Inloggen
Winkelmandje
NederlandsNederlands

Waarom we op wintersport willen gaan

Waarom we op wintersport willen gaan

Geplaatst op 10-11-2020 door Roland


Waarom we toch op wintersport willen...

In deze bijzondere tijd betreffende Covid-19, alle maatregelen, de do’s en dont’s van deze tijd is het gewoon goed om de kriebels te blijven houden voor je wintersport. Wanneer mogen we wel naar één van de mooiste vakantie van het jaar, de wintersportvakantie en waarom will we zo graag? Genieten van de mooie uitzichten, een lekkere lunch in een echte berghut, één drankje als beloning na die lange en prachtige afdaling en het aansluiten in de Aprés-ski polonaise zit er dit seizoen niet in, dat is duidelijk. Ondanks alle maatregelen van nu en in de verschillende skioorden in de Alpenlanden zijn er toch genoeg mogelijkheden om positief te blijven. Er zijn genoeg redenen om op te noemen waarom we juist op wintersport willen gaan...

Je kunt de hele dag lekker buiten actief zijn

Weg van huis, de telefoon, school of je werk, gewoon heerlijk op je ski of snowboard uren achtereen genieten van de frisse lucht, bergen en natuurlijk de sneeuw.

Sporten zonder zeuren

Elke dag met frisse moed en een positieve vibe sta je vroeg op om je kilometers te maken op de piste. Hoe spannend of hoe moeilijk af en toe ook. Het blijft gewoon leuk, want het is fantastisch en je kunt stiekem genieten van elk moment.

De Sneeuw

Waar zijn de tijden gebleven? We kunnen in ons land alleen maar dromen van een dik pak sneeuw of een witte kerst. In de wintersportlanden is vaak alles wit en bedekt onder een laag of lagen sneeuw….

Hoe mooi, die Bergtoppen

Bergen zijn prachtig om te zien. De eeuwig besneeuwde toppen, de bevroren ijsplaten en alle bomen bedekt met een deken van sneeuw. Jaloersmakend als je dan weer terug gaat naar ons vlakke land.

Wintersport is gezellig

Iedereen is op vakantie, geniet. Op de piste en in de lift iedereen is bezig met zijn of haar passie. De sfeer is altijd goed onder je vrienden, familie of bij de andere gasten.

De schone berglucht, heerlijk en gezond

Na de lange reis vanuit Nederland, stap je uit je auto en daar sta je dan…. Haal eerst eens je neus op en geniet van de heerlijke geur en frisse lucht. Geen uitlaatgassen, files en overmatige uitstoot van allerlei gassen, heerlijk die echte berglucht.

Het gezonde gevoel

Life-style, gezonde producten en alle informatie waar we dagelijks over horen en lezen laten we even lekker achter ons. Wij zijn natuurlijk de hele dag in de buitenlucht aan het sporten en genieten van het gevoel van vrijheid op de pistes. Je haalt er alles uit wat er in zit tijdens je wintersport. Je gaat vaak één keer per jaar dus moet je er ook alles uithalen, zie ik nu: moet…. Een schnitzel, een biertje het maakt allemaal even niet veel uit want je ben met topsport bezig, de hele dag! En je telefoon…. die gebruik alleen voor je mooiste foto’s.

De zon

Veelal denken mensen dat wintersport altijd maar betekend dat je in de kou staat de hele dag. Uit ervaring kan ik vertellen dat het ook vaak anders is. Een warm en goed skipak is natuurlijk een must. en ook de zon schijnt vaak in de bergen. Met een beetje geluk kun je gewoon in je trui van de berg af roetsjen. Maar vergeet zeker niet om je goed in te smeren. De sneeuw weerkaatst UV-straling waardoor de kans op verbranding door de zon extra groot is, de vitamines voor onze huis zijn natuurlijk goed, maar je vast ook geen ‘witte skibril’ op je gezicht?

Elke keer beter en beter

Het leuke is van de wintersport dat je elke keer steeds beter gaat worden, je techniek, je afdaling, je snelheid of je nu op de skies staat of je snowboard. En vergeet niet je vorderingen allemaal vast te leggen met de verschillende apps op je telefoon qua afstanden, hoogtemeters en snelheid!

Je voelt je veilig

Je hoort elk jaar natuurlijk veel over de bekende gipsvluchten en allerlei nare dingen, maar wintersport is een veilige sport. De bestemmingen hebben er alles aan gedaan om je het zo makkelijk mogelijk te maken. Hieronder een aantal tips voor jezelf:

·         Zorg dat je altijd een pistekaart bij je hebt van het gebied.

·         Zorg dat je mobiele telefoon is opgeladen voor het geval je het noodnummer moet bellen.

·         Neem een powerbank mee (je accu gaat namelijk sneller leeg door de kou).

·         Zet het lokale alarmnummer van de pistedienst in je telefoon.

·         Een EHBO setje in je rugzak en een thermo deken kunnen je helpen indien nodig.

·         Zorg dat je je snelheid aanpast aan je techniek en je kunnen, wordt niet overmoedig.

·         Overmatig alcohol gebruik en wintersport gaan NIET samen op de piste.

·         Lees de aanwijzingen bij de liften over het weer, de condities etc en anticipeer indien nodig.

·         Ben bekend met de piste regels op je bestemming en houd je hieraan!

 

De regels op de piste (FIS, Fédération Internationale de Ski)

We zijn vaak met veel mensen op pistes, onder andere weersomstandigheden en op hoogte. In deze omgeving is het natuurlijk belangrijk dat we goed op elkaar blijven letten en elkaar helpen indien nodig. Er zijn een aantal spelregels opgesteld waaraan iedereen aan dient te houden :

1.       Houd rekening met anderen en zorg ervoor dat jij als wintersporter niemand in gevaar brengt.

2.       Beheers je snelheid. Iedere wintersporter moet zijn snelheid aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, aan de toestand van de piste en aan het weer.

3.       Kies een veilig spoor. Wil jij als wintersporter een andere wintersporter inhalen, dan moet je een veilig spoor kiezen. Hierbij mag je niemand belemmeren of in gevaar brengen.

4.       Haal voorzichtig in. Inhalen mag aan beide kanten, rechts of links. Maar zorg ervoor dat je degene die je inhaalt, niet belemmert in zijn beweging.

5.       Een wintersporter die zich graag weer wil begeven op de piste, of een piste wil doorkruisen moet ervoor zorgen dat hij zichzelf, maar vooral ook anderen niet in gevaar brengt. Hetzelfde geldt als je wil stoppen met skiën.

6.       Houd nauwe passages vrij. Jij als wintersporter mag niet zonder noodzaak op een
nauwe of onoverzichtelijke plek stilstaan op een afdaling. Val je toch op zo’n plek? Dan is er niets aan de hand. Maar zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk daar weg bent.

7.       Klim of loop altijd aan de zijkant van de piste. Wil je omhoog lopen, of juist naar beneden gaan? Doe dit aan de zijkant van de afdaling.

8.       Houd je aan de borden. Elke wintersporter moet zich houden aan pistemarkeringen
en aan de waarschuwingsborden.

9.       Verleen hulp bij ongelukken. Iedereen op de piste is verplicht om te helpen op het
moment dat er een ongeluk gebeurt.

10.   Legitimatie is verplicht. Stel dat er een ongeluk gebeurt en jij bent erbij betrokken,
verantwoordelijk of niet, je moet je altijd kunnen legitimeren.

Als extra advies vanuit onze ervaring :

·         Zorg ervoor dat je je zorgpas van je verzekering bij je hebt (of een copy).

·         De bereikbaarheidsgegevens van je contactpersoon bij je draagt.


Wintersport met COVID-19

Zoals gezegd hebben we nu te doen met Covid-19 maatregelen binnen Europa en onze populaire wintersport bestemmingen liggen natuurlijk in Europa. Om toch dit seizoen goed en veilig te kunnen afreizen naar je wintersport bestemming en te kunnen genieten van je welverdiende vakantie, hieronder een aantal algemene maatregelen :

Oostenrijk :

Accommodaties

Dezelfde regels als tijdens het zomerseizoen zijn in de wintermaanden van toepassing:

  • Verschillende gastengroepen moeten minimaal 1 meter afstand van elkaar houden.
  • Medewerkers die in direct contact staan met gasten, moeten mond- en neusbescherming dragen.
  • Gasten moeten mond- en neusbescherming dragen in openbare ruimtes die voor iedereen toegankelijk zijn.

Skischolen

  • Groepen niet groter dan 10 personen.
  • Geen tussentijdse verandering van skiklassen.
  • Skileraren en gidsen mogen zich gratis laten testen op het coronavirus in het teken van ‘veilige gastvrijheid’.

Skiliften

  • Mond- en neusbescherming verplicht in gondels
  • Houd minimaal 1 meter afstand van elkaar in de rij voor de skilift.

Après-ski

  • Geen après-ski zoals in de gebruikelijke vorm. Dit is niet mogelijk.
  • Eten en drinken wordt enkel zittend aan tafel gedaan.

Specifieke maatregelen per skigebied

https://skiinformatie.nl/coronamaatregelen-skigebieden-winter-2020-2021/                       

Frankrijk :

Accommodaties

Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle openbare gesloten ruimtes. Alleen in je kamer of appartement mag het mondmasker af. Eigenaren van accommodaties verstrekken voldoende desinfectiemiddelen, desinfecteren gedeeltes die door iedereen worden aangeraakt en maken vaker schoon.

Bars en restaurants

Eten en drinken mag alleen aan tafel. Alle tafels staan op minimaal 1 meter afstand van elkaar. Waar dit niet mogelijk is, staat een scheidingswand. Het dragen van een mondmasker is verplicht als je niet aan tafel zit. Dus bijvoorbeeld als je rondloopt in het restaurant of als je naar de wc gaat. Er zijn voldoende mogelijkheden voor desinfectie.

Skischolen

Bij bijeenkomsten aan het begin en einde van de skiles, is het dragen van een mondmasker verplicht. Dit geldt voor skileraren en leerlingen vanaf 11 jaar. Daarnaast moet je een mondmasker dragen in alle openbare gesloten ruimtes. Eventueel gehuurd materiaal wordt goed gedesinfecteerd voor het naar de volgende cursist gaat.

Zwitserland :

Zwitserland kent nog geen echt specifieke maatregelen/beperkingen ten aanzien van het wintersportseizoen, mede doordat het aantal besmettingen van COVID-19 beperkt zijn tot op heden.

Het dragen van mondneusmaskers wordt verplicht in gondels en wachtrijen, maar tegelijk is niet zeker of iedereen straks een goed beschermend masker draagt. Een deel van die verantwoordelijkheid ligt bij de gast, zo zeggen de skigebieden.

Welke coronamaatregelen in Zwitserland?

Het is aan het individuele skigebied en het betreffende kanton, om te beslissen hoe de maatregelen precies uitgewerkt worden. Hieronder de belangrijkste coronamaatregelen die skiërs en snowboarders in Zwitserland moeten weten:

  • Mondneusmasker is verplicht in gondels voor personen vanaf 12 jaar. De verplichting geldt niet in (open) stoeltjesliften en sleepliften;
  • In wachtrijen is een mondneusmasker ook verplicht;
  • Nekwarmers en buffs gelden als mondneusmasker omdat “het dragen van een normaal mondkapje tijdens een gehele skidag niet realistisch is”, zo meldt de Tagesanzeiger.ch. De nekwarmer/buff kan op de piste als sjaal worden gebruikt; in de gondel wordt hij over de mond en neus getrokken;
  • Er is geen beperking van de liftcapaciteit voor gondels voorzien

Italië :

Op dit moment zijn de eventuele maatregelen voor Italië nog niet bekend – houd het nieuws in de gaten en bekijk voor dat je aan je reis begint de maatregelen voor je reisbestemming en route.

Algemeen:


Er zijn dus genoeg mogelijkheden om nog ‘gewoon’ op wintersport te kunnen gaan, ondanks de verschillend Covid maatregelen. Naast deze maatregelen moet je natuurlijk kunnen genieten en nu weet je waarom. Zorg er ook voor dat je de pisteregels kent en handel hierna indien nodig, fijne vakantie! 

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen