Inloggen
Winkelmandje
NederlandsNederlands

Welk snowboard past bij mij?

Geplaatst op 20-12-2023 door Online

Ben jij op zoek naar een nieuw snowboard om van jouw wintersportvakantie een onvergetelijke ervaring te maken? Het vinden van het juiste snowboard is hiervoor cruciaal. In deze blog bespreken wij alle belangrijke aspecten waarop jij moet letten bij de aankoop van jouw (eerste) snowboard. Alles komt daarbij aan bod, van snowboardboardtypes tot de lengte en de breedte van het board, de flex en nog veel meer. Lees dus vooral verder.

Een korte inleiding

Enkele belangrijke termen uitgelegd

Om je goed te kunnen helpen, is het belangrijk dat we eerst dezelfde taal spreken. Daarom gaan we heel kort enkele termen bij langs die je veelvuldig tegenkomt in deze blog en die belangrijk zijn in de wereld van snowboards. Deze termen zullen voor de gevorderde wintersporter niet nieuw zijn, maar voor een beginner is dat mogelijk wel het geval.

  • Carven: met carven wordt het maken van lange bochten op hoge snelheden op een geprepareerde piste bedoeld.
  • Drijfvermogen: dit geeft het vermogen van een board aan om te blijven "drijven" in de sneeuw. Drijfvermogen wordt vooral relevant als je de poedersneeuw opzoekt. Hoe groter het oppervlak van het snowboard, hoe hoger het drijfvermogen ervan. Het gewicht van de snowboarder heeft ook invloed op het drijfvermogen van een board. Hoe zwaarder de gebruiker, des te lager het drijfvermogen.
  • Pop: met pop bedoelen we de vering van het snowboard. Specifiek de vering die ontstaat in het board, wanneer je druk uitoefent voordat je springt. Met een goede pop kan je hoger springen.
  • Tip, tail en waist: de tip is de voorkant, ofwel de neus van het board. De tail van een snowboard is de achterkant, ofwel de staart. Met de waist wordt het midden van het board bedoeld. Soms wordt de waist naar het Nederlands vertaald als taille.

Introductie van bestaande snowboards

Er zijn verschillende soorten snowboards, elk ontworpen voor specifieke activiteiten en terreinen. Hieronder benoemen we kort de vijf meest voorkomende boards zodat je alvast bekend bent met de namen:

  • All mountain boards: veelzijdige boards geschikt voor alle terreinen en rijstijlen.
  • Carve boards: speciaal gemaakt voor lange bochten op geprepareerde pistes.
  • Freestyle boards: ideaal voor tricks, jumps en om in het funpark te gebruiken.
  • Freeride boards: ontworpen voor off piste avonturen, backcountry terrein en steile hellingen.
  • Splitboards: voor backcountry-avonturen waarbij het board kan worden gesplitst in ski's voor beklimmingen.

Dadelijk gaan we uitgebreider in op deze type snowboards. Voor nu is het alleen belangrijk dat je een beetje weet wat er met elk type board wordt bedoeld.

Wat is jouw niveau?

De termen beginner, gevorderde of expert zal je vaak in deze blog tegenkomen. Dit heeft natuurlijk betrekking op het niveau/ervaring van de snowboarder, van jou. Het is belangrijk dat je precies weet wat wij onder elk van deze niveau's verstaan, zodat jij kunt bepalen tot welke groep jij (volgens onze indeling) hoort. Je weet dan vervolgens met welke bril je deze blog moet lezen.

Beginner

  • Heeft weinig tot geen ervaring met snowboarden.
  • Voelt zich comfortabel op eenvoudige hellingen, maar heeft nog wel tijd nodig om controle en balans te ontwikkelen.
  • Kan of is bezig met het leren van basisvaardigheden (zoals hiel- en teenslides, J- en S bochten) en het uitstappen uit een skilift zonder te vallen.
  • Heeft nog veel begeleiding en instructie nodig om technieken te verbeteren.

Alle snowboards voor beginners

Gevorderde

  • Heeft enige ervaring en comfort op verschillende soorten terreinen.
  • Board met meer vertrouwen en controle.
  • Kan verschillende soorten bochten maken en variëren in snelheid.
  • Probeert vaak meer uitdagende hellingen en terreinen, zoals zwarte pistes of off piste gebieden.
  • Kan technieken verfijnen en begint meer geavanceerde skitechnieken te leren, zoals carven.

Alle snowboards voor gevorderden

Expert

  • Heeft uitgebreide ervaring op diverse terreinen en met lastige omstandigheden.
  • Is zeer bekwaam en comfortabel op steile hellingen, in diepe poedersneeuw en in uitdagende omstandigheden.
  • Heeft kennis van geavanceerde technieken, zoals diepe carves, sprongen en tricks.
  • Kan het board met precisie beheersen in verschillende omstandigheden en kan snel reageren op (onverwachte) veranderingen.

Alle snowboards voor experts

En? Tot welke groep behoor jij? We gaan nu verder kijken naar de verschillende eigenschappen van snowboards. En nog belangrijker, wat al deze eigenschappen met het gedrag van een snowboard doen.

Snowboardprofielen
Ben jij een beginner, expert of ergens tussenin? Een eerlijk antwoord zorgt uiteindelijk voor een betere keuze.

De belangrijkste eigenschappen van een snowboard

Snowboardprofielen

Het profiel van een snowboard zegt iets over de buiging ervan. Elk profiel heeft unieke eigenschappen die van invloed zijn op de prestaties, het drijfvermogen, de wendbaarheid en de stabiliteit van het board.

Camber: een camber profiel heeft een omhoog gebogen middensectie, met contactpunten dichtbij de tip en de tail van het board. Het camberprofiel zorgt voor veel pop, responsiviteit en goede grip op de kanten. Het biedt stabiliteit bij hoge snelheden en sterke bochten. Ideaal voor rijders die van carving houden, freestylers die veel pop en precisie nodig hebben en ontworpen voor snelle, krachtige bochten op geprepareerde pistes.

Rocker: ook wel reverse camber genoemd. Een rocker profiel duidt op een omgekeerde boog, waardoor de contactpunten dichter bij het midden van het board liggen en de tip en tail omhoog gebogen zijn. Rocker boards bieden een gemakkelijke draaiing, een hogere vergevingsgezindheid en beter drijfvermogen in poedersneeuw. Ze zijn minder agressief en bieden meer controle bij bochten. Ideaal voor beginners vanwege de vergevingsgezindheid, rijders die graag off piste gaan, of voor het gemakkelijk draaien in parken en op vlakke terreinen.

Hybrid: onder hybrid verstaan we alle profielen die zich tussen het camber- en het rockerprofiel in bevinden. Er zijn enorm veel verschillende hybride profielen. De ene hybride profiel is dus niet de andere. Een hybride profiel combineert kenmerken van zowel camber als rocker. Dit kan variëren, zoals rocker in de tip en tail met camber tussen de bindingen. Hybride profielen kom je vaak tegen in all mountain boards.

Snowboardprofielen
Snowboardprofielen

Snowboardshapes/-vormen

De vorm van een snowboard zegt iets over - je raadt het nooit - de vorm van een snowboard. Waar het snowboardprofiel naar het zij-aanzicht kijkt, beschrijft de snowboardvorm het bovenaanzicht. Ook elke unieke vorm doet iets met de rij-eigenschappen van een snowboard. Hieronder bespreken we de drie vormen die je bij Twinseasons tegen kunt komen:

Directional: bij deze vorm heeft het board een duidelijke voor- en achterkant. De tip is breder dan de tail, en is ontworpen om voornamelijk in één richting te boarden. De bindingen zijn een stuk naar achteren gemonteerd, zodat de neus langer is dan de staart. De Directional vorm wordt voornamelijk gebruikt voor carve boards.

True Twin: ook wel bekend als Twin Tip. Hierbij is de voor- en achterkant symmetrisch. Een True Twin snowboard is ideaal als freestyle board, omdat dit type het gemakkelijker maakt om verschillende achterwaartse switch tricks uit te voeren, zoals landen of rijden in de tegenovergestelde richting. Bij deze vorm bevinden de bindingen zich in het midden van het board.

Directional Twin: deze vorm is bijna identiek met de True Twin vorm, maar de bindingen zijn net zoals bij de directional vorm een stuk naar achteren gemonteerd. Hierdoor zie je nog wel een duidelijke voor- en achterkant, maar kan je beide kanten op snowboarden. Hoewel ze symmetrisch lijken, hebben ze een lichte voorkeur voor de voorwaartse richting. Veel all mountain boards hebben een Directional Twin vorm.

Snowboardlengte

De lengte van een snowboard is niet enkel een kwestie van maatvoering. Zo zijn relatief korte boards gemakkelijker te draaien. Ze zijn dus wendbaarder dan de langere boards. Voor een beginner is dit fijn. Een beginner heeft immers nog wat meer moeite met controle en balans. Een korter snowboard helpt dan bij het ontwikkelen van de basistechnieken en dit geeft de boarder langzamerhand steeds meer zelfvertrouwen. Langere boards bieden over het algemeen meer stabiliteit bij hogere snelheden en bieden een beter drijfvermogen in poedersneeuw. Gevorderde boarders en experts hebben meer ervaring en controle over hun bewegingen op een snowboard en hebben daardoor vaker een voorkeur voor relatief lange boards.

Naast ervaring en voorkeur zijn jouw eigen lengte en gewicht de belangrijkste factoren bij de keuze van de juiste snowboardlengte. Over het algemeen wordt aangeraden om een snowboard te kiezen dat tussen je kin en neus uitkomt wanneer het board recht op de grond staat. Deze regel komt echter te vervallen bij gespecialiseerde boards zoals een freeride board of carve board. Het is daarom altijd aan te raden om persoonlijk advies in te winnen bij een ervaren snowboarder of een specialist in een winkel als Twinseasons.

Snowboardbreedte

Ook de breedte van een snowboard is belangrijk. Vooral voor rijders met grote voeten. Een breder board voorkomt toe drag (het fenomeen dat je tenen de sneeuw raken) en biedt meer stabiliteit, vooral bij het maken van scherpe bochten. Daarnaast verbetert het je drijfvermogen in poedersneeuw. Freeriders kunnen met een breder board gemakkelijker door diepe sneeuw komen. Ook zwaardere rijders kunnen profijt hebben van een breder board, omdat ze dan minder in de sneeuw weg zullen zakken.

De flex van een board

De flexibiliteit of kortweg flex zegt iets over de stijfheid van je board. De mate van flex (aangeduid met zacht, medium of stijf) heeft een grote invloed op de rij-eigenschappen van een snowboard.

Zacht: een snowboard met een zachtere flex maakt het makkelijker om te draaien en te manoeuvreren. Dergelijke boards zijn tevens vergevingsgezinder. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor beginners. Maar ook voor freestylers die in het park hun rail en box tricks willen oefenen.

Medium: een medium flex vind je veel terug in all mountain boards. Deze flex is een compromis tussen een zachte en een stijve flex en is de meest populaire keuze. Het biedt een beetje van beide werelden.

Stijf: een snowboard met een stijve flex biedt over het algemeen meer responsiviteit en controle bij hogere snelheden. Het zorgt voor een efficiëntere verbinding van de rijder naar het board, wat resulteert in meer precisie bij het carven en bij het nemen van scherpe bochten. Snowboards met een stijve flex vereisen wel krachtige boarders. Niet voor beginners dus.

Op welk terrein wil jij snowboarden?

Het terrein waar je verwacht veel te gaan snowboarden, zou veel invloed moeten hebben op je keuze voor een nieuw board. Maar wat voor type terreinen onderscheiden wij precies?

Geprepareerde piste: de geprepareerde piste is het terrein voor iedereen. Hier maken beginners hun eerste meters, terwijl experts ze op hoge snelheid voorbij razen.

Funpark/freestyle: dit terrein is voor diegene die zich wil richten op tricks en jumps in het funpark.

Off piste/poedersneeuw: het domein van de freerider. De naam geeft het al aan: het bevindt zich buiten de geprepareerde pistes, in de poedersneeuw.

Backcountry: dit terrein overlapt met het terrein van de freeriders. Het wordt echter nog verder aangevuld met alle gebieden die beklimmingen vereisen. The sky is the limit.

Snowboardprofielen
In de poedersneeuw is een freeride board de beste keuze.

Uit welke snowboards kun je kiezen?

We hebben ze zojuist al even kort besproken en je bent ze al een aantal keren tegengekomen, maar nu je kennis over snowboards en zijn eigenschappen een stuk groter is geworden, kunnen we ook wat dieper ingaan op elk type snowboard. Wat zijn de kenmerken van elk type snowboard? Voor welk terrein zijn ze geschikt? Kortom, welk type snowboard is voor jou de meest logische keuze?

All mountain boards

All mountain snowboards zijn veelzijdig en geschikt voor verschillende terreinen en rijstijlen. Het board voelt zich thuis in vele omgevingen: van geprepareerde pistes tot off piste gebieden. Meestal hebben dit type boards een medium flex, waardoor het geschikt is voor zowel carven als soepel draaien. Vanwege zijn veelzijdigheid is het all mountain board een geschikte keuze voor beginners.

  • Geschikt voor een grote verscheidenheid aan terreinen.
  • Vaak een medium flex en een hybride profiel.
  • Zeer geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderden en experts.

Carve boards

Carve boards zijn, zoals de naam al aangeeft, ontworpen voor lange, krachtige bochten op voornamelijk geprepareerde pistes. De eigenschappen zijn gericht op stabiliteit en precisie bij het maken van scherpe bochten. Deze boards zijn stijver dan gemiddeld om stabiliteit te bieden bij hoge snelheden en in scherpe bochten. Meestal een directionele vorm voor betere controle en grip tijdens het carven. De smalle tail en brede tip bevordert de stabiliteit bij het initiëren en uitvoeren van bochten.

  • Gemaakt voor de piste.
  • Vaak een stijve flex en een directionele vorm.
  • Niet geschikt voor beginners.

Freestyle boards

Freestyle boards zijn ontworpen voor boarders die van tricks, jumps en het funpark houden. De eigenschappen zijn gericht op wendbaarheid, pop en manoeuvreerbaarheid in het park en op vlakke terreinen. Meestal hebben freestyle boards een zachte flex, waardoor ze vergevingsgezind zijn bij landingen en gemakkelijk zijn te buigen voor tricks. Deze boards hebben eigenlijk altijd een symmetrische vorm, zodat het board in beide richtingen even goed presteert.

  • De specialist in het funpark.
  • Wendbaar en manoeuvreerbaar.
  • Meestal een zachte flex voor meer vergevingsgezindheid bij landingen.

Freeride boards

Freeride boards zijn gemaakt voor het avontuur buiten de geprepareerde pistes. Dus met een focus op off piste. De eigenschappen zijn gericht op een hoog drijfvermogen en het bieden van stabiliteit en controle in uitdagend terrein. De flex is stijver dan bij freestyle boards voor meer stabiliteit en controle bij hoge snelheden en in ruiger terrein. Deze boards hebben vaak een directionele vorm voor beter drijfvermogen in poedersneeuw en om gemakkelijk bochten te maken. Freeride boards zijn vaak wat breder.

  • Gemaakt voor in de poedersneeuw.
  • Relatief stijve flex.
  • Geschikt voor gevorderden en experts.

Splitboards

Splitboards zijn uniek omdat ze kunnen worden opgesplitst in twee ski's, waardoor ze (gecombineerd met stijgvellen) ideaal zijn voor beklimmingen tijdens backcountry-avonturen. Deze boards zijn meestal stijver dan gemiddeld en bieden meer stabiliteit voor afdalingen na beklimmingen. Je hebt voor dit board wel speciale bindingen nodig.

  • Opsplitsbaar in twee ski's.
  • Gemaakt voor beklimmmingen en afdalingen in de backcountry.
  • Niet geschikt voor beginners.

Wat is je budget?

Je budget is uiteraard een belangrijke factor bij het kiezen van een snowboard. Bij het zoeken naar een snowboard binnen jouw budget is het belangrijk om een board te vinden die goed aansluit op jouw specifieke wensen, behoeften en ervaring. Instapboards in lagere prijsklassen zijn zeer geschikt voor beginners, maar kunnen minder presteren in uitdagender terrein. Snowboards in het middensegment bieden een goede balans tussen prestaties en prijs voor een breed publiek. Duurdere gespecialiseerde modellen richten zich op experts of competitieve snowboarders. Het is belangrijk om jouw persoonlijke behoeften én advies van experts in overweging te nemen bij het maken van een goede keuze binnen jouw budget.

Welke snowboard is dan het beste voor mij?

Er zijn inmiddels een hoop feitjes gepasseerd, maar we kunnen ons voorstellen dat het nog steeds lastig is om een keuze te maken. Welke onderdelen zijn voor jou nu specifiek het belangrijkste? Samenvattend willen we nog één keer alle mogelijke overwegingen bij langs gaan:

  • Ervaring: een goede inschatting van je eigen vaardigheden en het zoeken van een snowboard die daarop aansluit is de belangrijkste tip die we kunnen geven. Maak daarom gebruik van de filter "Ervaring" die je vindt op onze snowboards pagina, zodat je alleen nog snowboards over houdt die geschikt zijn voor jouw niveau.
  • Terrein: het terrein waar je wilt snowboarden is eveneens een hele belangrijke factor voor jouw uiteindelijke keuze. Zoek je een specialistisch board voor bijvoorbeeld het funpark of off piste? Of wil je een allrounder die zich overal prima staande kan houden? Zorg er voor dat het type snowboard dat je kiest, aansluit op het terrein waar je wilt gaan boarden.
  • Jijzelf: wat is je lengte, wat is je gewicht, hoe groot zijn je voeten? Maak de juiste keuze voor wat betreft de lengte en de breedte van het board.
  • Budget: hoeveel heb je te besteden en hoeveel daarvan wil je uitgeven aan het board?
  • Geavanceerde wensen: flex, profiel, vorm. Weet jij precies hoe jouw toekomstige snowboard eruit moet zien? Maak dan gebruik van onze handige productfilters en vind direct het beste board voor jou.

Nadat je eenmaal je snowboard hebt aangeschaft, moet je deze natuurlijk ook goed onderhouden. Je kunt dit zelf doen, maar vaak is het verstandiger om dit door een professional te laten doen. Bij Twinseasons hebben we een professionele onderhoudswerkplaats waar we dit zorgvuldig voor je kunnen doen.

Hopelijk hebben wij jou met deze blog kunnen helpen bij je zoektocht naar een nieuw snowboard. Mocht je toch nog een vraag of behoefte aan op jou gericht advies hebben. Vergeet dan niet dat onze klantenservice en ons personeel in de winkel jou graag verder helpen. Kom dus langs of neem contact met ons op.

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen