
Wil je een nieuwe wandelschoenen kopen? Waar wandelschoenen kopen? Wat voor wandelschoenen moet ik kopen? Zoek je informatie over welke schoenen het beste bij je wensen of vakantie gaan passen? Een goed paar wandelschoenen is natuurlijk onmisbaar voor wie regelmatig wandelt of een wandeltocht wil maken.
Bij je zoektocht naar een paar nieuwe wandelschoenen word je met veel modellen en soorten geconfronteerd. Een hoge schoen, lage schoen, type zool en materiaal is het beste? Wat de perfect fit wandelschoen voor je is, hangt af van je voeten en het gebruik. Probeer altijd een paar verschillende wandelschoenen in de winkel uit voordat je een definitieve beslissing maakt. Vergeet hierin ook niet je sokken die je bij het wandelen gebruikt, gebruik deze ook tijdens het passen van de verschillende schoenen. Ga ook eens langs bij de outdoorspecialist Twinseasons en probeer een aantal modellen van de verschillende merken.
Zonder er een studie van te willen maken, helpen we je graag op weg met je keuze, lees hier ook enkele belangrijke tips!
Waarop moet je letten bij wandelschoenen
Bij de aanschaf wandelschoenen moet je op de volgende zaken letten:
- materiaal
- gewicht van de schoen
- pasvorm
- zool
- ondersteuning van de schoen.
Materiaal van de wandelschoen
De zoektocht naar nieuwe schoenen is al niet eenvoudig, gemakshalve gaan we er nu even vanuit dat je weet welke categorie wandelschoen het beste bij jou past. Je weet wat voor type wandelingen je gaat maken en wat je wilt gaan lopen. Als we dit allemaal weten moet we ook nog nadenken over de verschillende soorten materiaal voor wandelschoenen. We geven hier de belangrijkste eigenschappen weer en de voor en nadelen van de verschillende materialen voor wandelschoenen zoals leer, synthetisch en Gore-tex.
Leer
Leer wordt al tijden gebruikt door de mens voor verschillende kleding en niet zonder reden. Het is een stug materiaal, natuurlijk waterafstotend en misschien wel voorzien van het beste kenmerk, het isoleert en het ademt. Niet geheel vreemd dat leer één van meest gebruikte materialen voor de wandelschoen is. Leer zorgt ervoor dat je voeten warm en droog blijven. Leer is het materiaal als je veel wandelt in gebieden met een gematigd tot kouder klimaat, zoals ons eigen Nederland. Ook vormt dit materiaal langzaam naar je voet waardoor het materiaal meer ondersteuning geeft en beter aansluit op de voet. Een nadeel hiervan is wel dat je leren schoenen altijd goed moet inlopen voordat je ze bij een lange wandeling of hike kan gebruiken. Een ander nadeel is dat het materiaal zwaarder is dan veel synthetisch materialen en Gore-Tex. Een mogelijke oplossing hiervoor is om dan voor nubuck leer te kiezen. Om Nubuck leer te maken wordt een deel van het materiaal van het leer afgeschraapt, waardoor het op suède lijkt. Nubuck leer is echter sterker dan suède maar net zo zacht.
Synthetisch
Synthetische stoffen, zoals polyester, nylon, PU en synthetisch leer zien we ook gebruikt in de verschillende wandelschoenen. Synthetische materialen hebben als kenmerk dat ze relatief licht zijn, goedkoop en veelal goed ademen. Een nadeel is dat de stof vaak minder waterdicht is en meer kwetsbaarder in vergelijking met leer. Het goed ademend vermogen van synthetische schoenen heeft natuurlijk ook een nadeel, als het regent of je loopt door een nat gebied krijg je natte voeten. De slijtvastheid van dit type schoenen is ook minder als bij leer. Als je veel in droge en warme omstandigheden eendaagse wandelingen gaat maken dan is dit materiaal een prima keuze. Synthetische materialen zorgen voor lichte schoenen, die goed ademen, echter minder ondersteuning geven aan je voeten.
Gore-tex
Een ook veel gebruikt materiaal voor wandelschoenen is Gore-Tex. Deze wandelschoenen zien we steeds vaker in de markt. De schoenen hebben veelal een binnenvoering van Gore-tex en vaak een buitenschoen van nubuckleer. Gore-tex is een materiaal dat bestaat uit een membraan met hele kleine poriën. Deze zijn zo klein dat ze geen water doorlaten, maar wel lichaamsvocht kunnen afvoeren naar buiten (ademend vermogen). Ondanks dat deze schoenen een niet optimaal ademend vermogen hebben zijn deze erg geschikt voor lange wandelingen in sterk wisselende omstandigheden. In regen en vochtig terrein is dit dus de juiste keuze. Wanneer je echt ademende schoenen nodig hebt voor wandelingen in droog en warm weer is een wandelschoen met Gore-Tex niet de schoen van je keuze. Gore-tex heeft een sterk isoleren werking en zal wind en water voor langere tijd weren, mits er goed onderhoud aan de schoen wordt gedaan, maar hierover later meer.
Wandelschoen of bergschoenen
Er is inmiddels veel ontwikkeld en kennis opgedaan over welke wandelschoen het beste passend is in de verschillende terreinen. We delen schoenen in categorieën. Deze indeling voor alle wandelschoenen kun je zien in onderstaand overzicht:
:
Categorie A Wandelschoen
In deze categorie vind je de meest soepele wandelschoenen, gericht op comfort. De zolen geven optimale afwikkeling en een maximale demping tijdens je wandeling. Deze categorie schoenen is geschikt voor dagelijks gebruik, lichte wandelingen of voor lange afstand wandelingen in niet te moeilijk terrein. Voor een boswandeling of wandeling in Nederland is een A-schoen veelal voldoende.
Klik hier voor een overzicht van categorie A wandelschoenen
Categorie A/B Wandelschoen
In deze categorie A/B vind je eveneens soepele wandelschoenen die ook de enkel omsluiten. De zolen geven een optimale afwikkeling en een maximale demping tijdens het gebruik. Deze categorie schoenen zijn geschikt voor lichte wandelingen en lange afstandswandelingen in vlak of licht glooiend terrein. Een echte allrounder en prima geschikt voor je vakantie wandelingen. In de Nederlandse bossen of de Ardennen zullen deze schoenen je maatje zijn. Voor een meer als regelmatig gebruik op wat ruigere en onverharde ondergrond, zoals steen worden A/B-schoenen echter vaak te licht bevonden.
Klik hier voor een overzicht van categorie A/B wandelschoenen
Categorie B Wandel-Bergschoen
In deze categorie worden wandelschoenen vaak bergschoenen genoemd. Voorzien van een volledige enkelsteun voor wandelingen in licht geaccidenteerd terrein tot ruige paden in het hooggebergte. De Alpen of de Pyreneeën en voor de wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen het geschikt. De hiker die veelal meerdaags het ruige landschap opzoekt met een rugzak, zal een schoen met dik leer, een hogere schacht en eventueel een stijvere zool nodig hebben en zal dus nog een categorie moeten opschalen.
Klik hier voor een overzicht van categorie B wandelschoenen
Categorie C Bergschoenen
Een hiker die veelal wandelingen maakt als zware huttentrektochten in hooggebergten zal moeten kiezen voor een schoen uit deze categorie. Dit zijn hoog model schoenen met een stugge zool. Hierdoor zijn de zolen van deze bergschoenen zeer geschikt voor gletsjer tochten. Doordat de zool voldoende stijf is houd je voldoende grip op ijsvlaktes. Dit type schoenen is eveneens stijgijzer ready. Ook geschikt voor de wat zwaardere trekker die met een zware backpack door geaccidenteerd terrein loopt.
Categorie D Bergschoenen
Deze categorie schoenen zijn gemaakt voor het hooggebergte. Daarbij is er voor elke schoen een bepaald specialisme. Er zijn bijvoorbeeld schoenen die met name geschikt zijn voor classic alpinisme en gecombineerd terrein en schoenen die meer geschikt zijn voor het ijsklimmen. Dit zijn schoenen met zeer stevige zolen en zijn stijgijzervast. Geschikt voor zware bergtochten, ijstoeren of expedities.
Welke wandelschoen bij welke voet
Het kiezen van de juiste wandelschoenen is best lastig, er zijn immers veel soorten wandelschoenen zoals hierboven beschreven en merken. Welk paar wandelschoenen moet je dan kiezen? Onze tip is om, voordat je schoenen gaat kopen, eerst eens goed na te denken over een aantal vragen:
Vragen over jouw manier van wandelen:
- Hoe ver ben je van plan gemiddeld per dag te wandelen?
- Over welk type paden of wegen wandel je het liefst? Of ben je van plan om vaak van de paden af te gaan?
- Loop je meestal in het vlakke Nederland, ook in heuvelachtig gebied of ga je echt de bergen in?
- Maak je dagwandelingen zonder bagage, met een kleine dagrugzak of loop je meerdere dagen met een zwaardere rugzak
- Wandel je vooral in warme zomerse omstandigheden, ben je ook van plan om in de winter op pad te gaan, en hoe zit het met de kans op regen onderweg?
Vragen over jezelf als wandelaar:
- Sta je erg stevig op je voeten, of zwik je juist snel door je enkels? In het laatste geval heb je eerder behoefte aan een (hogere) wandelschoen die meer steun geeft.
- Heb je brede, volumineuze voeten, of heb je platte en 'magere' voeten? Let er in ieder geval op je wandelschoen goed aansluit.
- Wat is je lichaamsgewicht? Met meer eigen kilo's is meer ondersteuning door de wandelschoen welkom.
- Ben je een ervaren wandelaar?
Als je deze vragen naar eer en geweten hebt kunnen beantwoorden moet je deze uitkomsten mee laten wegen in je keuze en je advies. Waar de ene wandelaar kiest voor een lage wandelschoen, heeft de ander misschien meer baat bij een hogere en stijvere schoen. Heb je twijfels of vragen? Ons ervaren personeel zal je graag voorzien van advies.
Een voetscan of loopanalyse
Mocht je niet weten welke schoenen het beste bij je passen? Heb je problemen met je voeten? Geen probleem, Twinseasons beschikt over een Sidas-3D analyse, waarmee we in slechts een aantal seconden een nauwkeurige 3D-scan maken van je voeten. Deze informatie geeft exact de afmetingen weer die we nodig hebben voor een goede analyse van je voeten. Denk hierbij aan de lengte van je voet, breedte, instaphoogte en omtrek. We kunnen ook beoordelen met deze scan of je eventueel een op maat gemaakte inlegzool nodig hebt tijdens het wandelen. De juiste ondersteuning van de voeten zorgt voor een goede afwikkeling van de voet, voorkomt blessures en overmatige slijtage aan je wandelschoenen. Samen met deze informatie, het adviesgesprek over het gebruik en je wensen en mogelijkheden kunnen wij de schoen adviseren die het beste bij jouw voeten zal passen.
Onderhoud van je wandelschoenen
Hoe onderhoud je je wandelschoenen zodat ze langer soepel, waterdicht en ademend blijven? Wij geven hieronder een aantal tip, die de levensduur van je schoenen kunnen vergroten. Maak je wandelschoenen altijd schoon na een wandeling. Na enkele dagtochten, na een meerdaagse tocht of wanneer de schoenen echt vuil zijn geworden hebben ze een meer uitgebreidere onderhoudsbeurt nodig, zoals hieronder beschreven. Gebruik je je schoenen niet? Dan is het goed om ze een enkele keer enkele keren te controleren en indien nodig het te verzorgen.
Veters
Bij de grote onderhoudsbeurt van je schoenen altijd de veters verwijderen. Hier blijft vaak vuil onder de veters en aan de haakjes/ringen zitten. Inspecteer ook de veters zelf op slijtage en reinheid. Als de veters erg vuil zijn kun je deze reinigen met een doekje met wasmiddel of licht en kort uit laten koken in water.
Inlegzooltjes
Inlegzooltjes altijd verwijderen uit de schoen. Hierdoor kan het binnenwerk beter en sneller drogen. Ook tijdens een meerdaagse tocht is het een goede gewoonte om 's avonds de binnenzooltjes uit je schoenen te halen om te drogen. Je houdt dan langer droge en dus comfortabele schoenen.
Reinigen buitenzijde
Met handwarm water en een borstel kun je je schoenen prima schoonmaken. Ontdoe de buitenkant van je schoen van modder en vuil. Vooral in naden, knikpunten van het leer en rond de haakjes hoopt vuil zich veelal op, even extra aandacht geven dus. Ook de zool en de rubberstootrand borstel je schoon met water.
Reinigen binnenzijde
De textielvoering aan de binnenkant van je schoen kun je schoonmaken met lauw water met een beetje groene zeep. Dit zal de voetenlucht van de schoen doen verminderen en helpt het ademende vermogen van een Gore-Tex membraan te herstellen. Een Gore-Tex membraam kan na enige tijd zijn ademend vermogen verliezen omdat dit verstopt kan raken met vuil of zoutkristallen vanuit het zweet.
Impregneren
Nu het leer schoon is en de poriën volledig open staan moet je het leer inspuiten met een impregneermiddel of dat met een sponsje aanbrengen. Deze producten zijn veelal op waterbasis en trekt beter in het leer nu het nog vochtig is. Kunststof kun je gewoon mee nemen met impregneren.
Drogen
Je schoenen moeten nu eerst drogen. Wij adviseren ze niet direct bij een hittebron zoals een kachel te plaatsen, het leer droogt dan te snel in en kan gaan scheuren. Zet je schoenen op een warme goed geventileerde plaats en je kunt er eventueel oude kranten in stoppen om het proces iets te versnellen.
Leer en stootrand verzorgen
Smeer met een doekje of een borstel een leerverzorgingsproduct op wasbasis op het leer van het buitenwerk van je schoen. Nubuckleer en suède worden door het gebruik van was glad en donkerder, maar dat is juist goed. Het heeft niet de voorkeur om de schoen hierna weer op te ruwen, omdat hierdoor de buitenlaag juist weer minder waterafstotend wordt. Gebruik nooit olie of vet, dat maakt het leer te soepel waardoor je schoenen slap worden en minder steun geven. Een overdaad aan vet kan zelfs de Gore-Tex voering verstoppen, waardoor je schoenen niet meer ademen. De stootrand kun je simpelweg insmeren met een beetje was, dat voorkomt uitdroging en scheurtjes.
Slijtage
Heb je losse stiksels of overmatige slijtage aan je zool? Mis je een haakje? Dan kun je natuurlijk overwegen je schoenen naar de schoenmaker te brengen, de vakman bij uitstek die schoenen een tweede leven kan geven.
Wanneer moet ik mijn wandelschoenen vervangen?
Als je als wandelaar actief bent, ontkom je er niet aan dat je oude, trouwe wandelschoenen een keer aan vervanging toe zullen zijn. Zet je emoties even opzij, want ze brachten je over de mooiste paden en wegen en waren je trouwe metgezel tijdens de vele kilometers die je liep. Hoe weet je dat je schoenen versleten zijn en dat er niets anders op zit dan een nieuw paar aan te schaffen? Wat wielen zijn voor een auto, zijn de wandelschoenen voor jou als wandelaar. Zoals je tijdig de banden van je auto moet vervangen, zo zul je ook de zolen of je schoenen moeten vervangen na intensief gebruik. Na enige tijd, zeker als je veel wandelt, worden de schoenen minder stevig en verliezen de zolen langzaam hun dempende werking. Ook bij slijtage kan de zool zijn grip verliezen. Een uitglijder of klachten aan je voeten, enkels of knieën zijn dan geen uitzondering. Tijdig je wandelschoenen vervangen kan dus de kans op blessures verkleinen.
Hoe lang kun je met wandelschoenen doen?
Hoe snel je schoenen slijten en dus hoe lang je wandelschoenen mee gaan, hangt mede af van de onderstaande factoren:
- Aantal gelopen kilometers dat je op de schoenen loopt: hoe meer je loopt, hoe sneller ze slijten. in de markt zegt men weleens dat een wandelschoen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt natuurlijk ook weer van een aantal factoren af.
- De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
- Je gewicht: Hoe zwaarder je bent of als je met zware bepakking wandelt, dan zullen je schoenen sneller slijten.
- De omstandigheden waarin je wandelt: regen en modder verkorten de levensduur van schoenen.
- De looptechniek, dus de manier waarop je je voeten neerzet en afwikkelt: door een verkeerde techniek kunnen de zolen schuin afslijten. Hierdoor zijn de zolen sneller aan vervanging toe.
- De mate van het onderhoud van je schoenen: hoe beter je je schoenen onderhoudt, des te langer kun je er plezier van hebben.
- De kwaliteit van de schoenen: het spreekt voor zich dat schoenen van een betere kwaliteit langer meegaan dan schoenen van mindere kwaliteit.
Algemeen
- Ga niet ’s ochtends vroeg passen maar doe dat later op de dag als je voeten al lekker in beweging zijn geweest en wat gezwollen zijn.
- Het is handig om je eigen wandelsokken mee te nemen. Dan voel je meteen hoe de combi is van schoen en eigen sok.
- Neem je oude schoenen mee, zeg wat als fijn hebt ervaren en wat anders zou moeten.
- Neem uitgebreid de tijd om te passen. Zet je voet in de schoen en veter hem zorgvuldig dicht. Ga hem dan uitproberen. Waar let je op? Allereerst moet de schoen lekker zitten. Niets mag drukken, knellen of irriteren. De tenen mogen niet de voorkant raken, ze moeten vrij in de schoen kunnen bewegen. Ook bij het afdalen (je moet zeker het ‘paadje’ een paar keer op en af lopen) mogen je tenen niet of nauwelijks de voorkant raken. Je voet moet stevig in de schoen zitten en niet schuiven. Daar krijg je blaren van. Let ook op het buigpunt van de zool, die moet gelijk zijn aan het buigpunt van je voet.
- Pas altijd meerdere schoenen van verschillende merken. Dan zal je ook de verschillen beter ervaren.
- Hoe moeilijk ook….. de looks zijn niet tot minder relevant bij je keuze. Als je straks op die berg staat met hele zere voeten in je mooie schoenen, dan wenste je hardgrondig dat je die lelijke had gekozen.
- Heb je je keus gemaakt? Probeer dan nog even een halve maat groter en een halve maat kleiner om zeker te weten dat je de juiste maat hebt.
Bij het uitvoeren van wandelingen of meerdaagse tochten zijn je wandelschoenen dus van essentieel belang voor je plezier, je veiligheid en comfort. Laat je bij je keuze goed adviseren door een specialist en op basis van je feedback tijdens het passen kom je samen tot de juiste schoen! Bij Twinseasons adviseren we je graag en werken we indien nodig met een voetscan. Vanuit deze analyse kunnen we je meer specifiek adviseren en heb je mogelijk een zool nodig ter ondersteuning van je voeten. Bij Twinseasons kun je Lowa, Salomon, Mammut, Hanwag en Adidas Terrex vinden in de collectie. Ook voor je wandelsokken, rugzakken en kleding kun je terecht bij ons.
Heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Kom dan langs voor een persoonlijk advies of stuur ons een mail met daarin je vragen.