Inloggen
Winkelmandje
NederlandsNederlands

Sup boards – Stand up paddling

Sup boards – Stand up paddling

Geplaatst op 27-10-2020 door Roland

Informatie over Sup boards en Suppen ( Stand up paddling )

Een sport die steeds populairder aan het worden is in Europa, SUPPEN of te wel Stand up paddling en dat zal niemand verbazen. Wil jij het gevoel van vrijheid op de wateren ervaren? Suppen is een zeer toegankelijke sport voor iedereen, waarbij je alle spiergroepen in je lichaam zult gaan gebruiken. Haak niet meteen af, door te denken: ‘dat zal een ongekend zware sport zijn’!

Houd je van water, de buitenlucht en natuur? Ga dan eens op een board staan en probeer te genieten van deze luxe. Supboards zijn er voor alle leeftijden en doelgroepen. Je kunt het suppen zo gek maken als dat jezelf wilt. Je kunt een sup gebruiken op vlakwater (meren, rivieren en kanalen), maar ook op de zee met of zonder golven. Welk sup board moet je kiezen? Welke lengte moet je sup board hebben? Allemaal vragen waar we je graag bij helpen en met deze informatie geven we je graag een advies en algemene informatie over supboards en het suppen.

Wat is suppen?

Suppen is de afkorting voor Stand Up Paddle, en is een vorm van surfen waarbij je op een surfboard gaat staan en jezelf voortbeweegt met een paddle. Suppen is een vorm van surfen die is ontstaan in Hawaï. Daar stonden surfleraren op hun surfboard met een peddel om zo bij hun leerlingen in de buurt te kunnen blijven tijdens de lessen.
 

Soorten sup boards

De keuze van je board is mede afhankelijk van een aantal factoren. Ben je een beginner, een echte recreant of een boardfanatic, die bijvoorbeeld ook met het golfsurfen of windsurfen ervaring heeft en een meer specifieke uitdaging zoekt op het water. Je kunt je uitdaging zoeken op het water in het heerlijk genieten van de natuur en peddelen op een meer of rivier, een echte kilometervreter zijn of in de golven van de zee laten glijden. Dit betekend dat je vooraf goed moet nadenken over waar en hoe je wilt gaan stand up paddlen. Voor elk type zijn er boards te verkrijgen, waarbij ons richten op kwalitatieve inflatable (opblaasbaar) sup boards. Deze zijn licht, compleet, compact en daardoor makkelijk te vervoeren.

Allround Stand Up Paddle boards

Zijn boards die geschikt zijn voor de hele familie en waar iedereen graag op het board wil staan. Dit sup board heeft een ‘normale’ maatvoeringen en is dus te gebruiken op zowel vlak water als in de golven. Een beetje het beste van 2 werelden zullen we maar zeggen. In het allround werkveld zijn veel boards te vinden. Uitgevoerd veelal met een vlakke neus en een vlakke tail. Mensen die kiezen voor een allround board, kiezen vaak een opblaasbare sup. Makkelijk mee te nemen en compleet.

Surf SUP

Gebruik je je board voor het wave suppen dan moet je een board kiezen als Surf Paddle Board. Deze sups zijn voorzien van iets meer rocker in de neus voor een betere sturing in de golven en vaak korter tussen 8 en 10 voet. Ze zijn alleen minder geschikt voor de vlakke wateren. Vaak kiezen deze gebruikers voor een hard-top board. Bij Twinseasons zijn deze niet verkrijgbaar.

Tour Sup

Ben je iemand die wil gaan genieten van de natuur? En wil en kun je uren achtereen op je Sup staan? Kies dan een Tour Sup. Veelal voorzien van een tie down-net waar je je uitrusting onder kan binden. Tourboards zijn qua breedte te vergelijken met een allround board, maar hebben een scherpere punt voor het verplaatsen van het water en ook een rechte tail om het water beter los te laten. Hierdoor krijg je iets meer snelheid dan met een allround board. Tourboards zie je in de lengte van 10 – 14 voet.

Race Sup

De boards voor de meer ervaren dames en heren. Deze sups zijn lang en smal van vorm en hebben een redelijk hoge rompsnelheid. Elke slag wordt direct omgezet in snelheid en het board blijft op koers, waardoor je minder van kant hoeft te wisselen. Raceboards zie je eveneens in de lengte van 10-14 voet. Ook hierin zijn inflatable te verkrijgen, een dagje racen….

Windsurf Sup

Laagdrempelig suppen of windsurfen met deze boards. De eigenschappen van een all-round board, multifunctioneel inzetbaar en een veel gemaakte keuze bij families.

Opblaasbare SUP

Wil je mobiel zijn? Of heb je weinig tot geen opbergruimte? Dan is de opblaasbare sup je keuze! De opblaasbare SUP's zijn compleet en makkelijk te vervoeren. Ze zijn gemaakt van stevig PVC en de boards kunnen een druk aan van 18psi. De positionering van de aanwezige vezels bepaalt de stijfheid van de sup. Dit resulteert in een stijf board wat praktisch niet meer onderdoet voor een polyester sup. De opblaasbare SUP's worden geleverd met een opbergzak voorzien van schouderbanden, een pomp en reparatiekit. Zaterdag op het meer bij huis , zondag ergens anders in de provincie, heerlijk mobiel en maximaal genieten. Op basis onze ervaringen, dit is de keus! Wij raden wel aan om altijd een dubbelwandige sup aan te schaffen, dit maakt het board stabieler, stijf waar mogelijk, en duurzamer voor de prijs van een enkelwandige sup.
 

Welke lengte moet mijn Sup hebben?

De Sup boards zijn er in de lengtes tussen de 8 en de 14 voet. De lengte heeft invloed op de wendbaarheid en de snelheid. Langere boards met een lage rocker zijn sneller en stabieler, maar keren minder gemakkelijk. Dit is een stelregel indien je twijfelt over de lengte van je board. Houd rond de 10 voet aan wanneer je lichter bent dan 80 kg en neem een 10,6 voet wanneer je zwaarder bent dan 80kg en je voornamelijk op vlak water begeeft. Ben je lichter, meer beoefend in het SUP'en of wil je meer golf surf SUP'en, neem dan een korter board.

De breedte van mijn Sup

De breedte is bepalend voor de stabiliteit. Voor het golf surf SUP'en in de branding worden boards van 86 cm aangeboden voor de beginner of zwaardere SUP'er. Ben je lichter gebouwd, dan kan je al uit de voeten met 71 cm en 76 cm boards. Deze boards zijn instabieler, maar zijn wel gemakkelijker en scherper te sturen.

Het volume van mijn SUP

De manier om de benodigde liters voor je board te bepalen is je gewicht in kilo’s keer twee te vermenigvuldigen. De uitkomst hiervan wordt uitgedrukt in liters. Een meer ervaren persoon kan het volume iets naar beneden bijstellen, maar let op: een lager volume werkt in de golven. Op een vlak water is het niet handig om met je voeten onder water te staan...

Soorten opbouw van opblaasbare SUP’s

Nu we weten dat een opblaasbare sup eigenlijk ideaal is in veel opzichten, kijken we naar de constructie. Er zijn inmiddels veel merken en aanbieders van sup’s en de prijzen die je voorbij ziet komen zijn soms ongeloofwaardig of niet….. Het verschil zit hem in de opbouw van een sup en ook in het suppen heeft de ontwikkeling niet stil gestaan. Inmiddels houden we vast aan kwaliteit en kiezen wij vanuit Twinseasons voor de nieuwste technologie:
De laminated double layer techniek (gelamineerde dubbele laagconstructie) is de nieuwste technologie in het opblaasbare SUP-productieproces. Het is cutting edge en het beste dat je kunt krijgen op de markt.  Deze opblaasbare SUP's zijn 20-25% lichter en 25-30% stijver dan die met een gelijmde constructie. Hiermee creëer je gewichtsbesparing van ca 2 kg! Deze SUP’s zijn inmiddels veelal gelijk aan prijs ten opzichte van de enkelwandig of gelijmde modellen. Wanneer je kiest voor kwaliteit en de beste prestaties dan ga je voor een SUP board met deze eigenschappen:


 • STIJVER 
 • STUGGER 
 • DUURZAAM 
 • STERKER 
 • BEHOUDT VORM 
 • LICHTGEWICHT


Wij bij Twinseasons hebben na uitvoerig testen gekozen voor de merken Aztron, Tabou en Aquatone. Met overtuiging durven wij te zeggen dat deze Sup boards staan voor een eerlijke prijs, duurzaamheid en een zeer goede kwaliteit!

Veiligheid

Suppen is natuurlijk een heerlijke sport, genieten van de omgeving, het water en de vrijheid, maar belangrijk blijft natuurlijk de veiligheid voor jezelf en je eventuele SUP-maatje. Ook met kinderen of huisdieren moet je extra aandacht voor de veiligheid. Hier geven we je aantal tips:

 • Draag altijd een zwemvest als je met je sup gaat boarden op open water   
 • Gebruik een enkelkoord voor je sup board, zodat het board altijd bij je blijft 
 • Ga je sup boarden bij warm weer, dan je zonnebrandcreme niet vergeten! 
 • Een zonnebril in verband met de weerkaatsing van het zonlicht op het water 
 • Voor lange tochten bij warm weer, zorg dat je drinken bij je hebt en genoeg drinkt 
 • Houd je aan de regel op het water en geef en neem tijdig ruimte bij het naderen van andere watersporter 
 • Denk om huisdieren bij warm weer, kijk uit met zoutwater en oververhitting van je huisdier 
 • Draag met koudweer een wetsuit als beschermende kleding en zorg dat je voldoende voeding vooraf hebt ingenomen.
 • Bij koudweer moet je extra goed je route voorbereiden, het zal eerder donker worden en zorg voor extra warme en droge kleren. Deze kleren kun je meenemen in een dry-bag op je sup. Vergeet ook een lamp niet voor eventuele noodsituaties.

 

Soorten peddels

De juiste peddel kiezen voor het Stand Up Peddelen is erg belangrijk. Naarmate je meer supt (en dus beter wordt), ga je het verschil steeds beter merken. Maar welke peddel past nu het beste bij jou?

Bij bijna al onze sups is een (verstelbare) peddel inclusief, wil je meer dan is er volop keuze, maar het belangrijkste is de lengte van je paddle. Is een peddel te lang dan zorgt dat snel voor vermoeide armen omdat je deze te hoog houdt en dat veel energie kost. Een te korte peddel zal je rug extra belasten omdat je de hele tijd voorover moet buigen om het water te bereiken. De peddel lengte is ook sterk afhankelijk van wat je met het SUP board wilt doen. Wil je racen? Neem dan een peddel die 20 tot 25 centimeter langer is dan jijzelf. Wil je voornamelijk touren? Kies dan voor een peddel die 15 tot 20 centimeter langer is dan jijzelf. 

Verstelbare peddels

In ons assortiment vind je veel verstelbare peddels. Deze peddels zijn het meest geschikt in het geval dat meerdere personen van verschillende lengtes gebruik gaan maken van de peddel. Deze peddels zijn dus het beste voor families, vakantiehuisjes en als je met meerdere personen op vakantie gaat.

Verschil in materiaal

De Aluminium peddel is een instapmodel voor de startende-/beginnende SUP’er. Het nadeel van een aluminium peddel is dat deze vaak iets zwaarder is dan een Fiberglass of Carbon peddel. Deze peddels worden ook vaak meegeleverd indien deze bij een set horen, prima om mee te starten – lets go! 

De Fiberglass peddel is stevig, licht en heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. Wil je net iets meer dan een aluminium peddel dan is dit de juiste keuze qua materiaal. Een fiberglass peddel is lichter dan aluminium en is veelzijdig te gebruiken voor zowel touren, racen en cruisen.

De Carbon peddel is het lichtste en sterkste materiaal waarvan een peddel gemaakt kan worden. Een lichtgewicht peddel zorgt ervoor dat je langer meer inspanning kunt leveren en wordt vooral door de meer ervaren gebruikers gebruikt. Doordat je minder gewicht hoeft te verplaatsen in het water, worden je armen minder snel moe, elke slag kost minder energie maar geeft je meer terug. Dit merk je vooral goed bij een lange of intensieve tour. Breng je veel tijd door op het water? Dan is een Carbon peddel een goede investering.

Onderhoud van je sup

Wanneer je een sup board hebt gekocht, dan heeft deze na gebruik enig onderhoud nodig. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je supboard. Het is vanzelfsprekend dat je board veel te verduren krijgt tijdens het gebruik. Alle boards zijn ook goed bestand tegen de enthousiaste manier van gebruik en uitvoerig door ons getest.
Als je een opblaasbare sup hebt gekocht, dan hoef je zeker niet voortdurend aandacht te besteden aan voorzichtigheid en onderhoud, want dit staat het plezier toch wel een beetje in de weg. We benoemen de belangrijkste zaken bij het gebruik van je sup om ervoor te zorgen dat je lang plezier kunt hebben van je aankoop:
 • Til je board altijd op en voorkom harde impact met je board om schade te voorkomen
 • Langdurige opslag, je sup schoon en droog opbergen (bijvoorbeeld winteropslag)
 • Tijdelijke opslag, je sup uit de zon en mogelijk met een afdekzeil beschermen tegen weersinvloeden
 • Regelmatig je sup geheel behandelen met quick wax
 • De weersomstandigheden hebben een constante invloed op je sup. Is het buiten warm, dan zal de luchtdruk uitzette. Dit kan betekenen dat je tijdens het suppen even wat lucht uit de sup moet laten ontsnappen, zodat de luchtdruk weer op een goed niveau is. Is het koud? Dan moet je rekening houden met het tegenovergestelde. Het kan nodig zijn om om meer lucht toe te voegen, zodat je sup board goed blijft en niet te zacht wordt.

 

Trends

Dat suppen een trend is anno 2020 mag duidelijk zijn, maar we zien nu ook een nieuwe trend opkomen: sneeuw suppen, waarover later meer. Wat verder een goede combinatie is die we zeker meer gaan zien binnen het suppen is YOGA on sup, Yogalessen worden gegeven op sups en in een nog ‘betere’ omgeving om de balans te trainen van lichaam en geest.

Bij Twinseasons vind je een getest en geselecteerd aanbod van sup boards, dubbelwandig en duurzaam van de merken van Aztron, Aquatone en Tabou. Voor iedereen, elke doelgroep hebben we een passende sup tegen de beste service en laagste prijs!

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Kom dan langs voor een persoonlijk advies of stuur een mail naar info@twinseasons.nl met daarin je vragen.
 

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen