder vocht opneemt en sneller droogt dan 100% katoenen tentdoeken. Enig nadeel is dat om het tentdoek van technisch katoen 100% waterdicht te maken een waterdichte coating van polyurethaan aangebracht moet worden aan de binnenzijde van het doek. Hiermee vermindert het ademend vermogen van het doek sterk. De technisch katoenen tenten zijn redelijk tot goed bestand tegen uv-straling, maar wel minder dan tentdoeken die volledig uit katoen bestaan. Ook technisch katoenen tentdoeken vinden we veel terug in tenten gericht op kamperen en glamping.

De tentstokken

De tentstokken van een tent kunnen op meerdere manieren verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van de stokken of in hoeveel delen een tentstok kan worden opgesplitst. Het belangrijkste verschil tussen allerlei soorten tentstokken is echter het materiaal waarvan het gemaakt is. Aluminium, glasvezel, carbon en staal zijn de meest voorkomende tentstokmaterialen. We zullen kort bespreken wat elk van deze materialen precies doen met de eigenschappen van een tent. Ook zullen we aandacht besteden aan de luchtbuizen die we bij opblaasbare tenten tegenkomen.

Aluminium tentstokken

Tentstokken van aluminium komen we vooral tegen bij lichtgewicht tenten voor trekkers. Ook tipitenten gebruiken vaak aluminium tentstokken. Hoe zwaarder het te dragen tentdoek, hoe dikker het aluminium doorgaans is. Aluminium is voldoende buigzaam en is licht, maar toch sterk en kan dan ook een aanzienlijke belasting dragen. Ook zijn tentstokken van aluminium goed bestand tegen het regelmatig opzetten en afbreken van de tent. Ideaal dus voor tenten voor trekking, fietsvakanties en bikepacking.

Carbon tentstokken

Tentstokken van carbon kunnen we ook in het lichtgewicht segment tegenkomen. Carbon is nog lichter dan aluminium, maar tegelijkertijd ook een stuk prijziger. Voor de grammenjager kan het wel de beste keuze zijn. Een groot minpunt van carbon is dat het minder buigzaam is dan aluminium. Als gevolg daarvan kan een carbon tentstok breken onder extremere weersomstandigheden.

Glasvezel tentstokken

Glasvezel was eerder het meest gebruikte materiaal voor de kleinere tenten, maar tegenwoordig is het gebruik ervan flink afgenomen. Glasvezel is vrij stevig, aan de lichte kant en goedkoper dan aluminium (en uiteraard carbon). Tentstokken van glasvezel zijn echter minder bestand tegen het regelmatig opzetten en afbreken van de tent. Glasvezel tentstokken komen we dan ook met name tegen bij tenten in het budgetsegment.

Stalen tentstokken

Stalen tentstokken zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur. Staal is ook het zwaarste tentstokmateriaal. We komen stalen tentstokken dan ook vrijwel uitsluitend tegen bij grotere tenten met een zware tentdoek. Wanneer gewicht niet van belang is, dan is staal de beste keuze.

Alternatief op tentstokken: luchtbuizen

Wil je geen gedoe met tentstokken? Opblaasbare tenten werken met zogenaamde luchtbuizen. Deze luchtbuizen pomp je eenvoudig op met een pomp. Het is overigens niet zo dat je de tubes vult en dat de tent vervolgens als een pop-up tent staat. Zeker bij de grote familietenten is het belangrijk dat je de tubes begeleidt totdat deze rechtop staan. Een nadeel van luchtbuizen is dat ze ook lek kunnen raken. Gelukkig kun je deze ook weer repareren en in sommige gevallen ook vervangen.

Opblaasbare tent
Met een opblaasbare tent heb je jouw tent snel opgezet

Seizoenen

Tenten worden ingedeeld op basis van het aantal seizoenen of klimaten waarvoor ze geschikt zijn, variërend van 2-seizoenententen voor in warme weersomstandigheden tot 4-seizoenententen voor meer winterse omstandigheden.

2-seizoenen: dit type tent is ideaal voor in de lente en zomer. 2-seizoenententen bieden goede bescherming tegen insecten en tegelijkertijd veel ventilatie. Een lichte regenbui is vaak prima te doorstaan, maar doordat dit type tent meestal geen opstaande rand en een lagere waterkolom heeft, zal je tijdens een flinke hoosbui niet droog blijven.

3-seizoenen: hiermee bedoelen we tenten die geschikt zijn voor gebruik in de zomer, herfst en lente. Ze bieden prima bescherming tegen regen en wind, maar voor extreem weer (slagregens en harde wind) zijn ze doorgaans niet geschikt. Ook wordt het gebruik van een 3-seizoenentent in winterse omstandigheden niet aangeraden. Sommige merken maken ook nog onderscheid tussen 3-seizoenen en 3-seizoenen+. Het verschil zit hem er dan in dat de laatstgenoemde groep meer ontworpen is voor gebruik in het vroege voorjaar en het late najaar.

4-seizoenen: dit type tent is voornamelijk voor winterse omstandigheden bedoeld. Ideaal voor kamperen in de winter of op hoge hoogte. 4-seizoenententen zijn robuuster dan 3-seizoenententen. Harde wind, slagregens of sneeuw vormt geen probleem. 4-seizoenententen zijn een stuk minder geschikt voor kamperen bij warme omstandigheden wegens de gebrekkige ventilatiemogelijkheden.

4-seizoenentent
Voor kamperen in winterse omstandigheden is een 4-seizoenentent verreweg de beste keuze

Het gewicht en de pakmaat

Afhankelijk van je bestemming en reis kunnen het gewicht en de pakmaat de belangrijkste factoren zijn. Het tentdoekmateriaal beïnvloedt zowel de pakmaat als het gewicht. Synthetisch materialen zoals polyester en polyamide hebben altijd een lager gewicht en een kleinere pakmaat dan (technisch) katoen. Daarnaast worden het gewicht en de pakmaat natuurlijk ook bepaald door het aantal, de lengte en het totale gewicht van de tentstokken.

Sommige fabrikanten geven bij hun tenten een minimaal en een maximaal gewicht aan. Het verschil hiertussen kan aanzienlijk zijn en is belangrijk voor bijvoorbeeld bikepackers of trekkers. Met het minimaal gewicht wordt de tent met alleen de belangrijke onderdelen bedoeld. Onder belangrijke onderdelen verstaan we de binnen- en buitentent en de tentstokken. Het maximaal gewicht spreekt op zich voor zichzelf, maar hiermee bedoelen we het totale gewicht van alle onderdelen, dus zelfs de opbergzak.

Waar je nog meer op moet letten

Er zijn nog een tal van andere "features" van een tent die voor jou belangrijk kunnen zijn. Het gaat te ver om ze allemaal te bespreken, maar de belangrijkste zullen we kort bij langs gaan.

Waterkolom

De waterkolom is een maat voor de waterdichtheid van het tentdoek. Het geeft aan hoeveel druk het materiaal kan weerstaan voordat het water er doorheen lekt. Hoe hoger de waterkolom, hoe meer druk het materiaal aan kan en hoe beter de bescherming tegen water van het materiaal is. Lees hier meer over in onze blog over onder meer de betekenis van de waterkolom.

Getapete naden

De naden van het tentdoek zijn vaak de eerste plek waar de tent gaat lekken. Daarom worden de naden vaak afgetapet met een speciaal soort plakband. Dit wordt aan de binnenkant van de tent gedaan. Het zorgt ervoor dat de tent waterdicht blijft. Je ziet dit voornamelijk bij polyester tenten.

Ventilatiemogelijkheden

Ventilatiemogelijkheden zijn belangrijk om te voorkomen dat er een onaangenaam klimaat binnenin de tent ontstaat. Dit is vooral van groot belang bij tenten met polyester en polyamide tentdoeken, die doorgaans een stuk minder ademen dan tenten met een katoenen tentdoek. Door de juiste ventilatiemogelijkheden kun je condensvorming voorkomen en tegelijkertijd een aangename temperatuur in de tent behouden.

Ventilatiemogelijkheden
Ventilatiemogelijkheden zijn belangrijk voor het ademend vermogen van een tent met een tentdoek van polyester of polyamide

Vrijstaand en semi-vrijstaand

Een vrijstaande tent is een tent die zonder het gebruik van haringen en scheerlijnen kan worden opgezet. Bij een semi-vrijstaande tent is dat grotendeels ook het geval (het heeft bijvoorbeeld een zelfdragende constructie), maar voor een ideale "stand" heb je nog wel haringen en/of scheerlijnen nodig. Voor het opzetten van een niet vrijstaande tent heb je altijd haringen en scheerlijnen nodig.

Footprints

Met een footprint bedoelen we een speciaal voor één of enkele tenten gemaakte grondzeil, waarbij de fabrikant van de footprint dezelfde is als die van de voor de footprint bestemde tent(en). Het is een extra zeil die onder de tent wordt geplaatst om deze te beschermen tegen slijtage en vocht van onderaf. De meeste tenten worden exclusief een footprint geleverd. Zorg bij plaatsing van de footprint overigens dat deze niet uitsteekt onder de tent. Is dat wel het geval, dan zal het juist gaan fungeren als een soort badkuip. Regen wordt dan opgevangen en komt tussen de tent en de footprint terecht. Wij raden daarom altijd aan om voor een footprint te kiezen in plaats van een universele grondzeil. De eerste sluit namelijk perfect aan op de onderkant van de (binnen)tent. Daarnaast beschermt deze je tent doorgaans ook beter, waardoor je er langer van kunt genieten.

Wat het doel van je reis ook is, de juiste tent kan het verschil maken tussen een mooie ervaring en een ongemakkelijke nacht. Hopelijk hebben we je met deze blog een beetje duidelijkheid kunnen geven over de verschillende soorten tenten, de diverse doeleinden waarvoor je ze kunt gebruiken en al hun kenmerken en eigenschappen. In onze volgende blog richten we ons vooral op de tenten voor op de camping. Waar moet je nou specifiek opletten bij je zoektocht naar de perfecte tent voor jou/jullie? Mocht je nog vragen hebben over de blog van vandaag of op een andere manier graag gebruik willen maken van onze expertise, neem dan vooral contact op met onze klantenservice. Je kunt natuurlijk ook altijd even langskomen bij onze winkel.

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen