Inloggen
Winkelmandje
NederlandsNederlands

Wil je een Tent kopen?

Wil je een Tent kopen?

Geplaatst op 29-9-2020 door Roland


Tenten

Je wilt een tent kopen? Welke type tent het beste bij je past hangt af van verschillende factoren. Twinseasons heeft een ruim assortiment in tenten voor verschillende doeleinden, zodat je altijd de juiste tent bij ons kunt kopen voor je vakantie op de camping, wereldreis of fietsvakantie. Hieronder geven we je graag enkele tips om je te helpen met je keuze.

Waar moet ik op letten als ik een tent ga kopen?

Voor dat je een tent gaat kopen moet je jezelf afvragen wat je met de tent gaat doen en aan hoeveel personen de tent een onderkomen moet gaan bieden. Waar ga je naar toe en wat kun en mag je meenemen als bagage. Ga je met de auto, heb je een dakkoffer of moet de tent in je fietstas? Er is op dit moment een grote verscheidenheid aan tent vormen en typen, globaal kunnen we de volgende vormen / typen onderscheiden:

Eén stokstent

Één stok in het midden is dit vaak daardoor automatisch een hoge tent en dat vinden veel mensen dan ook plezierig. De tipi tenten zijn hier het voorbeeld van, de Nigor Wicki Up SUL tent is een hele bekende tent in dit model onder de wandelaars en fietsers en iets voordeliger de Eureka Lone Tree.

Twee stoktent
dit is eigenlijk het klassieke tentmodel en wordt het meest gebruikt als bijzettent, inmiddels is dit model een 'retro' en zul je deze niet veel meer gaan zien bij het kamperen. Dit type tent zie je nog wel eens op verschillende festivals.

Pyramidetenten (3-stoks)

De meest bekende pyramidetent voor veel mensen zullen de de Waard tenten zijn. Vaak ook wel benoemd als stormtenten of eilandertenten. Een naam die al een verwijzing naar hun grootste pluspunt geeft; de stormvastheid. Een pyramidetent heeft meestal een frame opgebouwd uit 3 staande stokken, onderling met elkaar verbonden door horizontale buizen. De achterste staander is de langste, zodoende wordt vanzelf een pyramidevorm bereikt. Deze modellen vinden we veelal onder het trouwe kampeerders publiek (de Waard of afgeleide modellen hiervan). Mensen die een langere periode op één plaats verblijven of kamperen in bijvoorbeeld Noord en Midden-Europa, waarbij de weersomstandigheden niet altijd even gunstig zijn (regen en wind). Veelal gemaakt van zwaar katoen, voorzien van een sterk stalen frame, groot pakvolume en het hoge gewicht van deze tenten zijn geen pluspunten voor dit type tent, mede hierdoor is niet voor iedereen dit de ideale tent meer is voor zijn of haar vakantie. 

Koepeltenten

De tent wordt gemaakt van boogstokken die elkaar kruisen en is ook bekend onder de naam 'IGLO' tent. Deze tenten bieden vaak veel ruimte, veel vloeroppervlak en voldoende hoogte. Hij kan voldoende worden afgespannen en zijn mede daardoor behoorlijk windvast. Dit laatste is ook een belangrijke reden dat ze veel in de bergen gebruikt worden als tent. Ook veel bijzettenten worden vaak in deze vorm geproduceerd in verschillende prijsklassen.

Tunneltenten

Dit zijn ook met bogen opgezette tenten, maar de bogen worden niet gekruist zoals bij de koepeltenten, maar opeenvolgende achter elkaar en afzonderlijk in het doek bevestigd. Tunneltenten zijn gemakkelijk en snel in het opzetten. Het tunnel tentmodel biedt veel ruimte. Daardoor zijn ze geliefd als familietent en ook worden er ook erg ruime tunneltenten geproduceerd. Inmiddels heeft dit model tent zich een goede positie verworven onder de kampeerders. Een luifel bij dit type tent is een veel toegepaste optie. 

Hybridetenten

Combineren de voordelen van de koepel- en de tunnententen. Bij een hybride tent zijn heel veel vormen mogelijk en blijft het lang niet altijd bij drie stokken. De slaaprichting kan zowel dwars als in de lengterichting zijn. Het mooie van een hybride tent is dat hij vaak zelfdragend is. Dit model tent zien we vaak terug in het lichtgewicht segment voor fietsers, wandelaars en backpackers.

Oppomptenten (Airbeam)

Deze tenten zijn voorzien van Air-channels | Airtubes | Luchtbuizen die dienen als het frame van de tent. Deze tubes | buizen zijn voorzien van lucht en de tent wordt dan ook 'gewoon' opgeblazen. De laatste jaren wint dit type tent erg aan populariteit onder het publiek. De ontwikkeling van de oppompbare tenten heeft een vlucht genomen in positieve zin. De tenten zijn ruim, zeer snel en makkelijk op te zetten, licht in gewicht en hebben in verhouding een kleiner pakvolume als de traditionele stokkentent. Leverbaar in polyester en technisch katoen heeft men ook in de voortenten en bustenten voor caravan en campers een goede afzet gecreëerd in de markt. Wellicht is met de komst van de oppomptenten een nieuw tijdperk van kamperen aangebroken.


Wat zijn belangrijke zaken bij mijn zoektocht naar een tent?

Nu je mogelijk een idee hebt welk model tent je eventueel zou willen kopen is het belangrijk binnen dit model te kijken naar de specificaties. Uit welk materiaal is het buitendoek gemaakt? Van wat voor materiaal zijn de stokken gemaakt? Wat is het gewicht van de tent? Er zijn veel belangrijke factoren die de kwaliteit en prijs mede bepalen voor een goede tent.

Kwaliteit

De kwaliteit van een tent staat vaak met ruimte, soort buitendoek, soort stokken, gewicht en gebruik overige materialen. Een tent kopen is vaak een investering voor enkele jaren en wij adviseren je dan ook een tent te kopen van goede kwaliteit. Een goede kwaliteit tent en juist gebruik en onderhoud geeft je jaren lang plezier van je aankoop.

Prijs

De aanschaf van een tent is de prijs vaak alleen te bepalen in relatie tot de gebruikte materialen, gewicht en ruimte. Ben je beginnend kampeerder, dan zal je budget vaak niet zo hoog zijn als een ervaren kampeerder. Immers moet je ook nog vaak de accessoires aanschaffen voor je reis en heb je mogelijk weinig tot geen ervaring. Voor een één of tweedaags festivaltentje moet je tussen de 30-50 euro rekenen, mits het droog blijft. Voor een goede bijzettent op de camping moet je rekenen op een prijs van 75-150 euro. Zoek je een tent voor je fietsvakantie of ga je backpacken dan is gewicht en opzetgemak vaak belangrijk, prijzen zijn dan vanaf 200 euro tot 500 euro. Voor de ultra-lichtgewicht  tenten voor deze doelgroep liggen de prijzen nog hoger 350-750 euro. Voor een goede familietent is de prijsrange erg breed. Vanaf ongeveer 500 euro tot 2500 euro kun je deze tenten vinden in de markt. Bij Twinseasons hebben we verschillende modellen en soorten tenten. Alle tenten worden door ons geselecteerd op basis van kwaliteit, prijs en getest waar mogelijk. We hebben voor elke doelgroep en elk budget de juiste tent en mocht je nog vragen hebben dan staat ons vakkundig personeel klaar om je te helpen.     

Gewicht en pakvolume

Het gewicht van een tent is een belangrijk element bij je keuze. Wel goed om jezelf af te vragen waarvoor je de tent gaat gebruiken en hoe je de tent moet vervoeren. Een grotere familietent van katoen voor 6 personen of meer kan zomaar 45 kilo wegen en zich in twee tentzakken laten opbergen. Voor dit type tent moet je dan wel de ruimte hebben naast de personen en je overige kampeermateriaal. In deze tijd is het ook mogelijk om een kwalitatieve 6 persoons tent te kopen met een pakvolume van een sporttas en een gewicht van 25 kilo, keuze is er genoeg. Maar veel laat zich leiden door het wensenlijstje van de consument. De kleinere tenten voor fietsers en backpackers zijn vaak (ultra)licht en hebben een zeer klein pakvolume. Zo is er momenteel een 2 persoons tent van MSR Carbon Reflex van 875 gram en dat is inclusief buitentent, binnentent, stokken en haringen! Deze tenten zet je niet drie weken op een open veld in Frankrijk in de volle zon, maar toch minder dan een pak suiker zullen we maar zeggen. Het gewicht en pakvolume is dus sterk afhankelijk van je wensen, mogelijkheden en gebruik.

