Geplaatst op 29-10-2020 door Roland
WAT IS G-1000?
G-1000 is een stof die zo ideaal is voor het buitenleven dat het al meer dan 60 jaar gebruikt wordt. De grondlegger hiervan is Åke Nordin. Hij ging aan de slag met een afgekeurd tentdoek en maakte er een jack van. Het idee om van tentdoeken kleding te maken bleef hem dusdanig boeien, dat hij het doorontwikkelde tot de G-1000. Een slijtvaste en ventilerende dicht geweven stof, vervaardigd uit polyester en katoen. In 1968 werd het geïntroduceerd als het hoofdmateriaal van de Greenland Jacket. Een van de meest iconische producten van Fjällräven dat nog steeds veelvuldig wordt gedragen. Anno nu wordt het materiaal, waarvan inmiddels meerdere soorten zijn, gebruikt in meerdere jassen zoals de Abisko, Kiruna en Singi, broeken als de Barents Pro en rugzakken als de Varmland.
WELKE VARIANTEN ZIJN ER?
Naast de originele versie van de G-1000, die gebruikt wordt voor onder andere de Kiruna jassen en de Skogso jassen, zijn er tegenwoordig meerdere varianten.
De G-1000 Lite is, zoals de naam al doet vermoeden, een wat lichtere en soepelere stof dan het origineel. Om te voorkomen dat het zijn stevigheid verliest, is er gebruik gemaakt van ripstop-garen dat er voor zorgt dat het beter bestand is tegen scheuren. De Abisko en de Vardag jassen zijn gemaakt van G-1000 Lite.
Waar de Lite een wat lichtere versie van G-1000 is, is de Heavy-Duty juist een sterkere variant. Dankzij de impregnatie met Greenland Wax is de stof waterafstotend en extra slijtvast. Hierdoor ventileert het product wel minder. De Singi jas is gemaakt van G-1000 Heavy-Duty.
Verder is er de G-1000 Silent die glad en zacht is en tevens muggendicht en er is de G-1000 Air; een lichtgewicht stof dat ideaal is voor in warme klimaten. Deze is echter niet meer waterbestendig en ook niet muggendicht.
HOE ONDERHOUD IK MIJN G-1000 PRODUCTEN?
De beste manier om je G-1000 producten te onderhouden is met de Greenland Wax, die uiteraard te verkrijgen is bij Twinseasons. De wax is speciaal door Fjällräven ontwikkelt om de stof winddichter, waterbestendig en nog slijtvaster te maken. Na het aanbrengen van de wax verhit je het kledingstuk met een strijkijzer. De wax smelt tussen 55°C en 60°C, dus je wilt het strijkijzer rond deze temperatuur houden. Deze stappen kun je herhalen als je de stof nóg waterbestendiger maken. Ben je in de wildernis dan kun je ook je gasstelletje gebruiken om de Greenland Wax te laten smelten. Houd het kledingstuk dan op passende afstand (zo’n 25 cm) en zorg ervoor dat het vuur stabiel is. Om de wax te verwijderen is een paar keer wassen van je product afdoende. Kijk op het label voor verdere wasinstructies.