Tegenwoordig zijn steeds meer (kleding)merken die we verkopen bij Twinseasons voorzien van een of meerdere duurzaamheidslabels. Merken zijn bijvoorbeeld Fair Trade Certified, hebben een Bluesignlabel of zijn aangesloten bij de Grüner Knopf. Maar wat houden deze labels in? Je leest het in deze blog!

Grüner Knopf
Driekwart van alle consumenten zegt duurzame mode belangrijk te vinden. Terecht. Zij willen geen T-shirt dragen dat is geproduceerd door mensen die 16 uur per dag werken en een hongerloon verdienen. Ook willen ze geen product dat geverfd is met giftige chemicaliën. Grüner Knopf, vrij vertaald de groene knoop, is een door de Duitse overheid in het leven geroepen keurmerk voor duurzaam textiel dat hierop toeziet. Het eist dat aan verplichte normen wordt voldaan om mens en milieu te beschermen. In totaal moet aan 46 strenge sociale en milieucriteria worden voldaan, die een breed spectrum bestrijken, van afvalwater tot dwangarbeid. Lees hier aan welke criteria een product moet voldoen om het label te krijgen en lees hier aan welke criteria het bedrijf in kwestie moet voldoen. Beide pagina’s zijn Engelstalig.
Bluesign
Bluesign is actief in de toeleveringsketen om te beoordelen of producten veilig zijn voor het milieu, werknemers en klanten. Iedere textielsoort die gebruikt wordt bij de vervaardiging van een product is het resultaat van een ingewikkeld productieproces, waardoor het voor een merk moeilijk is om alle grondstoffen, kleurstoffen en chemische hulpstoffen die geleverd worden te evalueren. Bluesign helpt bij deze analyse bij elke stap in de toeleveringsketen. Dit heeft geleid tot een netwerk van bijna 1000 fabrikanten, chemische leveranciers en merken die Bluesign systeempartners zijn. Producten met een Bluesignlabel zijn geheel vervaardigd door fabrikanten die zijn aangesloten bij het label en uit materialen die komen van leveranciers met het label.
Tevens moeten merken aangesloten zijn bij een label voor sociale verantwoordelijkheid zoals Fair Trade of Fair Wear (hieronder lees je meer over deze labels).
Fair Trade Certified
Kledingarbeiders behoren tot de laagst betaalde mensen ter wereld. Veel kledingmerken bezitten zelf geen fabrieken om te produceren en hebben dus een beperkte controle over hoeveel de arbeiders krijgen betaald. Fair Trade Certified zet zich in voor leefbare lonen voor deze arbeiders. Aangesloten merken betalen een premie voor elk artikel dat het Fair Trade Certified label draagt. Dat extra geld gaat rechtstreeks naar de arbeiders in de fabriek en zij beslissen hoe ze het uitgeven. In elke fabriek beslist een democratisch gekozen comité van Fair Trade arbeiders hoe het geld wordt besteed. De arbeiders hebben tal van manieren gekozen om hun premies te besteden: financiering van gemeenschapsprojecten zoals gezondheidszorgprogramma's of een kinderopvangcentrum; aankoop van producten die ze zich anders niet zouden kunnen veroorloven, zoals een laptop of een kachel; of kiezen voor een geldbonus. Het programma bevordert ook de gezondheid en veiligheid van werknemers en de naleving van sociale en milieunormen, en stimuleert de dialoog tussen werknemers en management.
Fair Wear Foundation
De Fair Wear Foundation zet zit in voor betere arbeidsomstandigheden voor mensen binnen de kledingindustrie. Zo hebben ze onder andere normen voor het feit dat er geen kinderarbeid aan te pas komt, er een leefbaar loon wordt betaald en werknemers een redelijke werktijden hebben. Merken die aangesloten zijn bij de organisatie worden jaarlijks beoordeeld en krijgen een score. Zo kreeg Ortovox in 2021 bijvoorbeeld een score van 77/100 en Deuter zelfs een score van 95/100! Bekijk hier alle merken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation.
Responsible Down Standard
Dons vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels en wordt gebruikt in bijvoorbeeld kleding en slaapzakken. Om strenge eisen te stellen aan de levenskwaliteit van de vogels die deze veren leveren en vooral om bescherming te beiden tegen dwangvoeding en levend plukken is de Responsible Down Standard (RDS) in het leven geroepen. De Responsible Down Standard beschrijft en certificeert (onafhankelijk) dierenwelzijnspraktijken bij de productie van dons en veren, van de boerderij tot het eindproduct.