Accessoires voor de tent

Tenten zijn veelal voorzien van allerlei accessoires, standaard of als extra aan te schaffen bij de tent van je keuze. De meest verkochte accessoires bij tenten zijn Luifel, Tarpen, gronddoek en eventueel extra haringen. Bent u geïnteresseerd in een accessoires dan adviseren wij u graag over de mogelijkheden.

Verschillende type seizoenstenten

Met zowel een drie-als een vierseizoenen tent kun je het hele jaar door kamperen. De vierseizoenen tent is wat hoogwaardiger uitgevoerd om je te beschermen tegen harde wind, ijs, sneeuw en hagel in het winterseizoen. De boogstokken zullen van ietwat betere kwaliteit zijn, veelal ventilatie aan de bovenzijde in de nok van de tent en is veelal voorzien van sneeuwflappen. Allemaal extra’s voor extra stabiliteit en om de warmte binnen te houden. Een drieseizoenstent is in het algemeen wat lichter uitgevoerd. De 2 seizoenen tent is in eigenlijk een zomertent. Geschikt voor warmere omstandigheden, af en toe een regenbui en wat wind wordt goed doorstaan. Maar serieus een paar dagen (harde) regen en wind? Daar ga je niet blij van worden. Voordeel is wel dat ze vaak goed ventileren als tent en weinig last hebben van condensvorming. Voor een langere tochten zijn ze eigenlijk minder geschikt omdat ze uiteindelijk te weinig bescherming tegen de elementen bieden of simpelweg niet sterk genoeg zijn.


Verschillende soorten tentdoek

Het buitendoek van de tent kan bestaan uit verschillende soorten doek. We onderscheiden hier katoen, polyesterkatoen, nylon of polyester. Hieronder geven we graag de voor en nadelen aan van de verschillende soorten tentdoek.

Katoenen tent
Katoen is een natuurlijk materiaal dat waterdicht is en goed kan ademen, waardoor er een erg prettig binnenklimaat ontstaat in de tent. Het katoen is ook goed bestand tegen uv-straling en hiermee meer geschikt voor warme gebieden. Minpunten van tentdoek van katoen zijn hierin tegen het erg hoge gewicht en de lange droogtijd, dit maakt katoen niet geschikt voor lichtgewicht  trekkerstenten.

Technisch katoenen tent (polyester katoen)
Het ‘technisch katoen’ wordt ook TC genoemd. TC is een mengsel van 65% polyester en 35% katoen. Enkele voordelen van TC zijn dat het lichter is, minder vocht opneemt en sneller droogt als de katoenen tent. Enig nadeel is dat om het tentdoek van TC 100% waterdicht te maken een waterdichte polyurethaan (PU) coating aangebracht moet worden aan de binnenzijde van het doek. Hiermee verminderd de ademende werking van hert doek erg sterk. Een advies is om je te oriënteren op de  breathable TC (BTC). BTC is geïmpregneerd TC met een waterafstotend middel, waarbij het ademende vermogen van katoen voldoende behouden blijft. De technisch katoenen tenten zijn ook goed bestand tegen UV-straling, echter minder als dev100% katoenen tent.

Polyester tentdoek
Polyester tentdoek neemt geen vocht op en is licht in gewicht. Polyester rekt minder dan nylon, zodat je bij regen niet elke keer je tent  opnieuw moet opspannen. Vooral bij koude weersomstandigheden is het een polyester materiaal  erg stug en minder goed op te vouwen. Polyester is minder sterk dan nylon. Om eventueel dezelfde sterkte te ­krijgen, moet polyester tentdoek dikker en dus zwaarder worden uitgevoerd. Door een ­waterdichte coating aan de binnenzijde van het doek ademt de tent niet en zal er condensvorming plaatsvinden bij slechte ventilatie.

Nylon tentdoek
Nylon tentdoek is erg licht, sterk, soepel onder koude omstandigheden, maar zal bij nat weer  sneller doorhangen. Nylon is gevoeliger voor uv-licht dan polyester, echter bij kwaliteitstenten uit het hogere segment is het doek ­behandeld met een uv-werende laag aan de buitenkant. Nylon tentdoek wordt waterdicht door een coating aan de binnenzijde van het doek. Helaas kan het doek hierdoor minder ademen en heb je zonder goede ventilatie zeker last van condensvorming.


Onderhoud en opslag

Elke tent heeft onderhoud en zorg nodig, hoe sterk en weerbestendig deze ook is. Zeker katoenen tenten hebben je aandacht nodig. Met onderstaande tips over het reinigen van je tentdoek, opnieuw impregneren en opslag zal je langer plezier hebben van je tent.

Reinigen

  • - Zorg altijd dat je tent goed staat afgespannen bij regenval, zodat het water er makkelijk vanaf loopt.
  • - Veeg het droge tentdoek regelmatig schoon met een borstel, zodat het niet al te vuil wordt.
  • - De slikranden-ramen schoonmaken met een spons en droge doek, die je alleen hiervoor gebruikt.
  • - Vlekken in het tentdoek altijd eerst laten drogen. Probeer het eerst met een droge borstel en als dit niet lukt met lauw water. Gebruik nooit tensiden (zeep) of andere chemische middelen.

 Advies om schimmelvorming te voorkomen 

  • - Altijd goed ventileren, ook als de tent niet of nauwelijks wordt gebruikt.
  • - Niet koken in de tent.
  • - Vóór het inpakken van de gecoate tent, de tent schoonmaken licht chloorhoudend 1:10
  • - Tent na reinigen altijd goed laten drogen.
  • - Pak je tent altijd helemaal droog in.
     

Opslag 

  • - Zorg dat de tent schoon en droog is voordat je hem op bergt in een droge, en geventileerde ruimte.
  • - De zak waarin u de tent opbergt, moet bij voordeur van katoen zijn. Gebruik nooit een kunststof opbergzak. Deze heeft onvoldoende ventilatie en er kunnen de pvc weekmakers inzitten die het tentdoek aantasten.
  • - Wasmiddelen tasten de waterdichtheid van het tentdoek aan, de katoenen opbergzak mag niet met zeep worden gewassen.
  • - Zorg dat de spanning van de ritsen af is, voorkeur ritsen geheel openen voor opslag.
  • - Verpak ringen, scheerlijnen, gordijnen, grondzeil en slikranden gescheiden van je tentdoek.

 

Grondzeil en slikranden kunnen stoffen bevatten die het tentdoek aantasten en de lijnen er ringen kunnen het doek eveneens beschadigen. 

Impregneren tentdoek 

  • - Katoendoek kun je (deels)weer waterafstotend maken. Hiervoor zijn speciale middelen te koop.
  • - Voor (gecoat) synthetisch doek zijn spuitbussen te koop voor een meer plaatselijke behandeling.
  • - Tijdens het impregneren kun je ook een (naad)afdichtingsmiddel gebruiken  op naden, ritsen behandelen en beschadigde plekken repareren met ‘repair tapes’.
  • - Lekkage op de naden is meestal goed te verhelpen. Voor grondzeilen en synthetische doeksoorten (nylon, polyester) is speciale tape te koop. Lekkende naden van katoenen tenten kun je door impregneren weer waterdicht maken.

Welke tent ga je kiezen?

Een tent kopen is niet even iets wat snel moet doen. Iedereen heeft zijn eigen wensen, gebruik en budget. Des te belangrijker is het om je goed te oriënteren en te laten adviseren door vakkundig personeel. Twinseasons helpt je graag verder met je keuze, kom langs of stel je vraag in een email.

Merken

Twinseasons verkoopt alleen tenten van merken waar wij volledig achter staan en met een goede prijs-kwaliteit verhouding, garantie en servicevoorwaarden zoals:

MSR, NIGOR, Nordisk, Exped, Outwell, Coleman, Robens en Fjall Raven

 

 

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen